Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - συνταγή ηχωμαγειρέματα

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο

Διανύουμε περίοδο Μεγάλης Σαρακοστής, φίλες μου και λόγω των ημερών τα διάφορα νηστίσιμα δίνουν και παίρνουν. Μέχρι να φτάσουμε στο αρνί του Πάσχα, τα θαλασσινά παίζουν και αυτά  πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι και τα απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως, νηστεύοντες και μη. Λόγω των ημερών λοιπόν τα χταπόδια έχουν την τιμητική τους.

Το λαχταριστό χταποδάκι, μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας περνάει  των παθών του τον τάραχο.  Προηγείται μια προετοιμασία οδυνηρή η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ανελέητο χτύπημα στα βράχια. Πάνω από εβδομήντα χτυπήματα απαιτούνται, για να μαλακώσει η σάρκα  τους και να φύγει η μελανίνη. Αυτό, τουλάχιστον, λένε οι ειδήμονες. Από εδώ βγήκε και η γνωστή φράση « Θα σε χτυπήσω σαν χταπόδι»  κοινώς, αν  σε πιάσω στα χέρια μου θα σε «γουλίσω», θα σε σε χτυπήσω αλύπητα. . Αυτή είναι μια από τις εμβληματικές τιμωρίες που αφήνουν κάποιοι θερμόαιμοι  να αιωρείται σαν απειλή κρεμασμένη στον αέρα.

Τώρα το βασικό ερώτημα είναι «τι αξιόπιστο μπορεί να ξέρει μια ορεσίβια σαν εμένα για τα χταπόδια;». Η απάντηση: ό,τι έμαθα για τα χταπόδια προέρχεται από τον γαμπρό μου δεινό μάγειρα και από τους συχνούς πειραματισμούς μου, καθ’ ότι και όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, έχω μια τρέλα με την μαγειρική. Το χταπόδι, λοιπόν μπορεί να σερβιριστεί μόνο του σαν μεζές ή να γίνει κανονικό φαγητό. Συνοδεύεται άριστα με λαχανικά, ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά. Ανάλογα με τα υλικά που θα προσθέσει κανείς και την αναλογία κρασιού – ξυδιού, μπορεί να το κάνει ξυδάτο ή κρασάτο, να προσθέσει ντομάτα για να βγει κοκκινιστό ή να το κάνει στιφάδο κ.α.

Ένας ευκολότατος τρόπος  να μαγειρευτεί είναι στο φούρνο τυλιγμένο στο αλουμινόχαρτο.  Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί δε θα σας πάρει πάνω δέκα λεπτάκια για το ετοιμάσετε και μιάμιση ώρα για να ψηθεί στο φούρνο. Γενικά το χταπόδι είναι νοστιμότατο έδεσμα, αρκεί να έχει μαγειρευτεί όπως πρέπει τουτέστιν να  του δοθεί ο χρόνος να ψηθεί αργά, αργά  και καρτερικά στα υγρά του, με τη συνοδεία βέβαια και των κατάλληλων μπαχαρικών.

Όπως στα περισσότερα θαλασσινά, δεν προσθέτουμε αλάτι εκτός κι αν είμαστε πολύ του αλμυρού αλλά και πάλι καλό είναι να το δοκιμάσουμε, όπως κάνουμε άλλωστε και με όλα τα φαγητά. Αν θέλετε να του  δώσετε μια πιο έντονη γεύση, μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να το αφήσετε στο λαδολέμονο η το λαδόξιδο και τα μπαχαρικά όλο το βράδυ…

Υλικά:

– 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο γύρω 1κ. μς 1.200γρ
– 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
– 4-5 κ.σ ξίδι βαλσάμικο ή απλό ξίδι από κρασί
– 2-3 σκελίδες σκόρδο
– Μια πρέζα ρίγανη
– Πιπέρι σε κόκκους και σκόνη
– Ένα δαφνόφυλλο μεγάλο
– Αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα

Εκτέλεση:

Καθαρίστε καλά το χταπόδι. Βγάλτε το μαύρο ματάκι που έχει στο κέντρο του και βάλτε το ολόκληρο μέσα σε μια πιατέλα.

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 1

Προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 3 Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 4 Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 5 Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 6 Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 7

Απλώστε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα.

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 2

Τοποθετείστε το χταπόδι στη μέση και  περιχύστε το με το μείγμα. Κλείστε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο –όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο.

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 8 Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 10

Ψήστε το χταποδάκι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα  και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C. Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο σερβίρετέ το με λίγο από το ζουμάκι του πασπαλισμένο με μαιντανό.

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - 11

Μπορείτε επίσης να το κόψετε σε κομμάτια και να το φυλάξετε στο ψυγείο σε βάζο αφού προσθέσετε και τα υγρά που έχει βγάλει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο - συνταγή ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία φίλες μου! Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας ζήστε  κάθε στιγμή, καλή  ή κακή χωρίς γκρίνια και μιζέρια. Στο κάτω κάτω, αυτό είναι ζωή και όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά  «μόνο οι ανόητοι ζουν χωρίς να είναι ευχαριστημένοι που ζουν».

Σας φιλώ αυγή…

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *