Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - ηχωμαγειρέματα

Λαζάνια Καρμπονάρα

Η καρμπονάρα είναι μία διάσημη μακαρονάδα και μία από τις αγαπημένες των Ελλήνων μετά από τα «μακαρόνια με κιμά» βέβαια που έρχονται πρώτα στην προτίμησή τους και μάλιστα τα μακαρόνια με κιμά της μαμάς τους.

Η καρμπονάρα είναι … ιταλίδα, μιας και προέρχεται την επαρχία Lazio της Ιταλίας. Βασικά συστατικά της είναι τα αυγά, το τυρί και το μπέικον. Λέγεται πως την εμπνεύστηκαν οι Ιταλοί ανθρακωρύχοι οι οποίοι θέλοντας να νοστιμίσουν τα αγαπημένα τους μακαρόνια τα συνδύαζαν με κομμάτια παστής χοιρινής παντσέτας και αυγά, υλικά που τα είχαν άφθονα.

Μία άλλη εκδοχή θέλει την καρμπονάρα να παίρνει το όνομα της από το  χωριό με το όνομα Καρμπονάρα. Άλλοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από τους  Καρμπονάρους, κίνημα, του οποίου τα μέλη του αναγκάζονταν να κρύβονται, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν υλικά εύκολα να βρεθούν έτσι ώστε να ανακαλύψουν την συνταγή της καρμπονάρας.

Υπάρχει και μία ακόμα εκδοχή  που  ότι Αμερικανοί στρατιώτες στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έμπαιναν στις ρωμαϊκές τρατορίες ζητώντας για γεύμα αυγά, μπέικον και ζυμαρικά. Ανακάτευαν όλα μαζί τα υλικά, σερβιρισμένα στα πιάτα  και έτσι προέκυψε κάτι, που εξελίχθηκε στο σημερινό πιάτο.

Η carbonara είναι μια ευαίσθητη μακαρονάδα, δεν τρώγεται ούτε κρύα ούτε από ταπεράκι. Καλύτερα να την ξαναφτιάξεις από την αρχή, παρά να την…. βεβηλώσεις σερβίροντας την έτσι.

Ο  γνωστός ηθοποιός Τζακ Νίκολσον λάτρης της καρμπονάρας έχει πει στο Heartburn: «Η καρμπονάρα είναι απολύτως σαν τους εραστές: ανυπόμονη. Άρα, τρώγεται αμέσως, καυτή… δεν περιμένει!»

Εκτός από «καυτή» είναι  επίσης πληθωρική …. σε γεύση αλλά και θερμίδες. Όσοι  δοκιμάσαν να της αντισταθούν στο τέλος υπέκυψαν. Τη καταβρόχθισαν και στο τέλος αναφώνησαν: Χαλάλι, ας πάει και το παλιάμπελο. Το τι μακαρόνια θα επιλέξετε είναι δικό σας θέμα. Οι Ιταλοί πάντως συνήθως παίζουν με σπαγγέτι ή ριγκατόνι.  Εγώ χρησιμοποίησα λαζάνια και μου βγήκε … αριστούργημα.

Υλικά:

– 500 γρ. λαζάνια
– 300 γρ.μπέικον καπνιστό κομμάτι
– 5 κρόκους αυγών
– 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
– 100 γρ.παρμεζάνα τριμμένη
– ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
– αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Χοντροκόψτε το μπέικον.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 1Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 2

Βάλτε ένα τηγάνι στο μάτι, σε δυνατή φωτιά  και αφήστε το να κάψει. Ρίξτε το μπέικον και αφήστε να σοταριστεί  μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Μόλις ετοιμαστεί κλείστε το μάτι και αφήστε το  στην άκρη.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 3 Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 4Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 15

Σε μία βαθειά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράστε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή σύμφωνα με τα γούστα σας.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 10 Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 14

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 5 Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 7 Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 8

Αφού βράσουν τα ζυμαρικά, σουρώστε τα, αφήστε τα στην κατσαρόλα αλλά φροντίστε προηγουμένως να κρατήσετε 150ml ή και παραπάνω από το νερό  που έβρασαν τα ζυμαρικά.  Ρίξτε το μπέικον μέσα στα ζεστά μακαρόνια και ανακατέψτε.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 21 Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 22

Προσθέστε τα 150 ml. απο το ζεστό νερό που κρατήσατε, στο μείγμα αυγών και κρέμας γάλακτος, την τριμμένη παρμεζάνα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε…

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 9 Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 11 Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 16

Ρίξτε τα ζεστά μακαρόνια μέσα στην σάλτσα με τους κρόκους και ανακατέψτε καλά. Μπορείτε να κάνετε και το αντίθετο να ρίξετε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 23

Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να το προσέξετε είναι  να έχετε τα μακαρόνια καυτά όταν τα ανακατέψετε με την σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο θα μαγειρευτούν οι κρόκοι… Αν θέλετε την καρμπονάρα λίγο πιο ζουμερή, προσθέστε πάλι λίγο από το νερό των μακαρονιών. Προσθέστε τέλος  και τον μαϊντανό.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - 25

Σερβίρετε τη με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Λαζάνια Καρμπονάρα - carbonara - ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία φίλες μου και  να περνάτε καλά. Μην σας χαλάει που μερικές φορές δεν μπορείτε να κατανοήσετε τον κόσμο, αφού  μπορείτε όπως έλεγε η γιαγιά Αθηνα «να τον αγκαλιάσετε, αγκαλιάζοντας ένα από τα πλάσματά του….»

Σας φιλώ αυγή

Save


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *