Μπακλαβάς της Αυγής - Συνταγή για γλυκό

Μπακλαβάς της Αυγής

Η έκφραση «καβγάς για το πάπλωμα» είναι σε όλους γνωστή. Τον «καβγά για την εθνικότητα του μπακλαβά », ένα ακόμα θέμα που έχει διχάσει  δύο λαούς (τούρκους και Έλληνες) λίγοι το γνωρίζουν.  Σε πρωτοσέλιδό της η Τούρκικη εφημερίδα «Hurriyet» έγραφε: « Μαίνεται ο καβγάς του μπακλαβά» ενώ η «Μilliyet» είχε σαν τίτλο « Ο ισχυρισμός ότι ο μπακλαβάς είναι Ελληνικός, εξαγρίωσε πολύ τους τούρκους μπακλαβατζήδες».

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στην Κύπρο για την «Ημέρα της Ευρώπης» , διανεμήθηκαν μαζί με κομμάτια  μπακλαβά και φυλλάδια της Ε.Ε. όπου ο μπακλαβάς αναγνωρίζεται στο εξής, ως εθνικό κυπριακό γλυκό. Έγινε λοιπόν ο χαμός. Ο Τούρκικος τηλεοπτικός σταθμός TGR το πήρε πατριωτικά το θέμα. Σκάλισε, βρήκε και επιστράτευσε παλιό ρεπορτάζ που είχε προβάλει πριν από κάμποσα χρόνια, όπου ένας Δημοσιογράφος  πρόσφερε στη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μπακλαβά, όταν αυτή είχε επισκεφτεί, τη γειτονική  μας χώρα.

Ο δε πρόεδρος της τουρκικής ένωσης παραγωγών μπακλαβά ( έχουν συνδικαλιστεί οι μπακλαβατζήδες στην Τουρκία δεν είναι παίξε γέλασε ) τόνισε ότι « Είναι παράλογη και αστεία η αναγνώριση του μπακλαβά σαν εθνικό γλυκό των ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τους εθνικούς της θησαυρούς» Έκανε μάλιστα και ένα μικρό μάθημα ιστορίας λέγοντας  «οι Τούρκοι έφεραν το μπακλαβά από την κεντρική Ασία και υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν. Θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα πούμε στους ηγέτες της Ε.Ε να δοκιμάσουν πραγματικό μπακλαβά και όχι αυτές τις άνοστες απομιμήσεις που σερβίρουν οι Έλληνες».

Η απάντηση των ελλήνων έρχεται δια στόματος καθηγητή Βρυώνη ο οποίος  πληροφορεί ότι ο μπακλαβάς είναι πέρα για πέρα … Έλληνας. Ήταν το αγαπημένο γλυκό των Βυζαντινών και είχε την ονομασία «κοπή» ή «κοπτοπλόκους». Την «κοπή», το σημερινό δηλαδή μπακλαβά, το γνώριζε και ο Αθήναιος ο οποίος δίνει και  μια συνταγή στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» που χρονολογείται από το 100 μ.χ και μας πληροφορεί ότι « η «κοπή» φτιάχνεται με φύλλα ζύμης μεταξύ των οποίων βάζουν κοπανισμένους ξηρούς καρπούς με μέλι, σουσάμι, πιπέρι, και παπαρουνόσπορο».

Ποια είναι η αλήθεια δεν τη γνωρίζουμε και για να είμαι ειλικρινής, πολύ λίγο με νοιάζει. Τη μόνη και αδιάψευστη αλήθεια που γνωρίζω είναι ότι ο μπακλαβάς, τούρκικος ή ελληνικός είναι ένα γλυκό κόλαση!!! Ένα γλυκό …. «Μμμμ παναγιά μου σχώρα με» που έλεγε και η γιαγιά Αθηνά και τον έφτιαχνε με χειροποίητα φύλλα αραχνοΰφαντα -40 παρακαλώ- τέτοιες μέρες και γλείφαμε όλοι τα δάχτυλά μας.  Φύλλο βέβαια  σαν της γιαγιάς Αθηνάς, λίγες μπορούν ν’ ανοίξουν αλλά μη μου χολοσκάτε! Εγώ είμαι εδώ για  σας. Μπορεί τα φύλλα να μην τα ανοίξουμε με το χέρι, αλλά θα βάλουμε το μεράκι και την αγάπη μας. Ακολουθείστε τη συνταγή που θα σας δώσω βήμα- βήμα και σας εγγυώμαι ένα  γρήγορο, πεντανόστιμο και προ πάντων σίγουρο  αποτέλεσμα. Μπορείτε ακόμα να δείτε και τη συνταγή για τον μπακλαβά της τεμπέλας

Υλικά:

– 2 πακέτα φύλλο Βυρηττού ή κρούστας
– 1 ½  πακέτο μαργαρίνη ή βούτυρο γάλακτος
– ½ κιλ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
– 1 κοφτή κουταλιά κανέλα
– Ξύσμα λεμονιού
– 2-3 κουταλιές ζάχαρη
– 2-3 βανίλιες

Για το σιρόπι:

– Ζάχαρη
– Νερό
– 2 ξυλάκια κανέλας και 2-3 γαρυφαλλάκια
– Φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού
– Χυμός μισού λεμονιού.

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε με το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει αφήστε να βράσει για  5’. Στύψτε το μισό λεμόνι, κλείστε το μάτι και  μόλις σταματήσει ο βρασμός, βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει. Ανάψτε το φούρνο στους 200οC. Χοντροκόψτε τα καρύδια στο μούλτι  και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, τη κανέλα, τη βανίλια  και το ξύσμα.

Μπακλαβάς της Αυγής - 1

Βάλτε το βούτυρο να λιώσει και όταν αρχίσει να κοχλάζει, κλείστε το μάτι και διατηρείστε το καυτό. Βγάλτε τα φύλλα από τα δύο πακέτα ενώστε τα και μετά  χωρίστε τα σε τρία μέρη. Πάρτε το  πρώτο 1/3 των φύλλων  και απλώστε το στο ταψί σας. (Το ταψί δε χρειάζεται  να το αλείψετε με βούτυρο). Αν το φύλλο σας  έχει τις διαστάσεις του ταψιού, καλώς. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, μη μου ανησυχείτε. Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι το μέρος που περισσεύει και απλώστε τα κομμάτια  μέσα στο ταψί.

Μπακλαβάς της Αυγής - 2Μπακλαβάς της Αυγής - 5

Απλώστε μετά σε όλη την επιφάνεια τα μισά καρύδια και βάλτε από πάνω το δεύτερο 1/3 των φύλλων. Απλώστε τα υπόλοιπα καρύδια.

Μπακλαβάς της Αυγής - 3Μπακλαβάς της Αυγής - 6

Απλώστε το τρίτο και τελευταίο μέρος των φύλλων. Διπλώστε τα προς τα μέσα το μέρος των φύλλων που περισσεύει. Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε βαθειά το μπακλαβά σε κομμάτια, στο μέγεθος της αρεσκείας σας . (Εγώ τα κόβω μικρούτσικά τριγωνάκια).

Μπακλαβάς της Αυγής - 4Μπακλαβάς της Αυγής - 7 Μπακλαβάς της Αυγής - 8

Περιχύστε όλη την επιφάνεια  με το καυτό βούτυρο και βάλτε το στο φούρνο.

Μπακλαβάς της Αυγής - 9

Χαμηλώστε το θερμοστάτη στους 150ο και αφήστε τον να σιγοψηθεί για δυόμιση με τρεις ώρες, ώσπου να ροδίσει. Βγάλτε τον μπακλαβά  από τα φούρνο, περιχύστε τον με  το σιρόπι ζεστό  και  αφήστε τον να σταθεί, να κρυώσει και  να ρουφήξει τη γλύκα του σιροπιού.

Μπακλαβάς της Αυγής - 10Μπακλαβάς της Αυγής - 11Μπακλαβάς της Αυγής - 12

Αυτό ήταν. Μπορείτε να είστε υπερήφανες. Έχετε φτιάξει τον τέλειο μπακλαβά, χωρίς καθόλου κόπο! Αυτά φίλες μου.

Μπακλαβάς της Αυγής - Συνταγή για γλυκό

Αν και οι μέρες είναι δύσκολες, προσπαθήστε να  μπείτε στο πνεύμα των γιορτών κάνοντας μικρές  η μεγάλες (ότι μπορεί ο καθένας) πράξεις αγάπης. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας  που την έχουν ανάγκη την αγάπη  τη στερούνται. Γιατί  την έλλειψή της αγάπης, έλεγε η γιαγιά Αθηνά την αισθάνεται κανείς περισσότερο σε γιορτινές περιόδους.

Σας φιλώ αυγή

 

Save

Save

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *