Ροή Συνταγών

Πιλάφι με γαρίδες και πορτοκάλι

Να ’μαστε πάλι εδώ φίλες μου μετά από μια μικρή μικρή απουσία. Ομολογώ ότι μου λείψατε και γι’ αυτό είπα να σας εντυπωσιάσω με ένα υπέροχο, από κάθε άποψη, πιάτο: πιλάφι με γαρίδες και πορτοκάλι.

Το έχω ξαναπεί θαρρώ και στο παρελθόν, πως υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι  για να μαγειρέψει κανείς τις γαρίδες. Αλλά εγώ καθ’ ότι βουνίσια, δεν συγκινούμαι πολύ εύκολα, αφού δεν τα πάω και τόσο  καλά -κακώς βέβαια- όχι μόνο με τις γαρίδες αλλά γενικά με τα θαλασσινά. Στο σπίτι μας μαγειρεύαμε μόνο λιμνίσια ψάρια, κυρίως τσιρόνια, πλατίκες και γριβάδια, που τα έφερναν πλανόδιοι ψαράδες από τις λίμνες της Πρέσπας , φρέσκα φρέσκα και  σπαρταριστά μέσα σε πλεχτά κοφίνια.  Τα μικρά τα ψήναμε πάνω στα κάρβουνα ή τα τηγανίζαμε. Τα δε πεντανόστιμα γριβάδια τα μαγειρεύαμε στο ταψί με κρεμμύδι ή φτιάχναμε με το κεφάλι τους μοσχομυριστή  ψαρόσουπα.

Όταν λοιπόν φίλες μου σας προτείνω μια συνταγή που έχει ως βάση τα θαλασσινά, σημαίνει πως την έχω δοκιμάσει, πως  έχει περάσει από πολύ δύσκολο τεστ… γευσιγνωσίας, έχει εγκριθεί και αξίζει να την φτιάξετε και να τη δοκιμάσετε κι εσείς.

Πιλάφι με γαρίδες και πορτοκάλι - 10

Το φαγητό αυτό είναι δημιουργία της Σοφίας της Κατσουλιάνου η οποία με έχει τιμήσει και με άλλες συνταγές και κοντεύει πια  να γίνει μόνιμη παρέα μας. Το έφτιαχνε πολύ συχνά όταν δούλευε σε γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας και ένα μεγάλο μέρος της πελατείας πήγαινε μόνο και μόνο για να απολαύσει τις γαρίδες της Σοφίας. Ήταν δε το αγαπημένο πιάτο των τουριστών. Είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό και όχι μόνο  που μαγειρεύεται γρήγορα, εύκολα, χωρίς πολλά υλικά, είναι εντυπωσιακό στην εμφάνιση  και το σπουδαιότερο, είναι πεντανόστιμο! Σας το λέει με σιγουριά μια βουνίσια! Δοκιμάστε το και δε θα το μετανιώσετε! Συνέχεια ανάγνωσης «Πιλάφι με γαρίδες και πορτοκάλι»

O μαϊντανός… αλλιώς!

Την έκφραση «είναι μαϊντανός», σίγουρα την έχετε ακούσει φίλες μου. Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον που μπλέκεται παντού και πηγαίνει με όλα! Ο μαϊντανός δεν επιλέχθηκε τυχαία στο συγκεκριμένο σχήμα λόγου, αφού δε λείπει από κανένα σπίτι και μπαίνει σχεδόν παντού, γιατί σε αντίθεση με άλλα μυρωδικά δεν είναι… ζόρικος, δένει με όλα τα υλικά και δίνει ένταση και ιδιαίτερη γεύση σε όλα τα φαγητά.

Το άρωμα και η γεύση του διατηρούνται αν τον προσθέσουμε λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ωμός σε σαλάτες αλλά και σε πολλά πιάτα βελτιώνοντας την αισθητική τους και δίνοντας άρωμα και χρώμα. Ο μαϊντανός είναι ένα πολύτιμο μυρωδικό γιατί, εκτός του ότι νοστιμίζει, είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α , Β και C. Θα βρούμε τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C στο μαϊντανό απ’ ότι στο πορτοκάλι.

Ο μαϊντανός αλλιώς - 10

Περιέχει επίσης περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Η αυξημένη περιεκτικότητα σου σε βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου περισσότερο από άλλες πηγές. Άτομα με αναιμία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους αν φροντίζουν να προσθέτουν άφθονο μαϊντανό στα φαγητά και τις σαλάτες.

Ο μαϊντανός, χάρη στο κάλιο που περιέχει, είναι πρώτης τάξεως διουρητικό, πράγμα ωφέλιμο για τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, ενώ ανακουφίζει από το πρήξιμο των ποδιών που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και στην καταπολέμηση της υπέρτασης. Είναι επίσης εξαίρετο χωνευτικό, χάρη στο αιθέριο έλαιο myristicin το οποίο περιέχει.

Ο μαϊντανός αλλιώς - 9

Η πρώτη αναφορά σε γραπτά κείμενα περιλαμβάνεται στην Οδύσσεια με τα Ομηρικά έπη. Εκεί, το φυτό του μαϊντανού εμφανίζεται στους λειμώνες της νύμφης Καλυψούς στη νήσο Ωγυγία. «.. Λειμώνες ίου ήδε σελινίου θήλεον….». Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν στη στέψη των αθλητών, αλλά επιπλέον, τον πίστευαν ως ένα σύμβολο θανάτου. Το φυτό περιέχει πολλές αμφεταμίνες (amphetamine), ουσίες δηλαδή, που προκαλούν ψυχολογική και σωματική έξαρση. Οι Ρωμαίοι μονομάχοι, γι αυτόν το λόγο, ντοπάρονταν πίνοντας αφέψημα μαϊντανού πριν βγουν να αγωνιστούν στην αρένα. Στην Αρχαία Ρώμη, γενικώς όχι μόνο τον μασούσαν και τον έπιναν αλλά και τον φορούσαν στο κεφάλι τους σαν στεφάνι, για να απορροφά τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ.

Όπως όλα τα μυρωδικά, καλό είναι να καταναλώνεται φρέσκος και να μη μαγειρεύεται πολύ ώστε να διατηρεί τις ιδιότητες τους. Στο εμπόριο, βέβαια, θα τον βρούμε εύκολα και αποξηραμένο, οπότε μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για να φτιάξουμε αφεψήματα. Πρέπει όμως να έχετε υπ’ όψιν σας ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται με τη διαδικασία της ξήρανσης, όμως τα υπόλοιπα συστατικά παραμένουν και ο μαϊντανός εξακολουθεί να είναι πολύτιμος και σε αυτήν τη μορφή.

Ο μαϊντανός αλλιώς - 11

Αν θέλετε, όμως να έχετε φρέσκο μαϊντανό όλο το χειμώνα σα να τον έχετε μόλις κόψει, τότε… παστώστε τον όπως κάνει η ξαδέρφη μου η Στεριανή που φαίνεται στις φωτό. Τη μέθοδο την διδάχτηκε από τη γειτόνισσά της την κ. Μαρίκα (συγχωρεμένη πιά) η οποία, όταν επαναπατρίστηκε από την Ουκρανία, την έφερε μαζί με άλλα στοιχεία της εκεί μαγειρικής κουλτούρας. Η Στεριανή έχει μαγειρέψει για μας και την πισπιλίτα, την νόστιμη καλαμποκόπιτα. Μαζέψτε λοιπόν μπόλικο φρέσκο μαϊντανό, τώρα που ο καιρός ακόμα κρατάει και ξεκινάμε… Συνέχεια ανάγνωσης «O μαϊντανός… αλλιώς!»

Μακαρόνια με κιμά… ένα ασυναγώνιστο πιάτο

Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε στη Νάπολη ένας περίεργος, μεγάλος σε ηλικία, άνθρωπος. Κανείς δεν ήξερε από πού κρατούσε η σκούφια του. Ίσως να είχε έρθει από την Ανατολή, ίσως από τη Σικελία.

Ζούσε μόνος, παρέα με έναν υπηρέτη και τα βιβλία του, δεν έβγαινε ποτέ στο δρόμο και τα παράθυρά του έμεναν πάντα κλειστά. Παράξενες φήμες κυκλοφορούσαν στη γειτονιά για το πρόσωπό του: κάποιοι έλεγαν ότι δεν κοιμόταν ποτέ και διάβαζε, κάποιοι άλλοι ότι περνούσε τη μέρα του μπροστά σε αναμμένες φωτιές, κάποιοι τρίτοι ότι τον είδαν να έχει τα χέρια του κόκκινα από αίμα.

Μακαρόνια με κιμά - 31

Να ήταν μάγος, νεκρομάντης; Να ήταν δολοφόνος αθώων, μικρών παιδιών; Η μόνη του επαφή με τον έξω κόσμο ήταν ο λιγομίλητος υπηρέτης του, που έβγαινε, ψώνιζε και αμέσως κλεινόταν σπίτι με το αφεντικό του.

Σε κάθε άνθρωπο, όμως, αναλογεί και μια περίεργη, πονηρή γειτόνισσα. Και η γειτόνισσα της ιστορίας μας κατάφερε να μάθει το μυστικό του γέρου αλχημιστή. Τον είδε να φτιάχνει μια αλλόκοτη ζύμη, με αλεύρι και αυγά, και ύστερα να την κόβει σε πολλά, περίεργα σχήματα και να τη βάζει σε καυτό νερό.

Μακαρόνια με κιμά - 30

Τον είδε να ανακατεύει διάφορα παράταιρα υλικά, να τα χτυπάει σε γουδί και να τα ρίχνει πάνω στη ζύμη. Τον είδε να τρώει τα μυστικά του εδέσματα παρέα με τον υπηρέτη. Τον άκουσε να διηγείται ιστορίες παλιές, της νιότης του, όταν ήταν πλούσιος και χαιρόταν τη ζωή του.

Μακαρόνια με κιμά - 27

Ο μύθος λέει ότι η πονηρή γειτόνισσα κατάλαβε το μυστικό του γέρου. Αντέγραψε τις κινήσεις του, έκλεψε τις μυστικές συνταγές του και παρουσιάστηκε μια μέρα στο παλάτι, στο Σουηδό βασιλιά της Νάπολης, και του πρότεινε – έναντι αδράς, εννοείται, αμοιβής – να του φτιάξει ένα πρωτοφανέρωτο φαγητό.

Και ήταν τόση η χαρά του βασιλιά, που διέδωσε σε όλη τη Νάπολη τη συνταγή και ο γερος μάγος της κουζίνας… πικράθηκε τόσο πολύ για την αποκάλυψη του μυστικού του, που έφυγε μακριά και κανείς δεν ξανάκουσε γι αυτόν. Και στη Νάπολη, έζησαν καλά, τρώγοντας από τότε μακαρόνια, κι εμείς καλύτερα…!

Μακαρόνια με κιμά - 19

Οι Ιταλοί μπορεί να μην προσαρμόστηκαν ποτέ στην ιδέα ότι τα μακαρόνια δεν είναι ιταλική εφεύρεση, μπορεί να έχουν τους δικούς τους θρύλους και δεν θέλουν να παρδεχτούν ότι ένα είδος μακαρονιών υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα – το «λαγανόν», που θυμίζει τα σημερινά λαζάνια – ή ότι ήρθαν στην Ιταλία από την Κίνα, ίσως μέσω Μάρκο Πόλο, είναι, όμως, ο λαός που έδωσε την ψυχή του στην «πάστα» και στους τρόπους μαγειρικής της.

Μακαρόνια με κιμά - 4

Οι ιταλικές, αυθεντικές συνταγές των μακαρονιών, μετράνε ήδη στην πλάτη τους πολλούς αιώνες γαστρονομικής εμπειρίας, κι έχει, η καθεμιά, παρά το βαθμό ευκολίας της, συγκεκριμένους και σκληρούς νόμους παρασκευής της. Σήμερα, βεβαίως, φτιάχνουμε μακαρόνια με χιλιάδες συνταγές και νέα περίεργα  υλικά – από χαβιάρι και σολωμό, μέχρι φύλλα χρυσού – αλλά καμιά μα καμιά, όσο περίπλοκη ή πρωτότυπη και αν είναι,  δεν μπορεί να συναγωνιστεί το κορυφαίο πιάτο, το πιάτο  που έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις όλων, μικρών και μεγάλων:  Ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά… Συνέχεια ανάγνωσης «Μακαρόνια με κιμά… ένα ασυναγώνιστο πιάτο»

Αγγουρο-τουρσάκι… γρήγορο, δροσερό, εύκολο!

Το έχουμε συνδέσει με τα καλοκαίρια μας και είναι το πιο δροσερό λαχανικό της κουζίνας. Μιλάμε για το το αγγούρι φυσικά. Το αγγούρι που είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά του κόσμου… Η φύση μας το έδωσε για τις χίλιες δυο ευεργετικές του ιδιότητες κι εμείς το συνδέσαμε με όλα τα κακά αυτού του κόσμου κάτω από τον τίτλο: «αγγούρια»!! Και όταν εμείς στις συνομιλίες μας λέμε «αγγούρια» εννοούμε ότι αυτό που μας αναφέρει ο συνομιλητής είναι κάτι ευτελές, κάτι ανάξιο λόγου.

Αγγουράκι τουρσί 1γΑγγουράκι τουρσί 1β

Ευτυχώς όμως η επιστήμη έχει ταχθεί να διαλύσει τέτοιου τύπου αδικίες και με τις έρευνες που έχουν γίνει, κατάφερε να θέσει σε νέες βάσεις σημαντικά θέματα αλλά και τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το… αγγούρι. Διότι το αγγούρι δεν μας προσφέρει μόνο δροσιά, είναι και από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά και μάλιστα, κάποια από τα σημαντικά οφέλη του, ίσως δεν τα γνωρίζετε. Ήρθε η ώρα να τα μάθετε! Αρχίστε να μετράτε…

Αγγούρι τουρσί - 14

Ενυδατώνει το σώμα. Στην περίπτωση που δεν πίνετε πολύ νερό, φροντίστε να τρώτε αγγούρι γιατί το αγγούρι περιέχει 90% νερό. Δίνει περισσότερη ενέργεια . Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και οι υδατάνθρακες που περιέχει, τονώνουν τον οργανισμό . Επίσης μειώνει την πείνα και Βοηθάει στην πέψη και την απώλεια βάρους. Αν πάλι το ρίξατε λίγο έξω και παραήπιατε αλκοόλ με αποτέλεσμα να πάει να σπάσει τα κεφάλι σας,το παρεξηγημένο αγγούρι θα λειτουργήσει σαν αντίδοτο για τον πονοκέφαλο της μέθης. Για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο, πριν κοιμηθείτε, φάτε λίγες φέτες αγγουριού. Ναι, ναι, ναι, διότι το ταπεινό αγγουράκι θα σας δώσει αρκετά σάκχαρα, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες ώστε ο οργανισμός σας θα αναπληρώσει τα πολύτιμα συστατικά και παράλληλα θα καταπολεμήσει την αφυδάτωση, που προκαλεί το αλκοόλ.

Αγγούρι τουρσί - 15

Και έχουμε και συνέχεια: Μήπως έχετε πρόβλημα με την κακοσμία του στόματος; Η λύση είναι το αγγούρι. Έχετε δυσκοιλιότητα; Το αγγουράκι θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε. Καταπολεμά επίσης τον καρκίνο διότι περιέχει πινορεσινόλη, λαρισιρεσινόλη και σεκοϊσολαρισιρεσινόλη. Οι τρεις αυτές λιγνάνες μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, όπως των ωοθηκών, του μαστού και του καρκίνου της μήτρας. Το αγγούρι σας χαρίζει και γερά νύχια. Δυναμώνει και μακραίνει τα μαλλιά και βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων. Μπορεί να αντιστρέψει τη δράση του ουρικού οξέος, που είναι υπεύθυνο για τις φλεγμονές στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματικό και σε άλλες παθήσεις, όπως στο άσθμα και στην ουρική αρθρίτιδα.

Αγγούρι τουρσί - 4

Και σαν καλλυντικό όμως λειτουργεί θαυμάσια.Είναι ένα κι ένα για τα πρησμένα μάτια και τους μαύρους κύκλους. Απλά τοποθετήστε δύο φέτες αγγουριού στα μάτια σας και αφήστε τις να δράσουν για 10 λεπτά. Κι αν παρακαθήσατε στο ήλιο και καήκατε, περάστε απαλά επάνω στο ηλιακό έγκαυμα φέτα αγγουριού. Πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες θα σας δροσίσει και θα σας ανακουφίσει.

Αγγούρι τουρσί - 16

Και αν δεν σας φτάνουν τα παρά πάνω σας έχω και συνταγή της γιαγιάς Αθηνάς: Το βραστό αγγούρι είναι μια φυσική μέθοδος να αντιμετωπίσουμε τα τεντωμένα νεύρα μας και γενικά το στρές. Όπως επίσης – και αυτό συνταγή της γιαγιάς Αθηνάς – το αγγουράκι γίνεται εξαιρετικό γρήγορο και βιαστικό τουρσάκι, ότι πρέπει για το τσίπουρο και το ουζάκι και με εξαιρετικά χωνευτικές ιδιότητες.

Αγγούρι τουρσί - 17

Με όλα αυτά ελπίζω το ταπεινό αγγουράκι να ανέβηκε λιγουλάκι στην εκτίμησή σας. Τρώτε πολλά αγγούρια λοιπόν για να είστε υγιείς και όμορφες, και αν σας περισσέψουν ή αν διαθέτετε μποστανάκι και έχετε μεγάλη παραγωγή, φτιάξτε αυτό το δροσερό αγγουροτουρσάκι της γιαγιάς Αθηνάς. Θα το έχετε έτοιμο σε ένα πεντάλεπτο και μέσα σε μια ωρίτσα θα μπορείτε να το δοκιμάσετε κιόλας. Εννοείται πως όσο περισσότερο κάθεται γίνεται καλύτερο. Διατηρείται μέχρι ένα χρόνο ή και περισσότερο… Συνέχεια ανάγνωσης «Αγγουρο-τουρσάκι… γρήγορο, δροσερό, εύκολο!»

Μαρμελάδα Σύκο… η Ερωτική!

ΕΧΕΤΕ ΠΟΤΕ σταθεί μπροστά από συκιά μήνα Αύγουστο; Αν ναι, απλά σκεφτείτε ότι η εικόνα που έχε­τε μπροστά σας εμπεριέχει χιλιάδες αναγωγές στην αρχαιότητα και στον ελληνικό πολιτισμό… Η συκιά είναι είναι ένα δέντρο με ιστορία χιλιάδων ετών μιας και είναι το πρώτο δένδρο που αναφέρεται στη Βί­βλο. Είναι γνωστή ακόμα από την δημιουργία του κόσμου αφού οι πρωτόπλαστοι Αδάμ και η Εύα μετά το προπατορικό αμάρτημα εφόρεσαν τα πλατιά φύλλα συκής σαν το πρώτο ένδυμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και ο Ιούδας σε συκιά κρεμάστηκε.

Μαρμελάδα σύκο - πρωτόπλαστοι - φύλλο συκής

Σκληρό δένδρο η συκιά, σαν πολεμιστής. Λέγεται ότι είναι η γήινη μορ­φή του Τιτά­να, του Συκέα, που όταν οι σύντροφοί του ηττήθηκαν από τους συμμάχους του Δία ήταν ο μόνος που κατόρθω­σε να ανέβει στη γη από τα Τάρταρα αλλά έγινε δένδρο, η γνωστή μας συκιά. Άλλη ιστορία αναφέρει ότι ο Διόνυσος και ο Πρίαπος είχαν ως αγαπημένο δένδρο τη συκιά. Μια άλλη πάλι λέει ότι η Δήμητρα ήταν αυτή που χάρισε τη συκιά στους Αθηναίους όταν περνούσε περίοδο πένθους λόγω της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Μαρμελάδα συκαλάκι - 20

Στην Αθήνα, πάντως, το σύκο εθεωρείτο όχι μόνο ιερό αλλά και πολύτιμο για την υγεία φρούτο, αφού όπως αναφέρεται σε πηγές, οι Πελταστές που ήταν στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό, όταν περπατούσαν 10-15 παρασάγγες την ημέρα (1 παρασάγγης =5,5 χιλιόμε­τρα) κουβαλούσαν, μαζί με την ασπίδα, την περικεφαλαία και το δόρυ, οπωσδήποτε αποξηραμένα σύκα μαζί τους…

Μαρμελάδα συκαλάκι - 35

Το σύκο, να ξέρετε, είναι ένα φρούτο γεμάτο συμβολισμούς. Αυτή η μικρή πρασινωπή ή μαβιά φουσκίτσα είναι γεμάτη μικροσκοπικούς σπόρους που συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και τη γνώση. Γονιμότητα επίσης συμβολίζει και το λευκό γαλακτώδες υγρό που στάζει από τον κορμό της συκιάς και που παραπέμπει, λέει, τόσο στο ανδρικό σπέρμα όσο και στο μητρικό γάλα.

Μαρμελάδα συκαλάκι - 33

Το σύκο από τον Όμηρο και τους προελληνικούς χρόνους είχε κεντρικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Μάλιστα τάιζαν ορισμένα ζώα (χήνες και χοίρους) αποκλειστικά με σύκα προκειμένου να νοστιμίσουν το συκώτι τους. Αυτό το εκλεκτό έδεσμα ονομαζόταν «συκωτόν ήπαρ» και ήταν ανάλογο του σημερινού γαλλικού φουαγκρά. Από το σύκο λοιπόν προέρχεται και η λέξη συκώτι (βλ. Σαραντάκος). Έτσι λοιπόν αν θέλετε να «νοστιμίσετε το συκώτι σας» που ίσως το ταλαιπωρήσατε το προηγούμενο βράδυ με το κατιτίς παραπάνω που ήπιατε, φτιάξτε ένα γενναίο πρωινό που θα περιέχει απαραιτήτως αυτήν την λαμπερή μαρμελάδα σύκο.

Μαρμελάδα συκαλάκι - 22

Αλλά και για το εμπόριο τα σύκα στην αρχαία Αθήνα ήταν υπερπολύτιμα και ως εκ τούτου απαγορευόταν με ειδικό νό­μο η εξαγωγή των σύκων από την Αθήνα. Κατά τον Πλούταρχο, όπως αναφέρεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη, συκοφάντης ήταν αυτός που κατήγγειλε τους παράνομους εξαγωγείς σύκων, αλλά η απλούστερη εξήγηση φαίνεσαι και λογικότερη, δηλαδή συκοφάντης ήταν αυτός που καταδεί­κνυε κάποιον που είχε κλέψει και κρύψει σύκα κάτω από τα ρούχα του, άρα αυτός που κατήγγειλε μικροκλοπές.

Μαρμελάδα συκαλάκι - 28

«Σύκον χειμώνος αιτώ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και αναφέρονταν σε αυτούς που ζητούσαν πράγματα εκτός εποχής, και γενικά είχαν άκαιρες επιθυμίες. Γιατί το σύκο ως γνωστόν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό φρούτο και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει τεχνολογικά (ευτυχώς) να το ανατρέψει αυτό. Αυτό όμως που ανατρέψαμε και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα είναι τη δυνατότητα να νιώθουμε στο καταχείμωνο την καλοκαιρινή γλύκα του μέσα από το γλυκό συκαλάκι και τη λαμπερή μαρμελάδα σύκο. Χρόνια τώρα εκεί στα τέλη Αυγούστου ετοιμάζω μαρμελάδα σύκο για να γεμίζω με καλοκαιρινό φως τα συννεφιασμένα χειμωνιάτικα πρωϊνά μας.

Μαρμελάδα συκαλάκι - 24

Μη διστάσετε να την φτιάξετε γιατί είναι μια από τις ευκολότερες μαρμελάδες και με σίγουρη επιτυχία. Και καθώς τη φτιάχνετε να σκέφτεστε πως αποταμιεύετε λίγο καλοκαίρι για τις μουντές χειμωνιάτικες μέρες και σε κάθε μπουκιά απλωμένη στο ψωμί σας θα θυμάστε τις Αυγουστιάτικες διακοπές σας και, γιατί όχι, κάτι έντονα ερωτικό που συνέβη σ’ αυτές…

Μαρμελάδα συκαλάκι - 34 Συνέχεια ανάγνωσης «Μαρμελάδα Σύκο… η Ερωτική!»

Μπομπότα (Καλαμποκόπιτα)

Μπομπότα είναι εκείνος ο χυλός από καλαμποκάλευρο που έτρωγε την περίοδο της «Κατοχής» ολόκληρη η Ελλάδα και τον οποίο – διαβάζω – πως τώρα τελευταία, είναι πολύ της μόδας μαζί και με άλλα «χωριάτικα», χειροποίητα παρασκευάσματα όπως ο τραχανάς, οι χυλοπίτες κ.α. που σερβίρονται στα καλά λεγόμενα εστιατόρια ως πρώτης τάξεως γκουρμεδιές.

Η μπομπότα, λοιπόν, ήταν «το ψωμί των φτωχών», ήδη από το 1930 και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, όταν το σταρένιο αλεύρι είχε λείψει. Το καλαμποκίσιο αλεύρι μπορούσε κανείς να το βρει ευκολότερα και έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το ψωμί, τις πίτες αλλά και κάποια, τρόπος του λέγειν, «γλυκά» της εποχής, για να χορτάσουν την πείνα που θέριζε τον κόσμο.

Μπομπότα - Καλαμποκόπιτα - 18

Η μπομπότα είναι, θα λέγαμε, καλαμποκόψωμο του ταψιού. Είναι ένας χυλός που φτιάχνονταν από καλαμποκάλευρο, χλιαρό αλατισμένο νερό, ίσως κάποια λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο ή λίπος χοιρινό, χόρτα με λίγο τυρί ή μυζήθρα, κανένα αβγουλάκι, ίσως εάν και όταν υπήρχε και αυτό ήταν όλο. Σε κάποιες περιοχές την έκαναν γλυκιά, κυρίως σε γιορταστικές περιόδους. Άλλες φορές πάλι ανακάτευαν νερό με καλαμποκάλευρο, κανέλα, σταφίδες, κολοκύθα βρασμένη, λάδι, ή άλλη λιπαρή ουσία, το έβραζαν και ρίχνοντας από πάνω πετιμέζι, έφτιαχναν το «κατσαμάκι», ένα είδος γλυκού σαν τον μετέπειτα σιμιγδαλένιο χαλβά. Το κατσαμάκι μπορούσε να γίνει και αλμυρό με φρέσκο βούτυρο και ψιλοκομμένο πράσο.

Αν κρίνω από τις μαρτυρίες όσων έζησαν εκείνες τις ταραγμένες και δύσκολες εποχές, ανακάτευαν το καλαμποκάλευρο με ότι είχε ο καθένα στο κελάρι του και επινοούσαν διάφορα, επιστρατεύοντας αυτό που διέθεταν οι άνθρωποι σε απεριόριστο βαθμό εκείνη την εποχή: τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Αυτά τα δύο στοιχεία ήταν η σωτηρία τους.

Μπομπότα - Καλαμποκόπιτα - 15

Αργότερα, το καλαμποκόψωμο περιφρονήθηκε. Θυμάμαι τη γιαγιά Αθηνά η οποία έχοντας την εμπειρία των πέτρινων εκείνων χρόνων δεν ήθελε «ούτε να το δει ούτε να το μυρίσει», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Κι όμως, η ταπεινή μπομπότα, σύμφωνα με αυτά που λένε οι σύγχρονοι διατροφολόγοι είναι ένας διατροφικός θησαυρός γιατί περιέχει θειαμίνη, νιασίνη αλλά και φυλλικό όξυ, συστατικά απαραίτητα για την υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του οργανισμού. Η μπομπότα η δική μας βέβαια θα είναι μια μπομπότα πλούσια, και όχι κατοχική, αν και όπως δείχνουν τα σημεία των καιρών πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε γιατί οι μεγάλοι μας προετοιμάζουν για να βιώσουμε μια άλλη κατοχή χειρότερη από εκείνη που έζησαν οι γονείς και οι παππούδες… Συνέχεια ανάγνωσης «Μπομπότα (Καλαμποκόπιτα)»

Σαρδέλες με ντομάτα στο φούρνο

Τα τελευταία νέα λένε πως η σαρδέλα αυτή η μικρή και μέγιστη ταυτόχρονα έχει εξελιχθεί  σε πρωταγωνίστρια  του καλοκαιριού. Έρχομαι να συμφωνήσω αλλά θα  έλεγα όχι μόνο του καλοκαιριού αφού σχεδόν όλο τον χρόνο  εκτός από Ιούνιο και Ιούλιο που εγκυμονεί έχει μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα  μια θέση στο ελληνική κουζίνα.

Σαρδέλες με ντομάτα στο φούρνο - 16

Η σαρδέλα ταυτίστηκε με τους οικονομικά αδύναμους, που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα μεγάλα ψάρια με την ωραία εμφάνιση και τα πομπώδη ονόματα αλλά  δεν την ένοιαζε καθόλου. Βολεύτηκε μια χαρά με την ταξινόμησή της στο περιθώριο της διατροφής. Για  πολλά χρόνια περνούσε απαρατήρητη. Ανέχτηκε πολλά, ακόμη και την περιφρόνηση που εισέπραττε καμιά φορά, όταν την απέρριπταν πετώντας τη ή δίνοντάς την τροφή στις γάτες.

Μες στη φτώχεια τους, το έθνος των σαρδελών είναι αυτό που τάισε γενιές και γενιές ανθρώπων.

 Όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν.

Σαρδέλες με ντομάτα στο φούρνο - 8

 Γιατροί και  διατροφολόγοι μίλησαν για την αξία που έχει  αυτό το «ασήμαντο» ψάρι. Μικρή ναι, ασχημούλα και γουρλωμάτα επίσης, όμως είναι και νόστιμη η ατιμούλα και  σπουδαίας θρεπτικής αξίας. Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνες Α και D συν τα τόσο ωφέλιμα λιπαρά οξέα που  καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο και  καταπολεμούν την οστεοπόρωση. Γνωρίζατε ότι τα ωμέγα-3 των ιχθυελαίων φτιάχνουν ασπίδα κατά της σχιζοφρένειας;

Αυτά κατέθεσανοι γιατροί και  επαίοντες και η σαρδέλα ένιωσε να ψηλώνει. Η αυτοπεποίθησή της τονώθηκε και μαζί με αυτήν και η ζήτησή της. Έγινε ανάρπαστη σας λέω. Μέχρι και γιορτές της ετοιμάζουν. Παντού, σ’ όλη την Ελλάδα, από την Ηπειρο ώς την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, η σαρδέλα γίνεται το επίκεντρο των καλοκαιρινών γιορτών. Εκεί κοντά στην αμμουδιά που σκάει το κύμα το γαλάζιο ξεφορτώνονται αμέτρητα τελάρα με σαρδέλες που ψήνονται στα κάρβουνα, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι και τις απολαμβάνει  το πλήθος που συρρέει…

Σαρδέλες με ντομάτα στο φούρνο - 5

Παστή, ριγανάτη, πανέ, με ντομάτα, όπως και την μαγειρέψεις είναι νόστιμη αλλά προ πάντων η σαρδέλα  είναι μια φίλη. Είναι η σαρδέλα της καρδιάς μας. (δες και μια ακόμα συνταγή με σαρδέλες στο φούρνο) Συνέχεια ανάγνωσης «Σαρδέλες με ντομάτα στο φούρνο»

Σούτο μακάλο με κεφτέδες

Οι κεφτέδες είναι το αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων. Και γι’ αυτό το πόρισμα δεν χρειάζονται ερωτηματολόγια και αναλύσεις. Είναι αρκετό να αναλογιστούμε τη χαρά που όλοι κάναμε όταν ήμασταν παιδιά και φτάναμε στο μεσημεριανό τραπέζι για να ανακαλύψουμε πως «ΣΉΜΕΡΑ ΘΑ ΦΆΜΕ ΚΕΦΤΈΔΕΣ»!

Σούτο μακάλο με κεφτέδες - 18

Η αλήθεια είναι πως και τώρα που μεγαλώνουμε την ίδια χαρά βιώνουμε. Είναι τσεκαρισμένο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην πρόκληση ενός πιάτου μυρωδάτων, λαχταριστών, καλοτηγανισμένων κεφτεδακίων, με κόκκινη σάλτσα, με άσπρη σάλτσα, η σκέτους. Το μαγείρεμα του κεφτέ θεωρείται εύκολη δουλειά. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που περνάνε από μάνα σε κόρη και από γιαγιά σε εγγονή και κάνουν τη διαφορά του ενός κεφτέ από τον άλλον.

Σούτο μακάλο με κεφτέδες - 33

Κάθε σπίτι μπορούμε να πούμε πως έχει τη δική του συνταγή και το δικό του τρόπο να φτιάχνει κεφτέδες. Κάθε μαγείρισσα κάνει το συνδυασμό που αρέσει στην οικογένειά της και φτιάχνει άλλοτε παραδοσιακούς και άλλοτε πιο μοντέρνους κεφτέδες εξελίσσοντας συνεχώς το αγαπημένο φαγητό. Εγώ σας προτείνω να δοκιμάστε να φτιάξετε τα κεφτεδάκια σας αναμειγνύοντας μοσχαρίσιο κιμά με χοιρινό. Θα διαπιστώσετε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Η προσθήκη του χοιρινού κάνει τους κεφτέδες πιο αφράτους και απογειώνει τη γεύση. Δοκιμάστε επίσης να φτιάξετε το μείγμα των κεφτέδων αρκετές ώρες πριν τους τηγανίσετε, ακόμη και αποβραδίς, και κρατήστε το στο ψυγείο.

Σούτο μακάλο με κεφτέδες - 36

Προσέξτε όμως οι κεφτέδες εκτός από τη συνταγή και τις αναλογίες των υλικών θέλουν και χέρι… έτσι έλεγε η γιαγιά Αθηνά. Θα το έχετε παρατηρήσει άλλωστε πως όλοι – και κυρίως οι άντρες- θεωρούν καλύτερους τους κεφτέδες της μαμάς τους. Σήμερα θα σας δώσω μια παραδοσιακή συνταγή: ΚΕΦΤΈΔΕΣ ΜΕ «ΣΟΎΤΟ ΜΑΚΆΛΟ». Κεφτέδες δηλαδή με άσπρη σάλτσα ή για να είμαι πιο ακριβής κεφτέδες με άσπρο χυλό μια και στην «ντόπια» λεγόμενη διάλεκτο μακάλο σημαίνει χυλός. Είναι ένα κορυφαίο παραδοσιακό Μακεδονίτικο φαγητό! Τα υλικά του, η απλότητά του, η νοστιμιά του, θα σας φέρουν σε επαφή με το μεγαλείο της τοπικής, παλιάς και κλασικής φλωρινιώτικης Παραδοσιακής Κουζίνας! Συνέχεια ανάγνωσης «Σούτο μακάλο με κεφτέδες»

Λαμπερή, γλυκόξινη μαρμελάδα κορόμπουλο

«Έχει πλούτο μεγάλο η φύση και σου τον προσφέρει χωρίς να σου ζητάει τίποτα. Δε θα σ’ αφήσει ποτέ να πεινάσεις. Πώς νομίζεις ότι επιζήσαμε στα μαύρα χρόνια της κατοχής; Μα μια τσουκνίδα από εδώ, μα ένα αγριόχορτο από εκεί, μα ένα βολβό από παραπέρα, όλο και κάτι θα βρίσκαμε να βάλουμε στο τσουκάλι. Δόξα σοι κύριε το μεγαλείο σου και τη σοφία σου! Άσε τα φρούτα… γεμάτος ο τόπος… αρκεί να απλώσεις το χέρι σου και να τα μαζέψεις…».

Μαρμελάδα κορόμπουλο - 34

Αυτά μας έλεγε συχνά πυκνά και με κάθε ευκαιρία η γιαγιά Αθηνά και αυτά σκεφτόμουν καθώς γέμιζα το καλάθι με ώριμα ζουμερά χρυσοκίτρινα αγριοκορόμπουλα. Παραδίπλα μου έγνεφε μια άλλη κορομπουλιά και με προέτρεπε να μην αγνοήσω και τα δικά της τα κατακκοκινα στο χρώμα του ρουμπινιού. Τα δέντρα είχαν τα κλαδιά τους χαμηλωμένα από το βάρος των καρπών, και έτσι καθώς αργοσάλευαν από το φύσημα του αγέρα ήταν σαν να με προέτρεπαν να τα απαλλάξω από το βαρύ αλλά πολύτιμο φορτίο που κουβαλούσαν.

Μαρμελάδα κορόμπουλο - 4Μαρμελάδα κορόμπουλο - 1Μαρμελάδα κορόμπουλο - 3

Είναι να απορεί κανείς πώς αυτά τα αγριόδεντρα επιβιώνουν χωρίς καμιά φροντίδα και φυτρώνουν και μεγαλώνουν και ανθίζουν και σου προσφέρουν τους καρπούς, πολύτιμους και αγνούς, χωρίς καμιά ανταμοιβή. Θυμάμαι τέτοια εποχή τη γιαγιά που εξορμούσε στις εξοχές με έναν υφαντό τορβά στον ώμο, προς άγραν αγριοκορόμπουλων. Ξωπίσω της κι εμείς σαν τα μανάρια και αυτή να μας δείχνει και να μας μιλά, πότε για το ένα και πότε για το άλλο, και να μας διδάσκει σαν έμπειρη δασκάλα. Και όταν ο τορβάς ξεχείλιζε, γυρίζαμε χορτάτες με τις κοιλιές πρησμένες και τη γιαγιά να ξεκαρδίζεται: «Σας το είπα, δε σας το είπα, να τα τρώτε με ρέγουλα;».

Μαρμελάδα κορόμπουλο - 2

Μετά τα χάραζε σταυρωτά, τα άπλωνε σε μεγάλα ταψιά και τα παρέδιδε στον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο, να τα στεγνώσει καλά-καλά. Το ίδιο έκανε και με τα αγριόγκορτσα, τα μήλα και τα αγριοδαμάσκηνα. Και όταν πλάκωνε βαρύς ο χειμώνας και η φύση γύρω έπεφτε σε λήθαργο βαθύ, αυτά τα πολύτιμα ξερά φρούτα ήταν το κολατσιό μας για το σχολείο. Με αυτά έφτιαχνε υπέροχες κομπόστες και μερικές φορές τα πρόσθετε και στα λαδερά φαγητά. Το πράσο για παράδειγμα της γιαγιάς Αθηνάς ήταν ονομαστό και νομίζω ότι την ιδιαίτερη γεύση του την όφειλε στα κορόμπουλα που πρόσθετε.

Μαρμελάδα κορόμπουλο - 21

Τούτη την εποχή, αν απομακρυνθείτε λίγο έξω από την πόλη, όλο και κάποια αγριοκορομπουλιά θα συναντήσετε να σας κάνει σινιάλο για να δοκιμάσετε τους καρπούς της. Άλλοτε κατακόκκινοι, άλλοτε χρυσοκίτρινοι, άλλοτε σε βαθύ μπορντώ, οι καρποί της κορομπουλιάς είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης. Ενδώστε στο κάλεσμά της (ιδίως όσοι έχετε προβληματάκια με το εντεράκι σας) και δε θα μετανιώσετε… Σήμερα θα φτιάξουμε λαμπερή, γλυκόξινη μαρμελάδα κορόμπουλο σε δυο εκδοχές. Χρυσοκίτρινη και Κατακόκκινη. Αν σας αρέσουν οι μαρμελάδες δείτε και τις συνταγές για μαρμελάδα βερίκοκο, μαρμελάδα φράουλα και μαρμελάδα ροδάκινο. Συνέχεια ανάγνωσης «Λαμπερή, γλυκόξινη μαρμελάδα κορόμπουλο»

Σάλτσα Ντομάτας

Από τα μέσα Αυγούστου το χρώμα που επικρατεί στον κηπάκο μου είναι το εκτυφλωτικό κόκκινο και αυτό χάρη στις ντοματούλες μου που κρέμονται ολοστρόγγυλες, σαρκώδεις και προκλητικές από τα κλαριά. Είναι σαν να σε προσκαλούν σε γιορτή, σε πανηγύρι καλοκαιρινό.

Η ντομάτα είναι μια κούκλα, από όποια μεριά και να τα δει κανείς: Πρώτα, πρώτα γιατί το κατακόκκινο χρώμα της, ταιριάζει απόλυτα με το πράσινο. Πέραν τούτου όμως η «άτιμη» η ντομάτα είναι και πεντανόστιμη.

Σάλτσα ντομάτας - ντομάτες κήποςΣάλτσα ντομάτας - 1ος τρόπος - 25

Είναι σαρκώδης και αντιστέκεται ελαφρά στο δάγκωμα και έχει δύο χαρακτηριστικά, έντονα, στη γεύση της. Το ένα είναι η γλυκύτητα και το άλλο είναι η οξύτητα. Δύο αντικρουόμενες γεύσεις που μέσα στη σάρκα της ντομάτας ισορροπούν απόλυτα. Ύστερα η αισθησιακή αυτή γεύση της είναι τέτοια που μπορεί να ενωθεί και να ταιριάξει με ένα σωρό προϊόντα.

Κάνετε τώρα κάτι που ίσως δεν το έχετε ξανακάνει ποτέ. Κόψτε την ντομάτα εγκάρσια και θα δείτε μια καρδιά να ανοίγεται μπροστά σας. Εάν την κόψετε στη μέση θα βρεθείτε μπροστά σε ένα απόλυτα ακριβές σχήμα με 4 θύλακες και πολλές ακτίνες. Κάτι σαν αστέρι. Η φύση όταν έχει κέφια κάνει θαύματα…

Σάλτσα ντομάτας - 1ος τρόπος - 23

Η λατρεμένη ντομάτα γεννήθηκε στην Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη την έφεραν οι πρώτοι κατακτητές αλλά στην αρχή οι καρποί της θεωρούνταν δηλητηριώδεις. Παρ’ όλα αυτά γοητευμένοι από το στιλπνό της δέρμα και το έντονο κόκκινο χρώμα, τη φύτεψαν σαν διακοσμητικό και στη συνέχεια την ονόμασαν «Μήλο της Αγάπης» ή «Χρυσόμηλο».

Χάρη στην ευφυΐα ενός μεγάλου φυσικού ο οποίος ανακάλυψε ότι τρώγεται, όλα άλλαξαν στην Ευρωπαϊκή διατροφή: Εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια η ντομάτα είναι ουσιαστικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής και χρησιμοποιείται σχεδόν παντού…

Σάλτσα ντομάτας - κήπος με ντομάτεςΣάλτσα ντομάτας - 1ος τρόπος - 24

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ντομάτα δεν έχει ίχνος λιπαρών και επομένως δεν έχει χοληστερίνη. Γλυκίζει ελαφρά και περιέχει περίπου 4% φυσική ζάχαρη. Δεν έχει αλάτι και έχει βιταμίνη C και Α, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο και ελάχιστες πρωτεΐνες. Περιέχει όμως το λυκοπένιο, ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό που η δράση του αυξάνεται όταν η ντομάτα μαγειρευτεί.

Επειδή όλες γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ντομάτα στην διατροφή μας και επειδή αυτήν την περίοδο οι κήποι και οι αγορές έχουν πλημμυρίσει από αυτό το θαύμα της φύσης καλό είναι να προνοήσουμε για την έχουμε και το χειμώνα που η παγωνιά θα μας τη στερήσει.

Θα μου πείτε στην εποχή μας μπορεί κανείς να τις βρει όποτε θέλει στα ράφια των σούπερ μάρκετς. Ναι αλλά δεν θα είναι σαν αυτές που τις μεγάλωσε και τις ανάστησε ο καλοκαιρινός ήλιος και τους χάρισε και αυτήν τη νοστιμιά και το αρώματα και τη γλύκα… Συνέχεια ανάγνωσης «Σάλτσα Ντομάτας»