Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 6

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Η ιστορία του μπακαλιάρου, φίλοι μου,  χάνεται βαθιά στο χρόνο. Ο θρύλος λέει ότι οι Βίκινγκς, κυνηγώντας τους μπακαλιάρους, έφτασαν ως την άκρη της θάλασσας και έτσι ανακάλυψαν κατά λάθος το Νέο Κόσμο. Αυτοί που πρωτοπάστωσαν τον μπακαλιάρο ήταν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ήθελαν να εξασφαλίσουν τροφή για τα μακρινά τους ταξίδια στον άγριο Βόρειο Ατλαντικό. Τον μπακαλιάρο στην Ελληνική αγορά τον έφεραν οι Άγγλοι. Έστελναν τεράστιες ποσότητες μπακαλιάρου και τον αντάλλασσαν με κορινθιακή σταφίδα.

Παραδοσιακά  ο μπακαλιάρος  ή  το «ψάρι του φτωχού», συνδέεται με τη γιορτή του Ευαγγελισμού και την εθνική μας επέτειο. Τούτη τη μέρα  τρώμε ψάρι  μιας και οι αυστηροί κανόνες της σαρακοστιανής νηστείας το επιτρέπουν. Προσωπικά όμως τον έχω συνδέσει με τη γιορτή του Αγίου Νικολάου και τη θεία Μάχη.  Πριν από αρκετά χρόνια,  κάθε Δροσοπηγιώτικη οικογένεια  είχε τον προστάτη άγιο της.

Ανήμερα  της γιορτής του αγίου, το σπίτι είχε γιορτή μεγάλη. Η νοικοκυρά μαγείρευε τα καλύτερα και καλούσε φίλους και συγγενείς σε γιορταστικό τραπέζι. Η οικογένεια  της θείας Μάχης, είχε προστάτη τον άγιο Νικόλαο η γιορτή του οποίου  έπεφτε μέσα στη νηστεία των Χριστουγέννων. Το τραπέζι της  λοιπόν δεν περιλάμβανε κρέας αλλά μπακαλιάρο, μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, στο φούρνο της μεγάλης σιδερένιας ξυλόσομπας.

Καταπληκτική μαγείρισσα η θεία Μάχη! Είτε μαγείρευε τον μπακαλιάρο στον ταβά με ρύζι και μυρωδικά, είτε ροδοτηγανισμένο με αλεύρι ή πηχτό χυλό, συνοδευμένο με σκορδαλιά, ήταν πάντα πεντανόστιμος και τα πιάτα άδειαζαν στο πι και φι. Δεν έμενε ψίχουλο!.

Ο βακαλάος είναι ένα ψάρι πολύτιμο μιας και  προμηθεύει τον οργανισμό μας με τα Ω-3 λιπαρά. Είναι επίσης και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία  δημιουργεί  τη μεγαλύτερη ασπίδα εναντίον της αθηροσκλήρωσης και κατά συνέπεια των καρδιακών παθήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε κοινωνίες οι οποίες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες βακαλάου, τα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πολύ μικρότερα από άλλες, που το ψάρι δεν βρίσκεται συχνά στο τραπέζι τους.

Σήμερα σας προτείνω τη συνταγή της θείας Μάχης, για μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι και σκορδαλιά. Για τον μπακαλιάρο στον ταβά με ρύζι, σας υπόσχομαι ότι θα γράψω μια άλλη φορά.

Εκτέλεση:

Σκορδαλιά:
Βράστε τις πατάτες καθαρισμένες . Βάλτε τις  ζεστές σε ένα μπολ με λίγο από το νερό τους. Πατήστε τις  με ένα πιρούνι και στη συνέχεια χτυπήστε τις  με το μίξερ.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 1

Ρίξτε καθώς χτυπάτε το αλάτι, το σκόρδο λιωμένο, το χυμό λεμονιού, το ξύδι, το λάδι και στο τέλος το ασπράδι του αυγού. Συνεχίστε το χτύπημα για ένα δύο λεπτά ακόμα και η σκορδαλιά  είναι έτοιμη.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 2

Αν θέλετε τη σκορδαλιά σας πιο ρευστή, κρατήστε λίγο από το νερό που βράσατε τις πατάτες και προσθέστε όσο χρειαστεί για να πετύχετε τη σκορδαλιά όπως ακριβώς τη θέλετε.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 3

Τηγάνισμα:
Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από την προηγούμενη το μεσημέρι να μουλιάζουν σε μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και το αλλάζουμε κατά διαστήματα, έως ότου ο μπακαλιάρος ξαρμυρίσει τελείως. Τον κόβουμε σε κομμάτια στο μέγεθος που μας αρέσει.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 4

Βουτάμε τα κομμάτια  πρώτα στο αλεύρι και μετά στο κουρκούτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 7

Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Παίρνουμε τα κομμάτια που έχουμε βουτήξει στο χυλό και τα τηγανίζουμε.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 5

Αφού ροδίσουν και από τις δύο πλευρές  βγάλτε τα και αφήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 6

Καλή Επιτυχία, φίλες μου μέχρι το επόμενο ραντεβού προσέχετε τον εαυτό σας .  «Μια καλή άσκηση για την καρδιά…», έλεγε η γιαγιά Αθηνά, «…είναι να σκύψεις και να βοηθήσεις κάποιον να σηκωθεί». Και υπάρχουν τόσοι πολλοί γύρω μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας!

Σας φιλώ αυγή


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *