Σολωμός με μέλι - συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Σολωμός με μέλι

Ο σολομός φίλες μου είναι  ένα… γενναίο ψάρι. Όλη του η ζωή είναι ένα αδιάκοπο ταξίδι από τα γλυκά στα αλμυρά νερά. Γεννιέται και αναπτύσσεται σε γλυκό νερό, ωριμάζει σε αλμυρό νερό, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και  τέλος,  μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο, επίπονο, μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, γυρίζει εκεί που γεννήθηκε. Γεννά και πεθαίνει.

Είναι Παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας και gourmet καπνιστή λιχουδιά από τη Σκωτία. Κατάφερε όμως  να ξεπεράσει  τα τοπικά σύνορα και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα  τραπέζια πολλών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας. Ο σολομός είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα θαλασσινής γεύσης. Μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία. Οι ευεργετικές του ιδιότητες.  χαρίζουν υγιή  επιδερμίδα, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, γερή καρδιά και  νου γεμάτο  διαύγεια.

Αποτελεί το Άλφα  και το Ωμέγα της διατροφής, αφού  είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων  που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας. Μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, ψητός, βραστός, τηγανητός, ή στο φούρνο, τυλιγμένος στη λαδόκολλα με διάφορα φρέσκα λαχανικά.  Η φίλη μου κ. Ιωάννα Κέκκου, το μαγειρεύει με μέλι κόκκινο πιπέρι και λεμόνι . Ξέρω , ξέρω,  έχετε τους ενδοιασμούς σας. Σίγουρα θα αναρωτιέστε, πώς είναι δυνατόν να ταιριάξουν δύο γεύσεις τόσο ξένες μεταξύ τους. Το ίδιο δύσπιστη ως προς το αποτέλεσμα ήμουν  και εγώ όταν πρωτοάκουσα γι αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος. Άλλαξα  όμως γνώμη αφού το δοκίμασα.  Τολμήστε το, και θα με θυμηθείτε.

ΥΛΙΚΑ:

– 4-5 φέτες σολομού
– 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό
– Μισό κουταλάκι του γλυκού μαυροπίπερο
– Λίγο κόλιαντρο (προαιρετικά)
– Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε πολύ καλά τις φέτες του σολομού, τις αλατίζουμε  από τις δύο πλευρές και  τις  αφήνομε για λίγο στην άκρη, να πάρουν το αλάτι.

Σολωμός με μέλι - συνταγή ψάρι -

Σε βαθύ πιάτο, ανακατεύουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι  και τα ανακατεύουμε πολύ καλά, ώσπου να πετύχουμε μια σάλτσα ρευστή.

Σολωμός με μέλι - συνταγή ψάρι -2 Σολωμός με μέλι - συνταγή ψάρι -3 Σολωμός με μέλι - συνταγή ψάρι -5

Με ένα πινέλο απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στις φέτες του σολομού και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε σε ταψί.

Σολωμός με μέλι - συνταγή ψάρι -6

Ψήνουμε στο γκριλ για είκοσι λεπτά, δέκα λεπτά από τη μία και δέκα λεπτά από την άλλη.

Σολωμός με μέλι - 1β

Εγώ τον ψήνω λίγο περισσότερο λίγο περισσότερο γιατί το θέλουμε πιο ξεροψημένο. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα και μαγιονέζα.

Σολωμός με μέλι - συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Είναι ένα  πρωτότυπο πιάτο που γίνεται γρήγορα, είναι ελαφρύ  χάρη στο μέλι  και θρεπτικό. Το κόκκινο πιπέρι μειώνει τη μυρωδιά του . Όπως δε μου εκμυστηρεύτηκε ένας Λευκαδιώτης ψαρράς, λίγο κόκκινο πιπέρι στα βράγχια των ψαριών που ψήνονται ή τηγανίζονται μας απαλλάσσουν από την έντονη μυρωδιά των ψαριών.

Σας φιλώ, Αυγή.

Save

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *