Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 9

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα

Η κολοκυθόπιτα που σας προτείνω φίλες μου δεν είναι σαν τις κλασσικές πίτες που φτιάχνουμε ανοίγοντας φύλλο. Είναι όμως εντυπωσιακή και νόστιμη. Οι δικοί σας θα ξετρελαθούν, αλλά και σ’ ένα πιο επίσημο γεύμα θα  εντυπωσιάσει και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη όταν την προσφέρετε σαν πρώτο πιάτο στους καλεσμένους σας. Δείτε και την συνταγή για κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο!

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 10

ΥΛΙΚΑ:

– 6-7 φύλλα κρούστας ή 9 φύλλα Βηρυτού
– Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

– 1 κιλό κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
– 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
– 3 κουταλιές ελαιόλαδο
– Λίγος φρέσκος ή ξερός δυόσμος

ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ:

– 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν θέλετε, χρησιμοποιείστε  καλαμποκάλευρο)
– 1/4 του βιτάμ
– 1 λίτρο γάλα
– 1 φλυτζ. τσαγ. φέτα θρυμματισμένη
– 1 φλιτζ. τσαγ. τριμμένο κεφαλοτύρι
– 2 αυγά ολόκληρα
– Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σ’  ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα κομμένα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και όταν ροδίσουν αποσύρουμε από το μάτι το τηγάνι, τα αδειάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ή στο τρυπητό που στραγγίζουμε τα μακαρόνια για να στραγγίξουν το λάδι…

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 1

ΚΡΕΜΑ:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι ή λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ώσπου να αρχίσει να μοσχομυρίζει το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Απομακρύνουμε από το μάτι την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο και στη συνέχεια τα τυριά.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 2

Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και με ένα πινέλο τα αλείφουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο προσπαθώντας να καλύπτουμε με προσοχή το εσωτερικό της φόρμας έτσι ώστε να περισσεύει  και λίγο φύλλο  έξω από τη φόρμα. Αφού απλώσουμε όλα τα φύλλα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με το μισό δυόσμο.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 4

Ανακατεύουμε τα μισά κολοκυθάκια με τη κρέμα και τον υπόλοιπο δυόσμο, απλώνουμε  το μείγμα πάνω από τα κολοκυθάκια και κλείνουμε την πίτα γυρνώντας τα φύλλα της ζύμης προς τα μέσα έτσι που να σκεπάζουν καλά τη γέμιση.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 3Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 5Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα… Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 7

Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα είναι νόστιμη.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 8

Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, καλά να περνάτε!

Σας φιλώ, αυγή.


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών.: ΑΡΧΙΚΗ | ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *