Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό -

Παραδοσιακό Σπιτικό Ρεβανί

«Ρεβανί της Μαίρης» θα φτιάξουμε σήμερα φίλες. Πώς λέμε « ρεβανί Βεροίας»; Κάτι τέτοιο, αλλά κατά πολύ ευκολότερο, κατά πολύ νοστιμότερο και με σίγουρη επιτυχία. Το έχω βαφτίσει «ρεβανί της Μαίρης», γιατί τη συνταγή μου την έδωσε προ αμνημονεύτων ετών η φίλη μου η Μαίρη που είναι καλονοικοκυρά και φτιάχνει με τα χεράκια της θαύματα. Συνηθίζω λοιπόν να δίνω στις συνταγές μου τα ονόματα των φιλενάδων και των γνωστών, που έχουν την καλοσύνη και μου τις εμπιστεύονται.

Η συνταγή για το «ρεβανί της Μαίρης», γίνεται γρήγορα και αρέσει πολύ. Τη φτιάχνω χρόνια και πολύ συχνά μάλιστα  γι αυτό  μπορώ  με βεβαιότητα να σας εγγυηθώ τη «σίγουρη επιτυχία» που σας ανέφερα προηγουμένως. Το ρεβανί είναι γλυκό που αρέσει πολύ. Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και  σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο με διάφορα ονόματα. Η προέλευσή του είναι τούρκικη και έχει και εκεί την ίδια ονομασία. Στις Αραβικές χώρες  το αποκαλούν «μπάσμπουσα» .  Συνοδεύει άριστα τον καφέ ή το τσάι, αλλά  και σκέτο, ή  με μια μπαλίτσα παγωτό στο πλάι,  είναι μούρλια. Αν σας αρέσει το ρεβανί ή τα γλυκά γενικότερα δείτε και τη συνταγή για ρεβανί αλλιώτικο με σιρόπι… γάλακτος.

ΥΛΙΚΑ:

– 2 κούπες αλεύρι
– 1 ½  κούπες σιμιγδάλι χονδρό ή ψιλό
– ½  κούπα ζάχαρη
– 5 αυγά
– 2 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό χωρίς την πέτσα
– 1 μπείκιν πάουντερ
– 1-2 βανίλιες
– ½ κουταλάκι σόδα
– Βούτυρο για το άλειμμα  του ταψιού

ΣΙΡΟΠΙ:

– 6 κούπες ζάχαρη
– 6 κούπες νερό
– 2-3 βανίλιες
– Χυμό μισού λεμονιού
– Βράζουμε για 5-7 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βουτυρώστε ένα ταψί πολύ καλά. Μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο, άλλωστε το βούτυρο που  θα αλείψετε  το ταψί, είναι και η μόνη λιπαρή ουσία που έχει το ρεβανί που σας προτείνω…

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 2

Ανακατέψτε τα στερεά, σιμιγδάλι, αλεύρι , μπέικιν  πάουντερ  και  κοσκινίστε τα να  αναμειχθούν να αλαφρύνουν, να γίνουν όλα μαζί ένα  αφράτο βουναλάκι.

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 3

Χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα ή με το πιρούνι τα αυγά με τη ζάχαρη. Μπορείτε να  τα βάλετε στο μούλτι και τα φέρετε δυο τρεις  γύρες.

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 1

Ρίξτε το γιαούρτι σε λεκανίτσα και  ανακατέψτε το με τη σόδα.  Σε λίγο θα αρχίζει να αφρίζει. Τότε προσθέστε το στα χτυπημένα αυγά και στο τέλος το μείγμα του αλευριού με το σιμιγδάλι.

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 5Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 4Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 6

Ανακατέψτε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και  ρίξτε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί.

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 7

Απλώστε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι για έχει το γλυκό το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180ο  για  ¾ της ώρας περίπου.

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 8

Όσο το γλυκό ψήνετε εσείς φτιάξτε το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και όταν αρχίσει ο βρασμός αφήστε να βράσει για 5-7 λεπτά. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο  σιροπιάστε το  ρίχνοντας το σιρόπι όπως είναι ζεστό, με  μεγάλη κουτάλα, σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 9 Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 10

Αφήστε να απορροφήσει το σιρόπι καλά, σερβίρετέ με μια αφράτη μπάλα παγωτού και ζήστε την απόλαυση.

Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό - 11Συνταγή για ραβανί - παραδοσιακό, σπιτικό -

Καλή επιτυχία φίλες μου και φροντίστε ότι κάνετε, από τα πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, να το κάνετε από καρδιάς για τι όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: « Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης. Αυτός που δουλεύει  με τα χέρια και το μυαλό είναι  τεχνίτης. Αυτός που δουλεύει  με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά του, είναι  καλλιτέχνης».

Σας φιλώ αυγή

Save

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *