Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Ρυζόγαλο της γιαγιάς Αθηνάς

Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί μου αλλά πιστεύω πως υπάρχουν γεύσεις που σε ηρεμούν και σε ανακουφίζουν. Μια από αυτές είναι η γεύση του ρυζόγαλου. Δεν νομίζω  να υπάρχει άνθρωπος, από τη δικιά μας γενιά τουλάχιστον που να μπορεί να πει όχι σε ένα μπολ ρυζόγαλο πασπαλισμένο με μπόλικη μυρωδάτη κανελίτσα.

Είναι ένα γλυκό παραδοσιακό, μαμαδίστικο, λιτό και απέριττο που κουβαλάει μνήμες από χρόνια παιδικά και ανέμελα και μπορώ να βεβαιώσω με το χέρι στην καρδιά πως έχει κατευνάσει άπειρες φορές το στομάχι μας από πείνα ή από απλή επιθυμία για κάτι γλυκό.  Απλά πράματα, σπιτίσια, λίγο γαλατάκι λίγη ζαχαρίτσα ρυζάκι  και το γλυκάκι είναι έτοιμο. Οι  νεότεροι δεν το πολυσυνηθίζουν  γιατί εν τω μεταξύ μπήκαν ένα σωρό άλλα μοντέρνα και πολύπλοκα και πιο φανταχτερά εδέσματα στη ζωή μας και το ταπεινό ρυζόγαλο όπως και άλλα πολλά παραδοσιακά μπήκαν στο περιθώριο.

Να λοιπόν, είναι ευκαιρία να το γνωρίσουν και να το εντάξουν στη διατροφή τους γιατί εκτός από γεύση προσφέρει και ποιότητα. Έχω δοκιμάσει άπειρα ρυζόγαλα εδώ και αλλού, με κορν φλάουρ, σοκολάτα κ.τ.λ. αλλά τολμώ να πω πως σαν αυτό της γιαγιάς Αθηνάς δεν υπάρχει . Φτιάξτε το. Τέσσερα υλικά και λίγη υπομονή αρκούν για να συνθέσουν αυτό το τέλειο  ρυζόγαλο!

Τι θα χρειαστείτε:

– 1 ½  λίτρο γάλα
– 3/4 φλιτζ. τσαγ. (165 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
– 220 γραμ. μικρόκοκκο ρύζι
– 1 κουτ. γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας
– Κανέλα και φλούδα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε κατσαρολάκι ρίξτε το ρύζι.

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 2

Σκεπάστε το με κρύο νερό και βάλτε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό.

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 3Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 10

Σε άλλη κατσαρόλα βράστε το γάλα.

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 4 Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 6

Προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 9 Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 12

Ανακατέψτε για να λιώσει η ζάχαρη  ρίξτε το μισοβρασμένο ρύζι  και μια φλούδα λεμονιού ακέρωτου.

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 11 Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 13

Ανακάτεψε και άφησε το μείγμα να βράσει 20- 30 λεπτά αφού χαμηλώσετε τελείως τη φωτιά ώσπου το μείγμα να πήξει ελαφρώς. Όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να ανακατεύετε τακτικά για να μην «πιάσει» το ρυζόγαλο και σχηματίσει κρούστα στον πάτο της κατσαρόλας…

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 14

Απομακρύνετε την κατσαρόλα  από τη φωτιά και αφήστε το ρυζόγαλο  να κρυώσει. Έπειτα σερβίρετέ το μοιράζοντάς το σε μικρά μπολάκια.

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 15

Πασπαλίστε με κανελίτσα και αν σας αρέσει, ξύσμα από φλούδα λεμονιού.

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - 17

Σε μερικούς αρέσει να το απολαμβάνουν αχνιστό, αχνιστό μόλις βγει από την κατσαρόλα. Άλλοι το προτιμούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Άλλοι πάλι το θέλουν παγωμένο. Πάνω σ’ αυτό δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Ρυζόγαλο να ‘ναι και όπως να ‘ναι. Περί  ορέξεως… ρυζόγαλο!

Ρυζόγαλο γιαγιάς Αθηνάς - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, ασχοληθείτε με λίγα πράγματα αλλά ασχοληθείτε καλά, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Το λίγο είναι πολύ και το πολύ λίγο…»

Σας φιλώ αυγή

Save


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *