Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 6

Χρυσαφένιο λικέρ αμαρέτο από κουκούτσια βερίκοκου

Αυτό το λικεράκι με το εκθαμβωτικό χρυσαφένιο χρώμα, το χρώμα του ήλιου του καλοκαιριού κουβαλάει πολλούς αιώνες ιστορίας και είναι γνωστό σαν «αμαρέτο», λέξη ιταλική που παραφρασμένη σημαίνει, ….λίγο πικρό ή καλύτερα πικρούτσικο. Έχει όντως μια μοναδική ιδιάζουσα υπόπικρη γεύση και ένα χαρακτηριστικό άρωμα που το κάνει ξεχωριστό και ακαταμάχητο. Αμαρέτο οι Ιταλοί λένε κάθε γλυκό παρασκεύασμα λικέρ ή μπισκότο το οποίο έχει το χαρακτηριστικό άρωμα πικραμύγδαλου. Το αμαρέτο που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ είναι βιομηχανικό λικέρ και παρασκευάζεται από άγρια αμύγδαλα που είναι πικρά και από κουκούτσια βερίκοκου επίσης. Δεν έχει καμία σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο που φτιάχνουμε το σπιτικό λικέρ.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 2

Ίσως να μην το έχετε ξανακούσει, αλλά όλα τα πικρά αμύγδαλα και γενικά η πικρή ψίχα των κουκουτσιών περιέχουν μια κυανιούχο ουσία (cyanide), σε μεγαλύτερη ή μικρότερη συγκέντρωση το καθένα και όταν τα τρως ωμά, νοιώθεις τη γλώσσα σου να μουδιάζει. Σε μικρή ποσότητα αυτή η ουσία είναι ακίνδυνη και μάλιστα είναι ένα και ένα κατά του καρκίνου.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 3

Υπάρχει και μια ρομαντική ιστορία γραμμένη με … λικέρ αμαρέτο που αξίζει τον κόπο να σας την διηγηθώ. Μια φορά και ένα καιρό, εκεί γύρω στα 1500 μ.χ. στο Σορόννο, μια κωμόπολη της γειτονικής μας Ιταλίας, βρέθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής, ο Μπερναντίνο Λουίνι, για να ζωγραφίσει την προσκύνηση των μάγων σε μια τοπική εκκλησία. Στο πανδοχείο όπου έμενε εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της νεαρής ξενοδόχου και της πρότεινε να γίνει τα μοντέλο του για το πρόσωπο της Παναγίας στο έργο του. Εκείνη δέχτηκε και κατά τη διάρκεια των εργασιών ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον με πάθος. Λένε πως αυτή η νεαρή ξενοδόχος επινόησε το λικέρ αμαρέτο και… πότιζε με αυτό τον ερωτευμένο καλλιτέχνη.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 6

Το λικέρ διαδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα και διατήρησε από τότε τον συμβολισμό του πάθους, της φιλίας και της συμπάθειας. Το όνομά του παραμένει «αμαρέτο» , δεν μεταφράζεται και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα ιταλικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο… Αν σας αρέσουν τα λικέρ δείτε και τις συνταγές για λικέρ καρύδι, λικέρ μανταρίνι, λικέρ ρόδι, λικέρ φράουλα και λικέρ αρμπαρόριζα

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 8

Τι θα χρειαστείτε:

– 1 λίτρο βότκα 40%
– 100 γρ. κονιάκ
– 100 γρ. κουκούτσια από βερίκοκα
– 3 ολόκληρα βερίκοκα
– 1 κούπα ζάχαρη
– ½ κούπα νερό

Πώς θα το ετοιμάσετε:

Ξεκινήστε φτιάχνοντας πρώτα ένα ελαφρύ σιρόπι. Ρίξτε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και βάλτε το στο μάτι της κουζίνας. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πριν αρχίσει ο βρασμός, κλείστε το μάτι και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Σπάστε τα μισά κουκούτσια και κρατήστε την ψίχα τους.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 1

Τα υπόλοιπα αφήστε τα έτσι όπως είναι με τα τυχόν υπολείμματα τους, αν ξεκουκουτσιάζετε τα βερίκοκο εκείνη την ώρα.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 9

Αν τα μαζεύετε λίγα, λίγα καλό είναι να τα ξεπλένετε, να τα στεγνώνετε και να τα κρατάτε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν. Σε γυάλινο βάζο βάλτε τα ολόκληρα βερίκοκα, την ψίχα των κουκουτσιών, τα ολόκληρα κουκούτσια το κονιάκ και τη βότκα.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 4Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 10Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 12Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 13

Προσθέστε το κρύο σιρόπι και κλείστε καλά, καλά το βάζο με το καπάκι του.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 18

Βάλτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και ξεχάστε το για τρεις μήνες. Μην ξεχνάτε να το ανακινείτε πού και πού.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 21

Πώς θα το φτιάξετε:

Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος σουρώστε πρώτα το λικέρ σας και μετά περάστε το από φίλτρο του καφέ ή από χωνί στο οποίο θα έχετε βάλει βαμβάκι. Για να πετύχετε την κρυστάλλινη διαύγεια Επαναλάβετε τη διαδικασία δυο και τρεις φορές. Δοκιμάστε το . Αν η γεύση του σας αρέσει όπως είναι, καλώς. Αν το προτιμάτε λίγο πιο γλυκό ετοιμάστε ένα ελαφρύ σιρόπι με 500γρ. ζάχαρη και 750 γρ. νερό. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να βράζει κλείνετε το μάτι. Αφήστε να κρυώσει και αναμείξτε το λίγο, λίγο. Δοκιμάζετε σταδιακά και όταν το αποτέλεσμα σας ικανοποιήσει τότε σταματήστε. Προσωπικά το προτιμώ χωρίς το δεύτερο σιρόπι. Τα γούστα όμως διαφέρουν οπότε αξίζει να προσπαθήσετε να το φέρετε στα μέτρα σας. Αφήστε το να μείνει για ένα μήνα ακόμα σε σκοτεινό μέρος και μετά είναι έτοιμο να απολαύσετε την μοναδική γεύση. Πιείτε το μόνη στην υγειά σας και στις χαρές σας η με παρέα. Είναι μια γλυκιά ανταμοιβή για την υπομονή που δείξατε.

Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 16

Καλή επιτυχία φίλες μου. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, καλά να περνάτε, να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας και να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά «Όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν…»

Σας φιλώ αυγή

Save

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *