Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό…

Δεν φέρθηκε καλά ετούτη η Άνοιξη στις καρυδιές μας. Τις πέτυχε η ανοιξιάτικη παγωνιά επάνω στη ανθοφορία τους και τις τσάκισε. Για ένα διάστημα στέκονταν εκεί με τα γυμνά κλαδιά τους, υψωμένα προς τον ουρανό, χωρίς ίχνος ζωής, σαν μάνες που θρηνούσαν τα παιδιά τους. Με το που ζέστανε όμως ο καιρός, ω του θαύματος, μικρά πράσινα φυλλαράκια άρχισαν να ξεπετιούνται, εδώ κι εκεί στην αρχή, και σιγά, σιγά φούντωσαν και γέμισαν ζωή και ομορφιά. Εντάξει, μπορεί εφέτος να μην έχουμε τη σοδειά που περιμέναμε αλλά λιγοστά καρυδάκια βρήκα προστατευμένα κάτω από το πυκνό φύλλωμα και τα μάζεψα ίσα, ίσα για να φτιάξω υπέροχο λικέρ.

Το λικέρ καρύδι είναι ένα λικέρ ξεχωριστό, φίνο, αριστοκρατικό, με πολύ ιδιαίτερη γεύση και χαρακτήρα μοναδικό, όχι πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια. Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ένα ποτό από καρύδια το χρησιμοποιούσαν σαν αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα Ιταλοί μοναχοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρυδιών και δημιούργησαν ένα απολαυστικό γλυκό ποτό που θεωρείται πρόγονος του σημερινού λικέρ. Θυμάμαι πως όταν είχαμε κοιλόπονο η γιαγιά Αθηνά μας έδινε να πιούμε μονοκοπανιά ένα σφηνάκι καρυδάτο λικεράκι και ο πόνος έκανε φτερά . Η μαμά μου το έφτιαχνε κάθε χρόνο με τσίπουρο αλλά εγώ το δοκίμασα με βότκα και πρόσθεσα και λίγο κονιάκ. Κατά την άποψή μου βγήκε καλύτερο . Το τσίπουρο έχει έντονη μυρωδιά και γεύση και καπελώνει αυτήν του καρυδιού σε αντίθεση με την βότκα που είναι άοσμη.

Προλαβαίνετε να το φτιάξετε. Δεν χρειάζονται ειδικές ικανότητες. Γίνεται πολύ εύκολα, και γρήγορα αρκεί να βρείτε καρυδάκια. Επιβάλλεται να είναι τρυφερά και μικρά στο μέγεθος μεγάλης ελιάς. Και με λίγο μεγαλύτερα όμως θα γίνει η δουλειά, μόνο που το αποτέλεσμα γευστικά θα έχει μεγαλύτερη ένταση. Δείτε και τις συνταγές για λικέρ μανταρίνι, λικέρ φράουλα, λικέρ ρόδι, λικέρ αρμπαρόριζα

Τι θα χρειαστείτε για το στάδιο της προετοιμασίας του λικέρ:

– 18 – 20 καρύδια φρέσκα και τρυφερά
– 750 γρ. βότκα και 250 γρ. κονιάκ
– 1 ξυλάκι κανέλας
– Φλούδα από ένα λεμόνι ακέρωτο

Για το σιρόπι:

– 600 γραμ. ζάχαρη
– 500 ml. νερό
– χυμό λεμονιού
– φλούδα από ½ λεμόνι

Πώς θα το φτιάξετε:

Εφοδιαστείτε με γάντια μιας χρήσεως γιατί θα χρειαστεί να χαράξετε τα καρυδάκια και ο χυμός τους βάφει και δεν ξεβάφει εύκολα. Να σας πω και τούτο, δοθείσης ευκαιρίας, η μαμά μου έβαφε με καρυδόφλουδες μάλλινη κλωστή και μας έπλεκε ωραιότατα πουλόβερ. Το χρώμα ήταν ανεξίτηλο. Πλύντε και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας τα καρυδάκια και μ’ ένα μαχαίρι, χαράξτε τα βαθειά σε τρεις τέσσερεις μεριές.

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 1Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 2Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 3

Βάλτε τα χαραγμένα καρυδάκια σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 4

Ρίξτε τη βότκα και το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και λεμονόφλουδα.

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 5Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 8Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 10 Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 11Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 13

Κλείστε καλά με το καπάκι και αφήστε το σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος για 40 μέρες ή και περισσότερο. Όσο περισσότερο καθίσει τόσο εντονότερη θα είναι η γεύση και τόσο πιο σκούρο το χρώμα.

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 14

Μετά από 40 μέρες είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο. Βάλτε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και τα βράστε για 3′ – 4′ λεπτά, από την ώρα που θα πάρουν βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίξτε και το χυμό του λεμονιού. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Αφαιρέστε από το ποτό τα καρυδάκια, τη λεμονόφλουδα και τη κανέλα. Σουρώστε το σε σουρωτήρι που έχετε τοποθετήσει βαμβάκι. Πετάξτε το βαμβάκι και επαναλάβετε τη διαδικασία ξανά και ξανά για να είστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα. Ανακατέψτε του σουρωμένο ποτό με το κρύο σιρόπι, κλείστε το βάζο και φυλάξτε το σε σκιερό μέρος για άλλες 4 – 5 μέρες, ανακινώντας το ελαφρά, τρεις – τέσσερις φορές. Σουρώστε άλλη μία φορά, αν χρειάζεται και μετά είναι πανέτοιμο για να το προσφέρετε σε φίλους και γνωστούς ή να το απολαύσετε, σκέτο ή με παγάκια, μόνη-ος, παρέα με τον υπέροχο εαυτό σας. Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Πού και πού, είναι καλό να μένεις μόνη με τον εαυτό σου, πίνοντας ένα λικεράκι . Θα σου αποκαλύψει πράγματα που ούτε μπορείς να φανταστείς…»

Σας φιλώ αυγή

Σημείωση: Το πρώτο στάδιο του λικέρ το έκανα χθες και αναρτώ τις φωτογραφίες. Για το δεύτερο στάδιο θα κάνετε υπομονή σαράντα μερούλες οπότε θα έχετε στη διάθεσή σας και τις άλλες φωτογραφίες…

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *