Κοτόπουλο με πιλάφι - 27

Κοτόπουλο με τσιγαριστό ρύζι στο φούρνο

Νόστιμο, παραδοσιακό, φλωρινιώτικο φαγητό! Λοιπόν φίλες μου, νομίζω ότι το παρακάναμε με τα ριζότα και τα μπασμάτι. Θαρρώ πως είναι καιρός να επιστρέψουμε πίσω στους πρώτους διδάξαντες: Κοτόπουλο με τσιγαριστό ρύζι στο φούρνο.

Αυτό το φαγάκι, το έφτιαχνε η γιαγιά μου με κότα αλανιάρα και γλύφαμε τα δάχτυλά μας. Το συνέχισε η μαμά μου με την ίδια επιτυχία και φυσικά το φτιάχνω και εγώ και σας βεβαιώνω πως δεν μένει ψίχουλο. Πιλάφι, πλούσιο, περιπετειώδες, απλό στη γεύση, που όταν πετυχαίνει εξελίσσεται σαν μαγευτικό όνειρο..

Κοτόπουλο με πιλάφι - 5

Πρέπει να σας πω πως σε τούτο το πιλάφι η κάθε νοικοκυρά βάζει τη δική της υπογραφή στην προετοιμασία του, ανάλογα με το πώς είναι «μαθημένος» ο καθένας. Άλλοι θέλουν το ρύζι τσιγαρισμένο με σκέτο βούτυρο, άλλοι με σκέτο λαδάκι, άλλοι, όπως εγώ μισό λάδι μισό βούτυρο, μερικοί κυρίως στα χωριά του κάμπου τσιγάριζαν το ρύζι σε λίπος χοιρινό, άλλοι το θέλουν με δυο τρεις σταγόνες λεμονιού και άλλοι με μπόλικο λεμόνι, άλλοι χωρίς καθόλου κ.ο.κ. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 11

«Η κότα με το το ρύζι» αποτελούσε για πολλά πολλά χρόνια το κυριακάτικο φαγητό των Φλωρινιώτικων νοικοκυριών . Τότε που το κρέας ήταν μεγάλη πολυτέλεια ιδιαίτερα για τα σπιτικά της φτωχής Ελληνικής υπαίθρου με τη στενή της γη όπου δεν είχαν τα μέσα να αποκτήσουν μεγάλα ζώα. Όμως οι κότες και οι πετεινοί, δεν έλλειπαν. Ακόμα και το πιο φτωχό σπίτι θα είχε το κοτέτσι του για να εξασφαλίσει το κρέας μια φορά την εβδομάδα και το καθημερινό αυγό που ήταν ουσιαστική συμβολή στο φτωχό τους διαιτολόγιο.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 16

Αλλά κι όταν άρχισε η ανάπτυξη, το κοτέτσι αποδείχτηκε ανθεκτικό. Στη δεκαετία του ’70, είχαμε ακόμα κότες στην αυλή, όπως και άλλοι στη γειτονιά. Μονάχα τις τελευταίες δεκαετίες τα χωριά έχουν μετατραπεί σε τόπους «όπου κοκόρι δεν λαλεί, κότα δεν κακαρίζει».

Κοτόπουλο με πιλάφι - 19

Εν πάσει περιτπώσει η κότα με το τσιγαριστό ρύζι εξακολουθεί, ακόμα και σήμερα, έστω και με κότα ορνιθοτροφείου, να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φλωρινιώτικα φαγητά.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 20

Αν σας αρέσει το κοτόπουλο δείτε και τις συνταγές για μελωμένο κοτόπουλο με πατάτες μπέιμπι, για γιορτινό γλυκόξινο κοτόπουλο και για ροδοψημένα μπουτάκια κοτόπουλο με πορτοκάλι

Κοτόπουλο με πιλάφι - 24

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 κοτόπουλο περίπου ενός κιλού
  • 2 κούπες ρύζι καρολίνα
  • 6 κούπες ζωμός κοτόπουλου (υπολογίστε για κάθε μία κούπα ρυζιού, 3 κούπες ζωμού)
  • 3-4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο + 1 γεμάτη κουτ. σουπ. βούτυρο γάλακτος
  • Αλάτι
  • Χυμός από ¼ λεμόνι

Πώς θα το φτιάξετε:

Αν σταθείτε τυχερές και βρείτε χωριάτικο κοτόπουλο τότε θα απογειώσετε τη γεύση αυτού του φαγητού. Και με κοτόπουλο του εμπορίου όμως μια χαρά νόστιμο φαγάκι θα φτιάξετε. Βάλτε το κοτόπουλο τεμαχισμένο ή ολόκληρο σε κατσαρόλα. Προσθέστε νερό τόσο ώστε να καλυφθεί το κοτόπουλο και λίγο παραπάνω και αφήστε το να βράσει. Όταν αρχίσει ο βρασμός θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια αφρός. Ξαφρίστε καλά γιατί διαφορετικά θα μαυρίσει ο ζωμός. Προσθέστε αλάτι και αφήστε το κοτόπουλο να βράσει καλά.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 7

Εν τω μεταξύ ανάψτε το φούρνο στο δυνατό (220 βαθμούς Κελσίου).

Πλύνετε το ρύζι δύο-τρία νερά για να φύγει η κόλλα. Έτσι το πιλαφάκι δεν θα γίνει σπυρωτό.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 2Κοτόπουλο με πιλάφι - 1Κοτόπουλο με πιλάφι - 3

Στάξτε λίγο λεμόνι και ανακατέψτε να πάει παντού.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 6

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της γιαγιάς Αθηνάς το λεμόνι σφίγγει το ρυζάκι και δεν λαπαδιάζει.

Σε ταψάκι ρίξτε το λάδι προσθέστε το βούτυρο γάλακτος ανάψτε το μάτι και αφού λιώσει το βούτυρο και αρχίζει να «τσιτσιρίζει», ρίξτε το ρύζι.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 8Κοτόπουλο με πιλάφι - 9Κοτόπουλο με πιλάφι - 12

Αφήστε το να τσιγαριστεί για ένα πεντάλεπτο ή και λίγο παραπάνω ανακατεύοντας που και πού για να μην κολλήσει.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 14

Αφαιρέστε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο. Φροντίστε ο ζωμός να είναι καυτός.

Όταν το ρύζι αρχίσει κάπως να σβολιάζει τότε ρίξτε τον καυτό ζωμό τον οποίο φροντίστε να τον σουρώσετε…

Κοτόπουλο με πιλάφι - 15

Ανακατέψτε για λίγο και αφήστε να βράσει επάνω στο μάτι για ένα πεντάλεπτο.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 17Κοτόπουλο με πιλάφι - 18

Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στο ταψί ή ολόκληρο το κοτόπουλο στο κέντρο του και βάλτε το ταψί στο φούρνο τον οποίο προηγουμένως έχετε προθερμάνει στους 200 βαθμούς.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 13Κοτόπουλο με πιλάφι - 21

Αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί γύρω στη μισή ώρα με τρία τέταρτα ή ώσπου να απορροφηθεί όλος ο ζωμός και το ρύζι να αποκτήσει μια πολύ ελαφριά κρούστα.

Κοτόπουλο με πιλάφι - 23

Το πιλάφι δεν θέλει να το ζαλίζουμε, θέλει τον χρόνο του, την τρυφερότητά μας και την ησυχία του!

Κοτόπουλο με πιλάφι - 22Κοτόπουλο με πιλάφι - 25Κοτόπουλο με πιλάφι - 26Κοτόπουλο με πιλάφι - 28

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν. Δείξτε αυτοσυγκράτηση και φερθείτε με γλυκύτητα και με ηρεμία στους συνανθρώπους σας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Οι απότομες κουβέντες δεν κάνουν φίλους. Μια κουταλιά μέλι θα πιάσει περισσότερες μύγες από ένα γαλόνι ξύδι…»

Σας φιλώ αυγή.


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών.: ΑΡΧΙΚΗ | ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *