Το γλυκό της Χρυσούλας - συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Το μπισκοτένιο γλυκό της Χρυσούλας

Το γλυκό αυτό, το έφτιαξε με τα  χεράκια της η κ. Χρυσούλα Τάσση  από το Βαρυκό Φλώρινας -εξ’ ού και το όνομα που του έδωσα-. Μας το σέρβιρε στη βεραντούλα του σπιτιού της μαζί με μυρωδάτο ελληνικό καφέ. Ίσως είναι από τα νοστιμότερα που έχω φάει ποτέ. Πρωτότυπο, ελαφρύ και δροσερό. Της ζήτησα τη συνταγή και την άδεια να τη δημοσιεύσω και ξαφνιάστηκε. «Μα είναι πολύ απλό» μου είπε σεμνά. «Είσαι σίγουρη πως αξίζει τον κόπο;». Ξέρετε τι διαπιστώνω φίλες μου; Δεν είναι μόνο τα υλικά, δεν μόνο η τέχνη που βάζεις για να φτιάξεις ένα γλυκό ή ένα φαγητό. Είναι και ο τρόπος που θα το προσφέρεις. Είναι και η ευγένεια και το χαμόγελο και  η ειλικρινής διάθεση να ευχαριστήσεις αυτούς που φιλοξενείς. Είναι η σοφία και η γοητεία της απλότητας που την έχουμε ξεχάσει, την έχουμε βάλει στην άκρη, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουμε με πράγματα σύνθετα και κραυγαλέα. Τέτοια, που  αντί να μας δίνουν χαρά και  να μας ανακουφίζουν, μας ζαλίζουν και μας μπερδεύουν και  μας αποπροσανατολίζουν και κάνουν τη  ζωή μας δύσκολη. Ναι καλή μου κ. Χρυσούλα Τάσση από το Βαρυκό,  σε βεβαιώνω πως αξίζει τον κόπο να δημοσιεύσω την «απλή» συνταγή σου. Και στο λέω με σιγουριά! Οι φίλες του σάιτ που θα τη φτιάξουν, θα συμφωνήσουν μαζί μου πως το γλυκάκι σου είναι χάρμα. Γεια στα χέρια σου!

Υλικά:

– 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
– 1 κουτί κάστερ πάουντερ
– 1 σοκολάτα κουβερτούρα
– 1 κουταλιά βούτυρο
– 1 ½ κιλό γάλα με λίγα λιπαρά
– 10 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Για την κρέμα:

– 1 κρέμα μόρφατ
– 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
– 2-3 βανίλιες
– Μισό σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας(προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Θρυμματίστε τα μπισκότα και στρώστε τα σε ένα μέτριο ταψί τετράγωνο ή στρόγγυλο, δεν έχει σημασία.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 2

Φτιάξτε μια συνηθισμένη κρέμα πιάτου ως εξής: Βάλτε σε κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη (εγώ έβαλα λιγότερη) και αφήστε το να ζεσταθεί.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 4

Διαλύστε το κάστερ πάουντερ σε λίγο κρύο νερό.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 5Το γλυκό της Χρυσούλας - 7

Όταν το γάλα  αρχίσει να βγάζει ατμούς, προσθέστε την κουβερτούρα και ανακατέψτε με σύρμα κουζίνας, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 6

Ρίξτε με μιας το διαλυμένο κάστερ πάουντερ ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η κρέμα.  Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 9 Το γλυκό της Χρυσούλας - 10

Ανακατέψτε με προσοχή και ρίξτε το μείγμα όπως είναι καυτό  επάνω στα μπισκότα.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 12

Αφήστε το ταψί  στην άκρη μέχρι να κρυώσουν καλά τα υλικά. Εν τω μεταξύ Χτυπήστε σε ένα μπώλ τη κρέμα μόρφατ (εγώ χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος φυτική με 30% λιπαρά) με το ζαχαρούχο, το λικέρ και δυο τρεις βανίλιες  μέχρι να πήξουν τα υλικά . Να γίνουν  μια κρέμα σφιχτή, να στέκεται στο σύρμα.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 13 Το γλυκό της Χρυσούλας - 14 Το γλυκό της Χρυσούλας - 15

Απλώστε την πάνω στο κρύο γλυκό…

Το γλυκό της Χρυσούλας - 16

Γαρνίρετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ή τριμμένα φουντούκια ή καρύδια. Ακόμα μπορείτε να αραιώσετε γλυκού κουταλιού ή μαρμελάδα Της αρεσκείας σας με δυο τρεις κουταλιές ζεστό νερό και να το περιχύσετε, ή απλά να τρίψετε μπισκότα η σοκολάτα ή ότι άλλο κατεβάσει η φαντασία σας.

Το γλυκό της Χρυσούλας - 17 Το γλυκό της Χρυσούλας - 18

Καλή επιτυχία φίλες μου. Θα τα ξαναπούμε στην επόμενη συνταγή. Αλλά  μέχρι τότε να θυμάστε τούτο:  Ένας φίλος, μ’ ένα τηλεφώνημα, μια ξαφνική επίσκεψη,  ένα σύντομο πέρασμα απ’ το σπίτι μας, μια τυχαία συνάντηση, μια μικρή αναπάντεχη έκπληξη, προσθέτει λίγη μαρμελάδα στο καθημερινό ψωμί και βούτυρο και το κάνει να φαντάζει  γεύμα πολυτελείας.

Το γλυκό της Χρυσούλας - συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Σας φιλώ αυγή

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *