Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - ηχωμαγειρέματα

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο

«Κόρες», φίλες μου, όπως έχουμε πει είναι οι χυλοπίτες. «Κόρες με κεφτέδες» είναι παραδοσιακό φαγητό που το μαγείρευαν κυρίως οι ««ντόπιοι» πληθυσμοί  στην περιοχή της Φλώρινας και στη λεκάνη του Αμυνταίου. Το πρωτοέφαγα μαγειρεμένο από τα χεράκια της πεθεράς μου που είναι εξαιρετική μαγείρισσα  και από  τότε, το  έχω εντάξει  μαζί με  πολλά άλλα παραδοσιακά «ντόπια»  φαγητά  και στη δική  μου  κουζίνα. Είναι  κάτι σαν γιουβέτσι με χυλοπίτες νόστιμο, εύκολο, γρήγορο  και χορταστικό.

Οι Βλάχοι και οι Αρβανίτες  μαγειρεύουν τις χυλοπίτες με διαφορετικό τρόπο. Τις βράζουν απλά σε νερό με λίγο αλάτι. Αφού βράσουν τις περιχύνουν με φρέσκο ροδοκοκκινισμένο βούτυρο και πασπαλίζουν με άφθονο τυρί.  Ένας τρόπος μαγειρέματος που διαρκεί 10’ λεπτά περίπου. Σε κάποιες περιοχές στο νερό που βράζουν τις χυλοπίτες προσθέτουν και γάλα. Στη Λευκάδα  έφαγα χυλοπίτες μαγειρεμένες με κόκορα αλανιάρη  και έγλυφα και τα δάχτυλά μου.  Κάθε τόπος και ένας τρόπος  φίλες μου. Για τις « κόρες με κεφτέδες» θα χρειαστείτε…

Υλικά:

– ½ κιλό κιμά
– 2 μέτρια κρεμμύδια
– 1 αυγό
– 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη
– Λίγη ρίγανη
– Λίγος δυόσμος φρέσκος ή ξερός
– Μαυροπίπερο
– Μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1 κουταλιά ξύδι
– 1 κουταλιά λάδι +1 κούπα λάδι για το τηγάνισμα
– Σπιτικές χυλοπίτες
– Νερό κοχλαστό  όσο χρειαστεί
– 2-3 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
– Αλάτι και μια πρέζα ζαχαρη

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τη ζύμη του κιμά σε μια λεκανίτσα, ανακατεύοντας όλα τα  υλικά, εκτός από  δυο κουταλιές από το τριμμένο κρεμμύδι που τις κρατάμε  στην άκρη .  Αφήνουμε τη ζύμη  να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα, να ανταλλάξουν τα υλικά μυρουδιές και ουσίες και πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος που θέλουμε.

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 1

Σε ένα ταψί  απλώνουμε χυλοπίτες  μέχρι τη μέση του ταψιού.

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 2

Μισοτηγανίζουμε στο ένα φλιτζάνι λάδι τους κεφτέδες, από τη μια μεριά και μετά από την άλλη .

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 3 Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 4

Τους βγάζουμε σε μια πιατέλα και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τις δυο κουταλιές κρεμμύδι που έχουμε κρατήσει .  Ανακατεύουμε για  δύο τρία λεπτά και προσθέτουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και αφήνουμε 5’-6’ λεπτά  περίπου  τη σάλτσα να βράσει.

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 5 Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 6

Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει σε κατσαρόλα ή στο βραστήρα νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει το ρίχνουμε μέσα στο ταψί  να καλύψει  καλά τις  χυλοπίτες. Ρίχνουμε  τη σάλτσα και ανακατεύουμε  να πάει παντού.

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 7

Δοκιμάζουμε για το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε. Μοιράζουμε τους κεφτέδες  και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο στους 200’ φούρνο, στην πρώτη σκάλα.

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 8

Αφήνουμε τις χυλοπίτες να ψηθούν για 20’-30’ λεπτά .

Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - 9Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο - ηχωμαγειρέματα

Αν σας ενδιαφέρουν η παράδοση δείτε πως φτιάχνουν τις παραδοσιακές χυλοπίτες οι έμπειρες τεχνήτριες από την Δροσοπηγή Φλώρινας…

Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, καλά να περνάτε…!

Save


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Μία σκέψη στο“Χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *