Μαρμελάδα Βερίκοκο - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Χρυσαφένια Μαρμελάδα Βερίκοκο στα Χρώματα του Καλοκαιριού

Αγαπημένο φρούτα, τα βερίκοκα φίλες μου. Δύο γεμάτους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, έχουμε στη διάθεσή μας για να τα απολαύσουμε Πέρα από τη μεταξωτή πορτοκαλοκίτρινη σάρκα τους, το άρωμά και τη γλυκιά και ελαφρώς όξινη γεύση τους, τα βερίκοκα έχουν σοβαρή προσφορά από διατροφική άποψη: περιέχουν βιταμίνες Α, C και Β, το περίφημο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και πάμπολλα άλλα καροτονοειδή (β–καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη),  Όλα αυτά τα συστατικά, εκτός από το όμορφο χρώμα του βερίκοκου, είναι υπεύθυνα και για τις σοβαρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φρούτου, που προστατεύουν τα μάτια και την καρδιά και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 1α

Με σχετικά λίγες θερμίδες (51 θερμίδες στα 3 μέτρια βερίκοκα) και πολλές ίνες, κερδίζουν άνετα μια γερή θέση στο καλοκαιρινό διαιτολόγιο. Να φανταστείτε ότι στην Κίνα, φτιάχνουν ένα φάρμακο  από το πυρήνα του βερίκοκου, παγκοσμίως γνωστό με την ονομασία  «χρυσός του βερίκοκου». Είναι πανάκριβο και  θεωρείται ελιξίριο  μακροζωίας, νεότητας  και ομορφιάς.  Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η πληροφορία. Εκείνο που μπορώ να βεβαιώσω με σιγουριά είναι πως το ζουμί από τα βρασμένα κουκούτσια του βερίκοκου είναι ένα και ένα για την ευκοίλια λόγω της πηκτίνης που περιέχουν, ότι είναι ισάξιο του συκωτιού ως προς την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ότι ο φρέσκος χυμός των φύλλων της βερικοκιάς,  θεραπεύει  τις  δερματικές παθήσεις και δρα ευεργετικά  στην ψώρα, στο  έκζεμα και  στα ηλιακά εγκαύματα . (Αυτά όλα από τις περίφημο τετράδιο της σοφής γιαγιάς  Αθηνάς).

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 6α

Μιας και έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές θα ήταν κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία  για να φτιάξουμε ωραιότατη μαρμελάδα ή γλυκό, ή και γιατί όχι να τα αποξηράνουμε κιόλας για να τα απολαμβάνουμε σκέτα ή σε κομπόστα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αν σας αρέσουν οι σπιτικές μαρμελάδες δείτε και τις συνταγές για μαρμελάδα φράουλα ή για μαρμελάδα ροδάκινο.

Τι θα χρειαστείτε:

– 1 ½  κιλό μεγάλα  βερίκοκα
– 1 κιλό ζάχαρη
– Χυμός από δύο λεμόνια
– 1-2 βανίλιες προαιρετικά
– Κανέλα προαιρετικά

Πώς θα τη φτιάξετε:

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 3

Διαλέξτε μερικά ώριμα και γερά βερίκοκα, χωρίς χτυπήματα και σημάδια και μερικά όχι και τόσο ώριμα και  ξεκινάμε. Τα ώριμα δίνουν το άρωμα τη γεύση και τα άγουρα την πηκτίνη. Εάν κάνετε για πρώτη φορά αυτήν τη μαρμελάδα,  ακολουθήστε με ευλάβεια τα βήματα γιατί θέλω  να την πετύχετε. Η πρώτη φορά είναι πάντα καθοριστική. Μετά θα πάρετε το κολάι και θα τη φτιάχνετε με κλειστά μάτια, έλεγε η γιαγιά Αθηνά. Άλλωστε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κανενός είδους δυσκολία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι υπομονή.

Πλύνετε πολύ καλά  σε τρεχούμενο νερό τα βερίκοκα και αφαιρέστε  τα κουκούτσια. Μην τα πετάξετε γιατί  θα φτιάξετε με αυτά ωραιότατο λικέρ αμαρέτο ή  αφήστε τα να ξεραθούν. Θα να  χρησιμοποιήστε τον πυρήνα τους, για να αρωματίσετε με φυσικό τρόπο διάφορα παρασκευάσματα με άρωμα πικραμύγδαλο . Η γιαγιά Αθηνά έσπαγε ένα κουκούτσι κάθε πρωί και έτρωγε τον κατάπικρο – είναι αλήθεια πυρήνα. Είναι πρώτης τάξεως αντικαρκινικό και αντιοξειδωτικό. Αν σας αρέσουν και τα αντέχετε τα πικρά, δοκιμάστε το. Στη μαρμελάδα μας τώρα.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 6

Αν προτιμάτε να έχει κομματάκια αφήστε τα φρούτα όπως είναι χωρισμένα στα δύο, διαφορετικά κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Τοποθετείστε τα σε ένα πλατύ σκεύος και σκεπάστε με τη ζάχαρη. Μια στρώση  βερίκοκα, μια στρώση ζάχαρη.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 10

Καλύψτε τα  με το καπάκι ή µε  μεμβράνη  και αφήστε τα  να σταθούν για δυο τρεις ώρες…

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 11

Μετά αδειάστε το μείγμα σε βαθειά κατσαρόλα και ανάψτε το μάτι.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 12

Ανακατέψτε πού και πού για να μην πιάσει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 13

Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και πάει να βράσει κλείστε το μάτι  και αφήστε τα βερίκοκα να μείνουν για 12 ώρες. Μετά το δωδεκάωρο προσθέστε  τον χυμό του λεμονιού και βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφήστε να βράσει ένα δεκάλεπτο, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 5α

Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί ένα εικοσάλεπτο. Ανάψτε και πάλι το μάτι και αφήστε την να βράσει 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει. Ρίξτε λίγο ακόμα λεμόνι βανίλια ή κανέλα που ταιριάζουν πολύ.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 14Μαρμελάδα Βερίκοκο - 7α

Εγώ σε μερικά βάζα, βάζω και ένα αρωματικό φύλλο από τη αρμπαρόριζα που έχει φουντώσει στο μπαλκόνι μου και με έχει ζαλίσει με τη μοσχοβολιά της. Όσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια, τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει, σφραγίστε τα αμέσως με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Για τη διαδικασία αποστείρωσης για τα βάζα, ρίξτε μια ματιά στο γλυκό βύσσινο… Η μαρμελάδα διατηρείται για πολλούς μήνες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 4

Είμαι σίγουρη ότι αυτή χρυσή ευωδιαστή μαρμελαδίτσα θα προσθέσει  μια ευχάριστη πινελιά στο πρωινό σας γεύμα…

Μαρμελάδα Βερίκοκο - 7

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλοφάγωτη. Μέχρι το επόμενο  ραντεβού, να περνάτε καλά και  να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας. Ζήστε κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Μην κάνετε σχέδια μακροπρόθεσμα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Μην κάνεις όνειρα για κάτι θολό που βρίσκεται  σε απόσταση. Πάρε  αυτό που είναι  ξεκάθαρο και βρίσκεται στην παλάμη σου…»

Σας φιλώ αυγή.

Save

Save

Save

Save


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *