Παραδοσιακή Λαγάνα- Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Παραδοσιακή Λαγάνα

‘Όπου να’ ναι φίλες μου οι εκδηλώσεις της αποκριάς κορυφώνονται και έρχεται η «Καθαρά Δευτέρα», η οποία σηματοδοτεί τη λήξη του γλεντιού και του ξεφαντώματος και την αφετηρία της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Για το χριστιανικό κόσμο η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται, με εκδρομές σε κοντινούς εξοχικούς προορισμούς, γλέντι και φαγοπότι με διάφορα νηστίσιμα, «σαρακοστιανά», εδέσματα.

Σε αυτό το Σαρακοστιανό τσιμπούσι, πρωταγωνιστεί η παραδοσιακή λαγάνα με τη συνοδεία του χαλβά, της ταραμοσαλάτας και της ελιάς. Στο xωριό μου –και σε όλα τα χωριά της Φλώρινας-, η  Καθαρή Δευτέρα όνομάζονταν καθαρή γιατί οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους, τρίβοντάς τα με αλυσίβα, ένα μείγμα νερού και στάχτης, για να μην έχουν επάνω τους κανένα ίχνος λαδιού έτσι ώστε η νηστεία να είναι απόλυτη. Είπαμε, Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή για πνευματική και σωματική  κάθαρση.

Οι εκδρομές στις εξοχές καθώς και το πέταγμα του χαρταετού είναι έθιμα δανεικά νοτιοελλαδίτικα που μας ήρθαν μαζί με πολλά άλλα μετά τη  απελευθέρωση.  Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε για την Καθαρά Δευτέρα -δανεικιά κι αυτή- είναι τα «Κούλουμα». Σύμφωνα με όσα λέει ο Νικόλαος Πολίτης, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη Culumus που σημαίνει αφθονία αλλά και  τέλος. Το τέλος της αποκριάς.

Ότι κι αν σημαίνει όμως η λέξη αυτή, στις μέρες μας η Καθαρά Δευτέρα, είναι ημέρα διασκέδασης και φαγητού, γι’ αυτό, ανασκουμπωθείτε για να φτιάξουμε νοστιμότατες λαγάνες. Δοκίμασα τρεις συνταγές και σας προτείνω την καλύτερη…

Υλικά (για 4 λαγάνες):

– 5 γεμάτα φλιτζάνια αλεύρι  για όλες τις χρήσεις
– 2 ½  φλιτζ.  χλιαρό νερό
– 1 κουταλάκι ζάχαρη
– 1 ½ κουταλάκι αλάτι
– 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
– 1 φακελάκι ξερή μαγιά
– Σουσάμι

Εκτέλεση:

Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ξεκινήστε με το «πιάσιμο του προζυμιού» όπως έλεγε η γιαγιά μου. Σε μικρό μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ένα από τα πέντε φλιτζάνια αλεύρι και ένα φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα,  να διαλυθεί καλά  το αλεύρι  και να γίνει ένας χυλός.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 1

Σκεπάστε το μπολ  και αφήστε το στην άκρη μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 2

Στο υπόλοιπο αλεύρι, ανοίξτε  μια λακουβίτσα, ρίξτε το αλάτι, το λάδι το προζύμι που έχετε «πιάσει» και λίγο, λίγο ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 3

Ζυμώστε τα κυκλικά παίρνοντας το αλεύρι από τα πλάγια προς το κέντρο. Αν χρειαστεί, προσθέστε και το υπόλοιπο  νερό. Πρέπει  να πετύχετε μια ζύμη τρυφερή μαλακιά και εύπλαστη που μπορείτε να τη χειριστείτε χωρίς να κολλάει στα χέρια σας.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 4 Παραδοσιακή Λαγάνα- 5

Σκεπάστε την με καθαρή πετσέτα και βάλτε την σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 6

Αφού φουσκώσει χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και φτιάξτε τέσσερις μπάλες.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 7

Ανοίξτε κάθε μπάλα  σε λεπτό φύλλο με το πλάστη ή με το χέρι σας και δώστε το σχήμα της λαγάνας. Για το ψήσιμο θα χρειαστείτε δύο ταψιά στρωμένα  με λαδόκολλα. Σκεπάστε τις και αφήστε τις για λίγο να ξαναφουσκώσουν. Πατήστε τις με τα δάχτυλά σας σε διάφορα μέρη για δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές λακουβίτσες.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 8

Τρυπήστε μ’ ένα πιρούνι εδώ κι εκεί . Αλείψτε τις με νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι μπόλικο.

Παραδοσιακή Λαγάνα- 9

Ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους  180Ο -200Ο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Εγώ τις έψησα στον αέρα για να τελειώνω γρήγορα και με τα δυο ταψιά. Ψήθηκαν ωραιότατα.

Παραδοσιακή Λαγάνα- Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Αυτά για σήμερα φίλες μου σας εύχομαι να περάσετε καλά την Καθαρά Δευτέρα  και ως την επόμενη συνταγή να θυμάστε ότι  το να δίνεις χαρά σε φέρνει κοντά στην ευτυχία και ότι  η ευτυχία, είναι ένα αγαθό  που πολλαπλασιάζεται… μόνο όταν διαιρείται!

Σας φιλώ αυγή…


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *