Καλαμαράκια Γεμιστά - 16

Καλαμαράκια Γεμιστά

Τα καλαμαράκια είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά. Τη Σαρακοστή, τρώμε βέβαια  όσπρια και λαχανικά τις καθημερινές, αλλά τις Κυριακές θέλουμε να τρώμε κάτι διαφορετικό και  ιδιαίτερο. Τώρα βέβαια η Σαρακοστή έχει περάσει. Για όσους όμως έχουν μπουχτίσει από την κρεατοφαγία του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς προτείνω τη σημερινή συνταγή.

Τα τηγανητά καλαμαράκια, σίγουρα είναι τα πιο δημοφιλή και εννοείται όχι μόνο τις μέρες της νηστείας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αντισταθεί στα  τραγανά,  ροδοτηγανισμένα «δαχτυλιδάκια». Το  μυστικό για να γίνουν μαλακά και τραγανά, το έμαθα από τον γαμπρό μου, που είχε δικό του εστιατόριο στο Μαρμαρά της Χαλκιδικής. Τα καλαμάρια αφού πλυθούν, πρέπει  να στραγγίξουν πάρα πολύ καλά. Το καλύτερο είναι να τα καθαρίσουμε το πρωί και να τα τηγανίσουμε μετά από 4-5 ώρες.  Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, το πολύ 3 λεπτά. Εάν τα αφήσουμε περισσότερο χρόνο, θα γίνουν σαν λάστιχο. Χρησιμοποιούμε σπορέλαιο ή ελαιόλαδο.  Εγώ προτιμώ το ελαιόλαδο, γιατί  ευωδιάζει και αναδεικνύει τις γεύσεις και παράλληλα είναι πιο υγιεινό, γιατί αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ακριβότερο αλλά  αξίζει.

Τα γεμιστά τα καλαμάρια είναι επίσης αγαπημένο φαγητό. Μαγειρεύεται με πολλούς και  διαφορετικούς τρόπους. Σας προτείνω τη δική μου συνταγή η οποία είναι δοκιμασμένη, ενθύμιο από κάποιες διακοπές μου στη Σκύρο. Μπορείτε να τη φτιάξετε με κατεψυγμένα ή φρέσκα καλαμάρια. Τα  κατεψυγμένα είναι καθαρισμένα και έτοιμα για μαγείρεμα. Εάν βρείτε φρέσκα, για να τα καθαρίσετε, θα τραβήξετε το κεφάλι και μαζί μ’ αυτό θα βγουν τα πλοκάμια και τα περισσότερα εντόσθια.

Όταν μαγειρεύω καλαμάρια γεμιστά, κάθε φορά μπαίνω στον πειρασμό να προσθέσω και  διαφορετικά υλικά, όπως μανιτάρια, φρέσκα αρωματικά βότανα, τυρί, σπανάκι, σταφίδες, κουκουνάρι και το αποτέλεσμα είναι πάντα καταπληκτικό! Πειραματιστείτε, φίλες μου!  Η κουζίνα θέλει μεράκι και φαντασία. Όπως ακριβώς και η τέχνη…

ΥΛΙΚΆ:

– 6 αρκετά μεγάλα καλαμάρια
– 1 κούπα ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα)
– 1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο (μισό για τη γέμιση και μισό για το τηγάνι)
– 1 κούπα νερό
– 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
– 2 πιπεριές  μέτριες ψιλοκομμένες (πράσινη και κόκκινη)
– 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
– 1 κουτ. γλυκ. μπούκοβο (προαιρετικά)
– ½ κουτ. γλυκ. κόκκινο πιπέρι πάπρικα
– ½ κουτ. γλυκ. μαυροπίπερο
– 1 φλιτζάνι τσαγ. ντομάτα φρέσκια ή κονκασέ
– ½ ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί
– Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 1

Κρατάμε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε. Αν θέλουμε αφαιρούμε και τα πτερύγια και τα ψιλοκόβουμε επίσης.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 3

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα, συνεχίζουμε με  τις πιπεριές και όταν αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε τα πλοκάμια και λίγο αργότερα το ρύζι.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 4

Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μπούκοβο πάπρικα και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 5Καλαμαράκια Γεμιστά - 6

Αφήνουμε  να εξατμιστεί, προσθέτουμε το 1/3 της ντομάτας, το μαϊντανό και το νερό και περιμένουμε ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 9

Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το μείγμα να χλιαρώσει. Γεμίζουμε κατά τα ¾ τα καλαμάρια, και  τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 10 Καλαμαράκια Γεμιστά - 11

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε ελαφρά τα καλαμάρια.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 12

Αφού ροδίσουν από όλες τις πλευρές τα βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε στο λάδι τη ντομάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα καλαμάρια, προσθέτουμε νερό και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 με 200 βαθμούς.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 13

Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, ρίχνουμε το λάδι και τη ντομάτα κατευθείαν στο ταψί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε και γυρίζουμε τα καλαμάρια για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 14

Αν μας έχει περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε σε μια γωνίτσα του ταψιού. Θα δώσει νοστιμιά και θα χυλώσει τη σάλτσα.

Καλαμαράκια Γεμιστά - 15

Καλή επιτυχία φίλες μου, μέχρι το επόμενο ραντεβού αξιοποιήστε το χρόνο  σας κάνοντας πράγματα που αγαπάτε για εσάς και για τους άλλους γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Θυμήσου μια μέρα στο τέλος της οποίας ήσουν πολύ ικανοποιημένος. Δεν ήταν μια μέρα που ξάπλωνες από εδώ κι από εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα, αλλά μια μέρα που είχες να κάνεις τα πάντα και τα έβγαλες πέρα...»

Σας φιλώ αυγή.

Save

Save


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *