Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 39 - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες & σιρόπι κακάο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κόρη πεντάμορφη και ζηλεμένη. Ήρθαν από όλα τα μέρη της γης βασιλόπουλα να την πάρουν για γυναίκα τους αλλά αυτή δεν ήθελε κανέναν γιατί κανένας δεν ήταν τέλειος. Κανένας δεν έμοιαζε με τον άνδρα που είχε φτιάξει στα όνειρά της . Ο ένας της μύριζε ο άλλος της ξίνιζε, ο τάδε είχε αυτό το κουσούρι ο δείνα το άλλο. Έτσι τους απόδιωχνε, ώσπου οι άνδρες το πήραν απόφαση και δεν την αναζητούσαν πλέον.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 32

Κλείστηκε που λέτε αυτή στο δωμάτιό της και παράγγειλε να της φέρουν κάμποσα τσουβαλάκια σιμιγδάλι, ζάχαρη και νερό. Τα ανακάτεψε σε μια μεγάλη σκάφη, έφτιαξε ζυμάρι και με το ζυμάρι έπλασε έναν άνδρα, όμοιο μ’ αυτόν που ή εικόνα του ήταν θρονιασμένη στο μυαλό της: Γλυκό και τρυφερό, Ψηλό και λεβέντη και δυνατό και όμορφο. Τον ονόμασε Σιμιγδαλένιο…

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 38

«Ο Σιμιγδαλένιος» φίλες μου είναι ένα από τα ωραιότερα παραμύθια των παιδικών μου χρόνων. Στην πορεία η ζωή μ’ έμαθε πως «Σιμιγδαλένιοι», τέλειοι άνδρες αλλά και γυναίκες, (τέλειοι άνθρωποι γενικά) δεν υπάρχουν. «Οι Σιμιγδαλένιοι», ζουν μόνο στα παραμύθια της γιαγιάς Αθηνάς και πως με το σιμιγδάλι μόνο χαλβά, άντε και κανένα σιροπιαστό μπορώ να φτιάξω…!

ΥΛΙΚΑ:

– 1 κούπα ελαιόλαδο
– 2 κούπες σιμιγδάλι ( 1+1 ψιλό και χοντρό )
– 3 κούπες ζάχαρη
– 4 κούπες νερό
– Μισό κουταλάκι κανελογαρύφαλλο (προαιρετικά)
– Μια χούφτα σταφίδες
– Χυμός μισού λεμονιού

Για το σιρόπι κακάο:

– 60 γραμ κακάο
– 340 γραμ.ζάχαρη
– 300 γραμ. νερό
– 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Η κλασική συνταγή, όπως θα καταλάβατε θέλει αναλογία… 1, 2, 3, 4. Προσωπικά τον θέλω μεν νόστιμο τον χαλβά αλλά όχι πολύ βαρύ και πολύ γλυκό, και με δεδομένο… το κουσούρι μου να πειράζω τις συνταγές, την… μερεμέτισα λίγο και τούτη και την προσάρμοσα στα γούστα μου.

Βάζω πάντα λιγότερο λάδι (γύρω στα ¾ της κούπας) και μισή κούπα λιγότερη ζάχαρη. Έτσι τον απολαμβάνω χωρίς καμιά τύψη. Ο χαλβάς για να γίνει νόστιμος θέλει το ελαιόλαδο του (όμως υπάρχει και ο χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς λάδι). Αν όμως νομίζετε ότι θα σας πέσει βαρύ το ελαιόλαδο, μπορείτε να το ελαφρύνετε λίγο χρησιμοποιώντας σπορέλαιο, σε αναλογία μισό -μισό.

Βάλτε σε βαθειά κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί. Μην το αφήσετε να κάψει γιατί θα χάσει τα θρεπτικά συστατικά του.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 1

Ρίξτε το σιμιγδάλι και αρχίστε το ανακάτεμα με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 4Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 7

Σε αυτή τη φάση πρέπει να δείξετε υπομονή για 4-5 λεπτά και να μην εγκαταλείψετε τη θέση σας πάνω από την κατσαρόλα. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η διαδικασία εξαρτάται από το πώς επιθυμείτε το χαλβά σας… ξανθό ή μελαχρινό.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 9

Όταν δείτε ότι έχει μοσχομυρίσει και έχει πάρει το χρώμα που θέλετε, ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 10Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 11

Αποσύρετε για λίγο την κατσαρόλα από το μάτι, ρίξτε μεμιάς το νερό, το χυμό του λεμονιού το κανελογαρύφαλλο τις σταφίδες και συνεχίστε το ανακάτεμα. Θα προκύψει ένα νερουλό μείγμα, σαν σούπα.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 14Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 16Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 19

Ξαναβάλτε τη κατσαρόλα στο μάτι και συνεχίστε το ανακάτεμα με προσοχή γιατί σιγά, σιγά, θα αρχίσει να πήζει, να πιτσιλάει και να μπορεί να σας πετύχει καμιά πιτσιλιά και να σας προκαλέσει εγκαύματα…!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 20Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 23

Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν πήξει τόσο, όσο να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 25

Σκεπάστε τον με καθαρή πετσέτα και αφήστε τον να ηρεμήσει, να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Φορμάρετέ τον στη φόρμα του κέικ ή σε μικρές φορμίτσες ή ακόμα δημιουργείστε διάφορα σχήματα με ένα κουτάλι. Φτιάξτε και έναν «Σιμιγδαλένιο» όπως στο παραμύθι αν πιάνουν τα χεράκια σας!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 28Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 34

Τέλος ανακατέψτε τα υλικά για το σιρόπι και δώστε τους μια βράση. Αφήστε το να χλιαρώσει, περιχύστε το χαλβά, σερβίρετε και …αλληλούια! Το σιρόπι του κακάου που θα περισσέψει, μπορείτε να το φυλάξετε σε γυάλινο μπουκάλι για μήνες και να το χρησιμοποιήσετε όπου χρειαστεί.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 35Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και σιρόπι κακάο - 40

Αν θέλετε να κάνετε τον χαλβά εντελώς νηστίσιμο (χωρίς λάδι) δείτε και αυτή τη συνταγή χαλβά

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή δύναμη σε όλους αλλά κυρίως σε όσους κάνουν αγώνα για κάθαρση της συνείδησης. Όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά, «Να προσπαθείς να είσαι το αφεντικό της θέλησής σου και ο δούλος της συνείδησής σου».

Σας φιλώ αυγή…

Save

Save


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *