Ρεβυθόσουπα - 29 - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Ρεβυθόσουπα… υπέροχη, χειμώνα, καλοκαίρι!

Η σχέση μου με τα ρεβύθια ήταν παιδιόθεν η χειρότερη που μπορούσε να είναι. Άκουγα ρεβύθια και ανακατεύονταν το στομάχι μου. Ίσως γιατί στο σπίτι μας δεν τα μαγειρεύαμε καθόλου. Πίεσα τον εαυτό μου να τα δοκιμάσει, σε φιλικό σπίτι για να μην προσβάλλω την οικοδέσποινα και η έκπληξή μου ήταν θετικότατη. Γύρισα στο σπίτι και την επόμενη, προς έκπληξη σύμπασας της οικογένειας, σέρβιρα ρεβύθια. Μετά τα πρώτα αποδοκιμαστικά σχόλια, τα μπλιαχ γιαχ και άλλα, τέτοιου είδους επιφωνήματα απέχθειας, «θα κάνουμε το στομάχι μας πέτρα και θα τα δοκιμάσουμε» μου είπαν και τα δοκίμασαν. Τους άρεσαν και μάλιστα πολύ. Έκτοτε τα μαγειρεύω και όχι με έναν αλλά με πολλούς τρόπους τους οποίους έχω σκοπό να σας τους κάνω γνωστούς εν ευθέτω χρόνω.

Ρεβυθόσουπα - 1

Σούπες λευκές και κόκκινες, γιαχνί, φούρνου, ρεβυθοκεφτέδες , κρύες σαλάτες με κρεμμύδι και μαϊντανό, χούμους με ταχίνι και ελαιόλαδο και άλλα… Ναι, ναι , τόσους πολλούς τρόπους κατανάλωσης έχουμε για το ταπεινό ρεβύθι, τον αρχαίο ερέβυνθο, μια ταπεινότητα που αντανακλάται στις λαϊκές ρήσεις και τα κλασσικά παραμύθια, όπως εκείνο του κοντορεβυθούλη, που άφηνε πίσω του ρεβύθια για να μην χάσει το δρόμο στο πυκνό δάσος ή τις γλυκύτατες φωνές της Βάσιας Ζήλου και του Σταμάτη Κραουνάκη εκεί στις αρχές του ΄80…

Δυο κουκιά , δυο κουκιά , κι άλλα δυο ρεβύθια,
στο καζάνι μια βραδυά, λέγαν παραμύθια.
Πέρασε και η φακή, κάθησε κι εκείνη,
κι από πάνω ο μάγειρας το καπάκι κλείνει!

Ρεβυθόσουπα - 30

Καταναλώνω τα «ξεχασμένα» για πολλούς από εμάς ρεβύθια, σημαίνει ότι παίρνω εξαιρετικής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, με ευεργετικά οφέλη για τη διατροφή και την υγεία. Για τούτο και πολλά έθνη ανατολικά της Μεσογείου έκαναν το ρεβύθι κύριο πιάτο. Η αξία του έφτασε ως την Ινδία, σ’ αυτόν τον αναδυόμενο καταναλωτικό γίγαντα που σύντομα θα ξεπεράσει το πληθυσμιακό μέγεθος της Κίνας. Εκεί στην Ινδία τα ρεβύθια είναι κύρια πηγή πρωτεϊνών. Έγιναν το «κρέας των φτωχών» της γης. Ειδικά για τους πληθυσμούς που λόγω θρησκείας απαγορεύεται η κατανάλωση βόειου και χοιρινού κρέατος, τα ρεβύθια έχουν γίνει πλέον εθνικό διατροφικό τους συστατικό.

Ρεβυθόσουπα - 11

Σε αυτό οφείλεται και η επισταμένη έρευνα του ρεβυθιού στην Ινδία. Μια έρευνα που οδήγησε στη βελτίωσή του ύστερα από πολλές διασταυρώσεις μεταξύ ποικιλιών και ειδών. Έτσι δημιουργήθηκαν και νέες ποικιλίες όπως το κίτρινο ρεβύθι, πορτοκαλί ρεβύθι ή μωβ ρεβύθια, που ήδη καλλιεργούνται στη χώρα μας και ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τη διατροφική τους αξία. Ρεβυθόσουπα, λοιπόν με ρεβύθι καστοριανό οικολογικό και βραστερό όσο δε γίνεται…

Τι θα χρειαστείτε:

– 300 γρ. ρεβίθια χοντρά
– 1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρική για την προετοιμασία
– 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
– 1 κρεμμύδι μεγάλο (ή 2 μέτρια)
– 3/4 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
– 3 πιπερίτσες καυτερές
– 1 πρέζα κύμινο
– Χυμός λεμονιού
– Αλάτι & πιπέρι

Πώς θα τα φτιάξετε:

Για να φτιάξετε νόστιμη ρεβυθόσουπα πρέπει να ακολουθήσετε το τελετουργικό της προετοιμασίας, διότι, όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «δεν έχει και τόση σημασία τι μαγειρεύεις, αλλά πώς το μαγειρεύεις». Το εν λόγω τελετουργικό περιλαμβάνει πρώτα απ’ όλα, καλό πλύσιμο των ρεβυθιών και μετά μούσκεμα σε κατσαρόλα με κρύο νερό για ένα δωδεκάωρο. Κάντε αυτήν τη δουλίτσα τη νύχτα για μεγαλύτερη ευκολία.

Ρεβυθόσουπα - 3Ρεβυθόσουπα - 4Ρεβυθόσουπα - 5

Αφού σταθούν στο νερό όσο πρέπει, στραγγίστε τα και πασπαλίστε έτσι όπως είναι στο τρυπητό με την μαγειρική σόδα.

Ρεβυθόσουπα - 6Ρεβυθόσουπα - 7

Ανακατέψτε με τα χέρια σας και αφήστε να μείνουν έτσι για ένα τέταρτο, ίσως και εικοσάλεπτο.

Ρεβυθόσουπα - 8

Τέλος ξεπλύνετέ τα πολύ καλά να φύγει τελείως η σόδα και τα ρεβυθάκια σας είναι πανέτοιμα.

Ρεβυθόσουπα - 10

Βάλτε τα ρεβύθια σε κατσαρόλα και προσθέστε νερό σχεδόν τέσσερα- πέντε δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια. Προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα , το κρεμμύδι, το καρότο, σκόρδο, εννοείται καθαρισμένα και πλυμένα, το κύμινο, το αλάτι το λάδι.

Ρεβυθόσουπα - 12Ρεβυθόσουπα - 13Ρεβυθόσουπα - 14Ρεβυθόσουπα - 15Ρεβυθόσουπα - 16Ρεβυθόσουπα - 18

Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν και να λιώνουν στο στόμα. Μια ώρα είναι αρκετή αλλά εξαρτάται και από τα ρεβύθια. Όταν αρχίσει ο βρασμός θα σχηματιστεί ένας παχύς άσπρος αφρός ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί. Αφαιρέστε τον προσεχτικά. Εγώ χρησιμοποιώ ένα μεγάλο σουρωτήρι σαν αυτό που σουρώνουμε το τσάι και ξαφρίζω έτσι με μεγαλύτερη ευκολία.

Ρεβυθόσουπα - 20Ρεβυθόσουπα - 22

Αφαιρέστε τα λαχανικά και βάλτε τα στο μούλτι.

Ρεβυθόσουπα - 23Ρεβυθόσουπα - 24

Πολτοποιήστε τα και ρίξτε τα πάλι μέσα στην κατσαρόλα με τα ρεβύθια. Ανακατέψτε.

Ρεβυθόσουπα - 25

Στύψτε το λεμόνι και προσθέστε το λίγο πριν να κλείσετε το μάτι της κουζίνας. Ο χυμός του λεμονιού θα βοηθήσει την σούπα να πήξει και να χυλώσει όμορφα.

Ρεβυθόσουπα - 26Ρεβυθόσουπα - 27

Η λαχταριστή ρεβυθόσουπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα…

Ρεβυθόσουπα - 28Ρεβυθόσουπα - 29 - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή σας όρεξη. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού καλά να περνάτε και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς . Ζήστε το παρόν σας όποιο και να είναι γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν καλύτερες εποχές, αλλά προς το παρόν αυτή εδώ είναι η δική μας…»

Σας φιλώ αυγή


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *