Φουντουκο-βουτηματάκια - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Φουντουκο-βουτηματάκια

Λεφτόκαρα στο χωριό μου ονομάζαμε τους καρπούς της  Λεφτοκαριάς. Λεφτοκαριά είναι η γνωστή σε όλους μας φουντουκιά που  μας χαρίζει τα φουντούκια, αυτόν το υπέροχο θρεπτικό και χορταστικό καρπό. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι στην ύπαιθρο κατανάλωναν ότι καλλιεργούσαν και ότι η  φύση τους έδινε απλόχερα και στην ώρα τους. Στα μέσα Αυγούστου λοιπόν, μαζεύαμε τα λεφτόκαρα από τις λεφτοκαριές που φύτρωναν αντικριστά -ένας θεός ξέρει από πότε- στις δυο όχθες του ποταμού. Ήταν τόσο ψηλές που τα κλαδιά τους αγκαλιάζονταν και  σχημάτιζαν έναν θόλο πυκνό τόσο , που ούτε οι αχτίνες του ήλιου δεν μπορούσαν να το διαπεράσουν.

Κάτω από αυτόν το θόλο κυλούσαν  ορμητικά  και απειλητικά τα νερά του ποταμού. Τον Αύγουστο τα νερά υποχωρούσαν και το ποτάμι μας …επέτρεπε να περπατήσουμε στις άκρες της κοίτης του,  να σκαρφαλώσουμε στους χοντρούς κορμούς των δέντρων και να μαζέψουμε τους πολύτιμους καρπούς τους. Τρώγαμε πρώτα όσα λεφτόκαρα χωρούσε το στομάχι μας σπάζοντας το τρυφερό τους κέλυφος με τα δόντια μας και μετά μαζεύαμε όσα χωρούσε η ποδιά μας και τα απλώναμε στο ήλιο  να ξεραθούν.

Αυτά τα υπέροχα «βουτήματα» τα φτιάχναμε παλιά στο σπίτι μας  με την είσοδο του Φθινοπώρου, γιατί αυτήν την εποχή είχαμε μπόλικά ξερά φουντούκια.  Βέβαια τότε δεν τα λέγαμε «βουτήματα» γιατί δεν τα βουτούσαμε πουθενά. Εμείς τα είχαμε βαφτίσει «Τα πεταλάκια της γιαγιάς» και  απλά τα… βουτούσαμε από το ταψί  και τα τραγανίζαμε μόλις η γιαγιά μου τα έβγαζε ζεστά-ζεστά  από το φούρνο.  Η συνταγή είναι παρόμοια με αυτήν του χριστουγεννιάτικου κουραμπιέ αλλά περιέχει  χοντροκοπανισμένο ψημένο φουντούκι και φρέσκο βούτυρο κατσικίσιο  και αυτό αλλάζει  τη γεύση και την κάνει ιδιαίτερη.

Υλικά:

– 400 γρ.. αλεύρι
– 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
– 100 ζάχαρη άχνη
– 1 αβγό και έναν κρόκο
– 1 φλ. τσαγιού φουντούκια
– 1 κ.γ γεμάτη μπέικιν πάουντερ
– 2-3 βανίλιες
– Ξύσμα ενός λεμονιού
– 1 κουβερτούρα ( 250 γρ.)
– 1 κρόκος αβγού για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Χοντροκοπανίστε στο μούλτι τα φουντούκια και βάλτε τα για δέκα λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Φουντουκο-βουτηματάκια - 1

Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο και αφήστε το αρκετή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να μαλακώσει. Χτυπήστε σε λεκανίτσα το βούτυρο με την άχνη καλά να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέστε το αβγό ολόκληρο και μετά τον κρόκο.

Φουντουκο-βουτηματάκια - 2

Εξακολουθήστε το χτύπημα και αφού  αφομοιωθούν τα αβγά ρίξτε το ξύσμα, τη βανίλια και τα φουντούκια.

Φουντουκο-βουτηματάκια - 3

Τέλος αφού κοσκινίσετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ  προσθέστε το σιγά- σιγά και ανακατέψτε το μείγμα με το χέρι σας.

Φουντουκο-βουτηματάκια - 4

Ζυμώστε το για λίγο απαλά…

Φουντουκο-βουτηματάκια - 5

Θα προκύψει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.

Φουντουκο-βουτηματάκια - 6

Σκεπάστε την με μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για 30’. Θα μπορέσετε έτσι  να την πλάσετε ευκολότερα. Στο διάστημα που μεσολαβεί λιώστε την κουβερτούρα και καλύψτε το πάτο  του ταψιού της κουζίνας  με ένα κομμάτι  λαδόκολλα. Το πλάσιμο είναι το δυσκολότερο σημείο  της διαδικασίας γιατί η υφή σης ζύμης είναι τέτοια, που σπάει εύκολα. Μην πτοείστε όμως, πάρτε ένα κομμάτι ζύμης πλάστε το για λίγο στο χέρι σας και φτιάξτε ένα κορδόνι  μήκους  δέκα  εκατοστά περίπου και  πάχους ενός δαχτύλου. Γυρίστε το ελαφρά  για  να πάρει το σχήμα μικρού  πέταλου. Βουτήξτε τις δυο άκρες του πέταλου στη λιωμένη κουβερτούρα και τοποθετήστε το πάνω στη λαδόκολλα.

Φουντουκο-βουτηματάκια - 7Φουντουκο-βουτηματάκια - 8Φουντουκο-βουτηματάκια - 9

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και μ’ ένα πινελάκι αλείψτε την επιφάνεια των γλυκών.  ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα μοσχομυρίσει ο χώρος. Βγάλτε τα όταν αρχίσουν να ροδίζουν και απολαύστε την τραγανή,… φουντουκάτη γεύση τους.

Φουντουκο-βουτηματάκια - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Φτιάξτε τα και μη λυπάστε ούτε κόπο ούτε χρόνο. Άλλωστε ο χρόνος που χάνετε για να κάνετε κάτι που σας αρέσει που στη συνέχεια θα δώσει χαρά σ’ αυτούς που αγαπάτε ποτέ δεν  θεωρείται χρόνος χαμένος. Ραντεβού στην επόμενη συνταγή…

Σας φιλώ  αυγή!


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *