Κόκλια Αρβανίτικα - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Κόκλια (Κοχύλια) Αρβανίτικα

Τα ζυμαρικά  ως γνωστό φίλες μου είναι μια τροφή  απλή και νόστιμη. Επί πλέον αρέσουν σε όλους, μαγειρεύονται γρήγορα και έτσι μας λύνουν τα χέρια. Ανοίγεις το πακέτο, τα μπουμπουνίζεις στη κατσαρόλα και σε λίγα λεπτά έχεις έτοιμο φαγητό στο τραπέζι. Μιλάμε τώρα για τα ζυμαρικά τα ετοιματζίδικα.

Σήμερα όμως έχω σκοπό να σας βάλω δύσκολα. Θα φτιάξουμε «κοχυλάκια»! Σπιτικά ζυμαρικά, που απαιτούν μεν μια μικρή  προετοιμασία αλλά αξίζει τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει.  Πρέπει να γνωρίζετε πως οι άνθρωποι από την αρχαιότητα ακόμα, παρασκεύαζαν τα ζυμαρικά και μάλιστα τα συναντάμε σε όλον τον κόσμο. Πολλοί λαοί διεκδικούν την πατρότητα  και  όλοι τους έχουν κάποια γαστρονομικά πιστοποιητικά για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Όποιος και να τα ανακάλυψε  όμως δε θα ξόδεψε και πολύ φαιά ουσία γιατί εγώ που  μεγάλωσα σε χωριό και  σε σπίτι που τα φτιάχναμε όλα στο χέρι (αγοράζαμε πολύ λίγα προϊόντα ετοιματζίδικα) μπορώ να σας βεβαιώσω ότι το να  φτιάξει κανείς σπιτικά ζυμαρικά είναι μια διαδικασία πολύ απλή και εύκολη. φτιάχνονται  με ότι υλικό υπήρχε τριγύρω,  αλεύρι, γάλα, αυγά, τυρί.

Η γιαγιά μου τη ζύμη για τα  κοχυλάκια την έφτιαχνε με αλεύρι και πατάτα βρασμένη. Επίσης όταν έφτιαχνε ψωμί για  να κάνει «οικονομία στο αλεύρι» το ανακάτευε με βρασμένες πατάτες. Τελικά  η ανάγκη είναι εκείνη που βάζει μπροστά το μυαλό και γεννάει ιδέες…

Υλικά:

– 2 βρασμένες πατάτες
– 1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
– 1 κούπα αλεύρι
– 1 κουτ. γλυκ. Μπέικιν πάουντερ
– Λίγο αλάτι
– 100γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Βάλτε τις πατάτες σε κρύο νερό και αφήστε τις να βράσουν καλά.

Κόκλια Αρβανίτικα - 1

Καθαρίστε τις και περάστε τις από το μύλο των λαχανικών ή πατήστε τις με το ειδικό εργαλείο, έτσι όπως είναι ζεστές, ώσπου να γίνουν πουρές.

Κόκλια Αρβανίτικα - 2

Προσθέστε το τριμμένο κεφαλοτύρι, το αλάτι το μπέικιν και το αλεύρι σταδιακά και αρχίστε το ζύμωμα.

Κόκλια Αρβανίτικα - 3 Κόκλια Αρβανίτικα - 4

Λέω σταδιακά για το αλεύρι γιατί όσο θα ζυμώνετε η ζύμη θα ζητάει και άλλο.  Σταματήστε όταν πετύχετε μια ωραία ζύμη μαλακιά  και ελαστική.

Κόκλια Αρβανίτικα - 5

Τυλίξτε την με ελαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄-45’. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα κοχυλάκια μας. Εδώ  ίσως δυσκολευτείτε λίγο, αλλά εσείς μην πτοείστε. Άλλωστε αυτό θα συμβεί στα πρώτα λεπτά, όπου και τα κοχυλάκια πιθανόν να σας βγαίνουν λίγο κακοσχηματισμένα, λίγο ατσούμπλα. Δεν πειράζει. Όταν μαγειρευτούν θα δείχνουν όλα υπέροχα. Το σημαντικό όμως είναι ότι σιγά σιγά  θα εξοικειωθείτε με τη διαδικασία και θα αρχίσετε να το βλέπετε σαν παιχνιδάκι. Κόψτε ένα κομμάτι ζύμης και πλάστε το σε κορδόνι λίγο παχύτερο από το μικρό σας δαχτυλάκι.

Κόκλια Αρβανίτικα - 6

Κόψτε το στη συνέχεια σε μικρά κομματάκια 2-3 εκ.

Κόκλια Αρβανίτικα - 16

Αλευρώστε καλά μια επιφάνεια. Παίρνεται ένα κομματάκι το πιέζετε με τα δύο δάχτυλα, το μεσαίο και τον αντίχειρα και ταυτόχρονα το σέρνετε προς το μέρος σας. Επαναλαμβάνεται τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Κόκλια Αρβανίτικα - 7 Κόκλια Αρβανίτικα - 8 Κόκλια Αρβανίτικα - 9 Κόκλια Αρβανίτικα - 10

Κοσκινίστε τα να φύγει το περιττό αλεύρι και ρίξτε τα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Στην αρχή θα βυθιστούν στον πάτο της κατσαρόλας αλλά μετά από λίγο θα ανέβουν όλα στην επιφάνεια. Αφήστε τα να βράσουν για ¼ της ώρα. Σουρώστε τα ξεπλύνετε τα με κρύο νερό.

Κόκλια Αρβανίτικα - 12 Κόκλια Αρβανίτικα - 13

Βάλτε το βούτυρο σε μικρό τηγανάκι να λιώσει και περιχύστε.

Κόκλια Αρβανίτικα - 14

Στρώστε σε πιατέλα τριμμένο κεφαλοτύρι και από πάνω μια τρώση κοχυλάκι. Επαναλάβετε ώσπου να τελειώσουν τα ζυμαρικά.

Κόκλια Αρβανίτικα - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο πολύπλοκο αλλά στην πράξη είναι όλη η διαδικασία πανεύκολη. Μη διστάσετε! Δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας ζυμαρικά έστω και μόνο για την εμπειρία. Έστω και για να διαπιστώσετε ότι παλιά τίποτε δε χαριζόταν στον άνθρωπο. Όλα τα αγαθά τα αποκτούσε με ιδρώτα και κόπο, γι αυτό τα απολάμβανε περισσότερο  αλλά πάνω απ’ όλα τα σέβονταν και τα εκτιμούσε.

Καλή επιτυχία φίλες μου. Τα λέμε στην επόμενη συνταγή πάλι εδώ, με κάτι νέο.

Σας φιλώ αυγή


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *