Πίτσα της Αυγής - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Πίτσα της Αυγής

Αν υπάρχει, φίλες μου, ένα φαγητό που δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς, αυτό είναι η πίτσα.  Γιατί η πίτσα δε είναι απλά φαγητό, είναι μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων. Ένας πίνακας ζωγραφικής. Η φύση διαθέτει τα υλικά και την παλέτα και εμείς, τα πινέλα την έμπνευση και την τέχνη. Δε χορταίνεις να τη βλέπεις αλλά και να την… τρως.

Μια τέτοια πίτσα θα φτιάξουμε σήμερα, υπέροχα απλή, όσο πρέπει τραγανή, αφράτη εκεί που χρειάζεται, πλούσια αφού θα βάλουμε ότι δια θέτει το ψυγείο μας, πολύχρωμη, λαχταριστή, χάρμα των οφθαλμών και μαγεία του ουρανίσκου.

Καταγράψτε τη συνταγή που σας δίνω για μια τέλεια ζύμη πίτσας στα μαγειρικά σας κατάστιχα και σημειώστε επάνω ένα μεγάλο S.O.S. Σαν εκείνο που σημειώναμε όταν ήμασταν μαθήτριες επάνω στα κεφάλαια που θεωρούσαμε ότι ήταν S.O.S για τις εξετάσεις.

Υλικά: για τη ζύμη:

– 50 γρ μαγιά νωπή
– 1 κούπα  ( 250 γρ ) νερό χλιαρό και λίγο για να διαλύσετε την μαγιά
– 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και
– 1 κουταλιά του γλυκού  αλάτι.
– 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
– 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

– Σάλτσα ντομάτας
– 2 πιπεριές κόκκινες ή πράσινες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
– 250 γρ. πάριζα κομμένη σε λεπτές φέτες
– 400 γρ. διάφορα  τριμμένα τυριά που λιώνουν
– Μπούκοβο γλυκό ή καυτερό (προαιρετικά)
– Μανιτάρια

Για τη σάλτσα:

Για τη σάλτσα-βάση της πίτσας χρησιμοποίησα τη σάλτσα από τα κανελόνια σπέσιαλ

Εκτέλεση:

Για να κάνετε το τέλειο ζυμάρι διαλύστε πρώτα σε ένα μπολ με λίγο νεράκι τη μαγιά και την ζάχαρη.

Πίτσα της Αυγής - 1Πίτσα της Αυγής - 2

Κοσκινίστε από πάνω λίγο αλευράκι και αφήστε σε μια γωνιά να ησυχάσει.

Πίτσα της Αυγής - 3

Η μαγιά σε λίγο θα αρχίσει να αφρίζει, να φουσκώνει και να βγαίνει επάνω από το αλεύρι. Τότε είναι έτοιμη.

Πίτσα της Αυγής - 5

Ρίξτε σε μπολ το χλιαρό νερό, το αλάτι, την αφρίζουσα μαγιά και το  μισό από το αλεύρι. Με ένα πιρούνι ανακατέψτε κυκλικά μέχρι να απορροφηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα αλευριού.

Πίτσα της Αυγής - 10

Προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι και μετά  βάλτε… χεράκι. Μην ακούτε τι σας λένε. Η γιαγιά Αθηνά έλεγε « Όποια νοικοκυρά δεν χρησιμοποιεί τα χέρια της όταν μαγειρεύει, δεν είναι νοικοκυρά»  και είχε δίκιο.

Πίτσα της Αυγής - 11

Φροντίστε πάντα όταν φτιάχνετe ζύμες να έχετε  λίγο αλεύρι πρόχειρο σε ένα πιατάκι και να το προσθέτετε αν χρειαστεί. Ζυμώστε μέχρι να πετύχετε ένα  ζυμάρι ομοιόμορφο, μαλακό ίσα, ίσα  να μην κολλάει, ελαστικό και λείο.

Πίτσα της Αυγής - 12

Φτιάξτε μια μπάλα, βάλτε τη σε μπολ . και σκεπάστε την με αντικολλητική μεμβράνη.

Πίτσα της Αυγής - 13 Πίτσα της Αυγής - 14

Αφήστε το μπολ σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.  Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο γρηγορότερα θα φουσκώσει.

Πίτσα της Αυγής - 16

Αν είστε βιαστικές και ανυπόμονες κάντε το εξής: Ανάψτε το φούρνο στους 40 βαθμούς. Αφού ζεσταθεί κλείστε τον και βάλτε μέσα το μπολ με το ζυμάρι. Σε μισή ώρα η ζύμη σας θα είναι έτοιμη.

Εν  τω μεταξύ ετοιμάστε τη σαλτσούλα. Δεν φαντάζομαι να βάζετε σκέτο χυμό ντομάτας ή ετοιματζίδικες κέτσαπ και άλλες αηδίες!! Η μαγειρεμένη σάλτσα κάνει τη διαφορά και δίνει γεύση στην πίτσα. Βάλτε στο μούλτι ½ φλ. τσαγ. Λαδάκι, ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ (το καλοκαίρι φρέσκια ντομάτα οπωσδήποτε) σκορδάκι, αλατάκι, πιπεράκι, ριγανίτσα. Φέρτε τα δυο τρεις γυροβολιές. Βάλτε τα σε κατσαρολάκι και  αφήστε τα να πάρουν μια δυο βράσεις, μέχρι να πήξουν. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχετε φτιάξει  μια σαλτσούλα μούρλια. Χρησιμοποιείστε όση χρειάζεται, και την υπόλοιπη μοιράστε την σε μικρά μπολάκια. Βάλτε τα στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα ξαναφτιάξετε πίτσα (γιατί θα ξαναφτιάξετε σίγουρα) θα έχετε έτοιμη σάλτσα. Αφού φουσκώσει η ζύμη πατήστε την, ξαναζυμώστε την ελαφρά και φέρτε την στο ταψί της κουζίνας το οποίο αλείφουμε πριν με λίγο ελαιόλαδο…

Πίτσα της Αυγής - 15Πίτσα της Αυγής - 17

Αυτή η ποσότητα  ζύμης είναι για το ταψί της κουζίνας. Μπορείτε όμως να φτιάξετε αν θέλετε τρεις μικρές πίτσες σαν αυτές του εμπορίου ή δυο μεγαλύτερες. Μπορείτε ακόμα να τη φυλάξετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Λοιπόν, απλώστε τη ζύμη πατώντας με τα ακροδάχτυλα, σε λαδωμένο ταψί σιγά, σιγά ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια.

Πίτσα της Αυγής - 18Πίτσα της Αυγής - 19

Αλείψτε τη επιφάνεια με σαλτσούλα και από πάνω βάλτε τα υλικά που σας προτείνω ή ότι υλικό σας αρέσει. Αλλαντικά, τυριά διάφορα πιπεριές, μανιτάρια, μυρωδικά, μπαχαρικά και ότι κατεβάζει η όρεξή σας, ακόμα  και αντζούγιες, γιατί όχι; Η πίτσα είναι το μοναδικό φαγητό που δε χαλάει χατίρια και  προσαρμόζεται στα γούστα του καθενός.

Πίτσα της Αυγής - 20 Πίτσα της Αυγής - 21 Πίτσα της Αυγής - 23Πίτσα της Αυγής - 4Πίτσα της Αυγής - 25Πίτσα της Αυγής - 26Πίτσα της Αυγής - 27Πίτσα της Αυγής - 28Πίτσα της Αυγής - 30

Ψήστε, σε προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, για 20’, στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Η’ στον αέρα στους 170 βαθμούς για 30’.

Πίτσα της Αυγής - 31Πίτσα της Αυγής - 32

Βγάλτε τη από το φούρνο και μετά σερβίρετε. Να είστε σίγουρες ότι δε θα μείνει ψίχουλο.

Πίτσα της Αυγής - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα Πίτσα της Αυγής - 34

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση μέχρι το επόμενο ραντεβού μας μην αναλώνεστε σε ανούσιες και επιφανειακές σχέσεις. Ασχοληθείτε λίγο με τον εαυτό σας. Κανακέψτε τον. Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Αν δεν μπορείς να έχεις γύρω σου πιστούς και αληθινούς  φίλους, να γίνεις ο ίδιος φίλος του εαυτού σου…»

Σας φιλώ αυγή…


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *