Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 9 - Συνταγή ηχωμαγειρέματα

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί…

Σας περίσσεψε ψωμί φίλες μου και ετοιμάζεστε να το πετάξετε; Μην το κάνετε γιατί σήμερα θα το μετατρέψουμε με λίγα… μαγικά, στο άψε σβήσε σε υπέροχη πουτίγκα!

Αρχή μου είναι να μην πετώ ποτέ το ψωμί που περισσεύει. Σπάνια δηλαδή πετώ, γενικά, τα φαγητά που περισσεύουν. Τα αξιοποιώ την επόμενη μέρα με διάφορους τρόπους που επινοώ η ίδια αλλά και δανείζομαι από φίλες που έχουν την ίδια φαντασία αλλά και την ίδια φιλοσοφία μ’ εμένα.

Άλλωστε το έχω ξαναπεί εδώ στα ηχωμαγειρέματα και το ξέρετε κι εσείς, πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Καλό είναι να είμαστε κάπως συμμαζεμένοι και να αφήσουμε κατά μέρος τις σπατάλες. Προς το παρόν, ας δούμε πώς θα μετατρέψουμε μια απλή, ξερή φραντζόλα ψωμί, σε υπέροχη πουτίγκα. Ξεκινάμε…  άμπρα, κατάμπρα, χόκους, πόκους…!

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γραμ (Μια φραντζόλα) ψωμί της προηγούμενης μέρας
  • 60 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 120 γραμ. ζάχαρη καστανή (μισή κούπα)
  • 3 αυγά
  • 500 γραμ. γάλα φρέσκο πλήρες
  • 300 γραμ. κρέμα γάλακτος (30% λιπαρά)
  • 2-3 βανίλιες
  • Άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
  • Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, κανέλα κ.τλ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πρώτα- πρώτα, ανάψτε το φούρνο για να ζεσταθεί  στους  160οC – 180οC (ανάλογα με το φούρνο σας). Κόψτε τη φραντζόλα, με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες κανονικού πάχους, με προσοχή όμως για να μην σπάσουν.

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 1

Αλείψτε τις με το βούτυρο, ξεκινώντας από τη μια γωνία της φραντζόλας και τοποθετήστε τις με τη σειρά τη μία δίπλα στην άλλη. Εγώ χρησιμοποιώ βούτυρο αγελάδας γιατί μου μοσχομυρίζει. Αν όμως δεν έχετε συνηθίσει τη μυρουδιά του φρέσκου βουτύρου χρησιμοποιήστε απλή soft μαργαρίνη. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο…

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 2

Αφού τελειώσετε το άλειμμα, σκορπίστε μερικές σταφίδες πάνω σε κάθε μία φέτα και κολλήστε τις φέτες, τη μία πάνω στην άλλη, σαν να ξανασυναρμολογείτε τη φραντζόλα πάλι από την αρχή.

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 3

Πάρτε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος (φόρμα), στο μέγεθος της φραντζόλας, ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος έχετε. Το θέμα είναι να μην είναι πολύ μεγάλο. Τοποθετήστε μέσα την συναρμολογημένη φραντζόλα…

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 4

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη καστανή ζάχαρη και τη βανίλια. Αν θέλετε προσθέστε και άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας.

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 5

Ρίξτε το γάλα και μετά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε…

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 6

Περιχύστε τη φραντζόλα με το μείγμα. Αν το σκεύος είναι μικρό και η κρέμα περισσεύει, ρίξτε πρώτα μια ποσότητα κρέμας στη φόρμα (σχεδόν μέχρι τη μέση της φόρμας). Αφήστε να ρουφήξει το ψωμί κάμποση ποσότητα κρέμας και μετά προσθέστε και αυτήν που σας περίσσεψε. Το μυστικό είναι να καλυφθεί το ψωμί καλά.

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 7

Η πουτίγκα πρέπει να ψηθεί μπεν-μαρί για μία ολόκληρη ώρα.  Έπειτα βγάλτε τη από το φούρνο και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη…

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 8

Είναι ωραιότατο γλυκό και τρώγεται και ζεστό. Κανείς δε θα πιστέψει πως αυτή η υπέροχη πουτίγκα έγινε από ξερό ψωμί!

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί - 9 - Συνταγή ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, μην ξεχνάτε να χαμογελάτε! Είναι μεταδοτικό και πάνω από όλα ένα χαμόγελο, είναι το τέλειο αντίδοτο στη θλίψη των ημερών!

Με αγάπη, Αυγή.-


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *