Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Φουρνιστοί Πατατοκεφτέδες της Σοφίας

Δε θα φλυαρίσω πολύ σήμερα, ένα μόνο θα σας πω. Οι μυρουδιές από τους πατατοκεφτέδες της Σοφίαs, (γειτόνισσα και φίλη στο χωριό) μου έσπασαν την μύτη κυριακάτικα. Τους δοκίμασα (αυτό το καλό έχει το χωριό, οι μυρουδιές ξεχύνονται στις γειτονιές και αρκεί μια φωνή, «τι καλό μαγειρεύεις πάλι βρε Σοφία;» για να έρθει η πιατέλα με το … «καλό» στο τραπέζι σου για να το γευτείς και να ευφρανθεί η ψυχή σου) και σας τους προτείνω.

Yλικά:

– 10 πατάτες μέτριες
– Ένα πράσο
– 4 αυγά
– ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
– 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
– Μαυροπίπερο και αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίστε τις πατάτες και βάλτε τις να βράσουν με λίγο αλάτι.

Ψιλοκόψτε το πράσο το μαϊντανό και τον άνηθο.

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 11 Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 12

Βάλτε το λάδι στο τηγάνι και αχνίστε το πράσο.

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 13

Μόλις οι πατάτες βράσουν αδειάστε το νερό και όπως είναι ζεστές χτυπήστε της με το μίξερ καλά, καλά, να γίνουν ένας πουρές χωρίς σβώλους.

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 1

Ρίξτε μέσα στον πουρέ το τσιγαρισμένο πράσο, το μαϊντανό και τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 2 Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 3

Προσθέστε τα αυγά ένα, ένα και συνεχίστε το χτύπημα ώσπου να απορροφηθούν εντελώς. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και οποιοδήποτε μυρωδικό σας αρέσει.

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 4

Συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Το μείγμα που θα προκύψει θα είναι σαν παχύ κουρκούτι. Αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια του ταψιού και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε λίγο, λίγο το μείγμα και το βάζετε στο ταψί (δημιουργώντας λοφάκια), σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 6 Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 7 Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 8

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο c και ψήστε τους πατατοκεφτέδες μέχρι να ροδίσουν.

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - 9

Αν ο φούρνος σας διαθέτει πρόγραμμα ψησίματος με αέρα, οι κεφτέδες σας θα γίνουν ακόμα καλύτεροι.

Μια και μιλάμε όμως για πατατοκεφτέδες, θα σας δώσω και τη συνταγή και για τηγανητούς έτσι όπως τους έφτιαχνε η Θεία μου η Μαρία (θεός σ’χωρέστην). Ανεπανάληπτοι σε γεύση. Θυμάμαι που μαζευόμασταν όλοι γύρω από το τηγάνι της, (ένα τσούρμο παιδιά, τέσσερα τα δικά της και τρεις εμείς οι ανιψιές, που και που και κανένα γειτονόπουλο) και περιμέναμε ρουφώντας μυρουδιές, με τους σιαλογόνους αδένες σε … υπερλειτουργία, πότε θα τους βγάλει για να ορμήσουμε στην πιατέλα.

Τους φτιάχνω κι εγώ αλλά τι να πω; Δεν μπορώ να πετύχω εκείνη την γεύση την παλιά τη μοναδική. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, κάτι μαγικό έκαναν αυτές οι παλιές νοικοκυρές και έβγαζαν από τα χεράκια τους γευστικά αριστουργήματα. Λοιπόν, σας προτείνω να δοκιμάσετε και τις δυο συνταγές . Δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Θα κερδίσετε σε εμπειρία και επί πλέον θα ασκήσετε το γευστικό σας κριτήριο. Βράστε τις πατάτες, με τη φλούδα και αφήστε τις να χαλιναρώσουν για να μπορέσετε να τις καθαρίσετε. Πατήστε τις με το πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ. Αν μείνουν και λίγα κομματάκια δε χάλασε κόσμος. Ίσα- ίσα, που θα γίνουν πιο τραγανοί και πιο νόστιμοι. Ψιλοκόψτε το πράσο και δυο κρεμμυδάκι φρέσκο, πατήστε τα για λίγο ανάμεσα στις χούφτες σας για να …σπάσουν και προσθέστε τα έτσι ωμά μαζί με το μαϊντανό 4-5 κουταλιές αλεύρι . Νοστιμίστε με μαύρο πιπέρι, αλατίστε (εγώ βάζω και λίγο κόκκινο πιπεράκι που ταιριάζει πολύ με την πατάτα και λίγο μπούκοβο γιατί μου αρέσουν τα καφτερά) και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα να μείνει για λίγο για να ανακατευτούν οι γεύσεις και μυρουδιές των υλικών και πλάστε στρογγυλούς κεφτέδες. Αλευρώστε τους ή περάστε τους από φρυγανιά (ή γαλέτα) τριμμένη. Βάλτε μπόλικο ελαιόλαδο στο τηγάνι, αφήστε το να κάψει και τοποθετήστε τους στη σειρά. Μόλις ροδοκοκκινίσουν από τη μία μεριά γυρίστε τους από την άλλη και βάλτε τους αν θέλετε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα περιττό λάδι.

Ένα έχω να σας πω: Με όποιον τρόπο και να τους φτιάξετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους ευχαριστηθείτε πολύ, μικροί και μεγάλοι. Αξίζει το κόπο να ασχοληθείτε γιατί όπως έλεγε και γιαγιά Αθηνά, «Μην ζαλίζετε και πολύ το μυαλό σας. Ένα καλό φαγητό, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί στο μάγουλο, μια καλημέρα, μια καληνύχτα, αυτή είναι η ζωή».

Φουρνιστοί πατατοκεφτέδες της Σοφίας - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Σας φιλώ αυγή…


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *