Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 34

Κόκκινο Φλωρινιώτικο Χαβιάρι – Πρόσθεσε το σήμερα κιόλας στο πιάτο σου

Όταν ακούτε τη λέξη «χαβιάρι», τι σας έρχεται αυτόματα στο νου; Ρητορικό το ερώτημα. Η απάντηση είναι δεδομένη: Όλοι μας έχουμε συνδυάσει το χαβιάρι με πλούτη και χλιδή, ακριβά πάρτι, άφθονη σαμπάνια, ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας, πολυτελή εστιατόρια και γενικά με χώρους όπου το χρήμα ρέει πακτωλός.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 1

Το χαβιάρι με λίγα λόγια είναι ένας… να το πω λαϊκά… μεζές για λίγους. Όμως, εντάξει, δεν θα μελαγχολήσουμε κιόλας, ούτε θα πέσουμε στα πατώματα, επειδή ανήκουμε σε εκείνους που δεν μπορούμε να το απολαύσουμε. Έχουμε εδώ, ένα… χαβιάρι, που είναι για όλα τα βαλάντια. Ένα χαβιάρι που δεν είναι απαραίτητο να είσαι κροίσος για να το γευτείς και μπορείς να το έχεις καθημερινά στο τραπέζι σου.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 3

Το κατακόκκινο χαβιάρι πιπεριάς! Μάλιστα, όχι όποιας και όποιας πιπεριάς, αλλά πιπεριάς Φλωρινιώτισσας. Μιας πιπεριάς με τίτλους και περγαμηνές.

Ψητές πιπεριές έχουμε όλοι λίγο-πολύ δοκιμάσει. Οι περισσότεροι τις έχουν ετοιμάσει και στο σπίτι. Προορίζονται συνήθως για βαζάκι καλυμμένες με ελαιόλαδο, και είναι συνοδευτικός μεζές φίνος που αντέχει πολύ καιρό.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 8

Το χαβιάρι της κόκκινης πιπεριάς είναι μια φλωρινιώτικη παραδοσιακή συνταγή που, για να είμαι ειλικρινής, για να φτιαχτεί με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο, απαιτεί κόπο και χρόνο αλλά και να διαθέτει κανείς και την εμπειρία.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 12

Βέβαια η νοστιμιά του είναι ανεπανάληπτη! Όταν το πρωτοδοκίμασα είπα: «Μα τι νόστιμο πράγμα είναι αυτό;»! Ξετρελάθηκα αλλά όταν μου ανέλυσαν κατά γράμμα την διαδικασία παρασκευής του, αποφάσισα ότι δεν ήμουν διατεθειμένη να αφιερώσω μια ολόκληρη μέρα για το φτιάξω, οπότε αυτοσχεδίασα.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 31

Ιδού, λοιπόν, σας παρουσιάζω με καμάρι τη δική μου συνταγή χαβιαριού: Πανεύκολη, γρήγορη αλλά εξ ίσου νόστιμη. Η ετοιμασία της απλή, χωρίς πολλή φασαρία. Σκεφτείτε, ούτε καν σκεύη για πλύσιμο, όλη η δουλειά γίνεται μέσα στο μούλτι. Την έφτιαξα χθες και άλειφε-άπλωνε σε ψωμί φρυγανισμένο, το πρώτο βαζάκι εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και μαζί με τυρί φέτα και κάτι κασέρια που είχα στο ψυγείο σκαρώσαμε βραδινό ανέλπιστα νόστιμο…

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 33Τι θα χρειαστείτε:

  • 6-7 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκ. κοφτό αλάτι
  • ½ σφηνάκι ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Πώς θα το φτιάξετε:

Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν αυλή και ψησταριά, τότε θα ψήσετε τις πιπεριές στα κάρβουνα κάτι που θα τους δώσει και ιδιαίτερη νοστιμιά. Αν πάλι η ψησταριά είναι μακρινό όνειρο μη μου πτοείστε. Θα τις ψήσετε μια χαρούλα και στο φούρνο της ηλεκτρικής σας κουζίνας.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 2Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 4

Ζεστάνετε τον φούρνο στους 250 °C και στρώστε μια σχάρα με αλουμινόχαρτο. Απλώστε πάνω της τις πιπεριές. Όταν ο φούρνος πυρώσει, ανάψτε το γκριλ και τοποθετήστε τη σχάρα με τις πιπεριές λίγο πιο πάνω από τη μεσαία σκάλα. Ψήστε τις φροντίζοντας να τις γυρίζετε πού και πού ώσπου μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Το πολύ σε 20 λεπτά θα έχουν καψαλιστεί.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 7

Είτε τις ψήσετε στα κάρβουνα είτε στην κουζίνα, έτσι όπως είναι καυτές, μεταφέρτε τις σε σκεύος και καλύψτε τις με κομμάτι μεμβράνης, ή βάλτε τις μέσα σε πλαστική σακούλα και κλείστε την καλά.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 5Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 6

Οι πιπεριές θα «ιδρώσουν» και θα μαλακώσουν πολύ. Όταν κρυώσουν τελείως, καθαρίστε τις από την φλούδα. Αν έχουν ψηθεί καλά, η φλούδα βγαίνει πανεύκολα.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 10Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 11Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 13Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 16

Αφαιρέστε τα σπόρια και το κοτσάνι. Οι ψημένες πιπεριές, τρώγονται και έτσι ως έχουν πασπαλισμένες με λίγο αλατάκι και είναι τετρανόστιμες! Γι’ αυτό σας συμβουλεύω να ψήσετε λίγες παραπάνω δεν θα πάνε χαμένες.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 17Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 18Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 20

Στο θαυματουργό μούλτι ρίξτε τις πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια…

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 22Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 23

Προσθέστε το το σκόρδο,

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 24

το αλάτι,

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 25

το ξύδι,

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 27

το λάδι,

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 28

…και φέρτε δυο τρεις βόλτες το μούλτι, να ανακατευτούν τα υλικά, ώσπου να προκύψει μια πάστα κάπως ρευστή.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 30

Αν σας αρέσουν τα πικάντικα προσθέστε λίγο μπούκοβο η ψήστε μαζί με τις γλυκιές και μια καυτερή πιπερίτσα, η γεύση του χαβιαριού θα απογειωθεί… Δοκιμάζοντας διορθώστε αν θέλετε την γεύση κατά τα δικά σας γούστα, προσθέτοντας αλάτι ή ξύδι (και λίγο ακόμα μπούκοβο, παρακαλώ, για τους φίλους των καυτερών).

Το κόκκινο χαβιάρι είναι έτοιμο! Φέρτε ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο, ετοιμάστε μπρουσκέτες, αλείφετε το σε μπριζόλες μόλις βγουν από τον φούρνο, βάλτε το δίπλα σε κεφτέδες αχνιστούς, γευτείτε το ως πρόχειρο κολατσιό με τυριά, ταιριάζει με όλα, ακόμα και σαν μεζές για τσίπουρο ή ούζο.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 32

Η ποσότητα που θα προκύψει ίσα που θα γεμίσει ένα μικρό βαζάκι, αρκεί όμως για πρώτη απόπειρα για να βρείτε πώς ακριβώς σας αρέσει.

Κόκκινο φλωρινιώτικο χαβιάρι - Αλεσμένη πιπεριά - 35

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, μη παραμένετε στα ίδια και στα ίδια. Δοκιμάστε να κάνετε καινούρια πράγματα, ακόμα και αν τα κάνετε λάθος γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Μόνο από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει ο άνθρωπος ολόκληρη την αλήθεια…»

Σας φιλώ αυγή


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών.: ΑΡΧΙΚΗ | ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *