Κέικ αλμυρό μούρλια - 8

Κέικ αλμυρό… μμμ υπέροχο!

Αν έχετε βαρεθεί να σερβίρετε κάθε φορά το γλυκό, παραδοσιακό κέικ, αν τα παιδιά σας γκρινιάζουν ότι το κολατσιό τους είναι κάθε μέρα το ίδιο και τα ίδιο, αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε και να ξαφνιάσετε τις φίλες, στον πρωινό ή τον απογευματινό σας καφέ, κάντε την έκπληξη και φτιάξετε κάτι διαφορετικό. Ένα κέικ αλμυρό, για παράδειγμα, σαν αυτό που σας προτείνω σήμερα. Αν μη τι άλλο, τα παιδιά θα μπουν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν και αν το δοκιμάσουν μια φορά θα το ξαναζητήσουν, να είστε σίγουρες.

Κέικ αλμυρό μούρλια - 9

Οι φίλες θα ξαφνιαστούν ευχάριστα και σίγουρα θα σας ζητήσουν τη συνταγή. Είναι ένα κέικ γευστικό και θρεπτικό γιατί συνδυάζει τα τυριά με το ελαιόλαδο και τα λαχανικά και επίσης έχει λίγες σχετικά θερμίδες . Φτιάξτε το και για ένα άλλον λόγο: Σας δίνεται η ευκαιρία να να βάλετε μπρος την αχαλίνωτη φαντασία, να ξετυλίξετε το δημιουργικό σας ταλέντο και να αυτοσχεδιάσετε. Αντικαταστήστε για παράδειγμα το τυρί που δεν σας αρέσει με άλλο της αρεσκείας σας, ή κάποιο από τα λαχανικά και να παρουσιάσετε εν τέλει, μια δική σας δημιουργία προσαρμοσμένη στα γούστα σας και στις επιθυμίες των αγαπημένων σας…

Τι θα χρειαστείτε:

– 3 αυγά
– 1 φλυτζ. τσαγ. γάλα φρέσκο
– 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
– ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
– 2 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
– 150 γραμ. ζαμπόν
– 2/3 του φλυτζ. τσαγ. γραβιέρα τριμμένη
– 2 μέτριες ντομάτες σφιχτές
– Αλάτι
– Πιπέρι

Πώς θα το φτιάξετε:

Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, ξεσποριάστε τις, στύψτε τις για να φύγουν τα πολλά ζουμιά και κόψτε τις σε μικρά καρεδάκια.

Κέικ αλμυρό μούρλια - 2

Τρίψτε τη γραβιέρα στη χοντρή μεριά του τρίφτη. (Εγώ αντί για γραβιέρα χρησιμοποιώ κασέρι πρόβειο. Μου αρέσει περισσότερο η γεύση του). Ψιλοκόψτε το ζαμπόν σε μικρά κυβάκια. Σε ένα μπολ, χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με το μίξερ ή το σύρμα, ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, το γιαούρτι, το λάδι και ανακατέψτε. Ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα και κάθε φορά φροντίστε να ανακατεύετε καλά για να απορροφηθεί.

Κέικ αλμυρό μούρλια - 3

Αφού ολοκληρώσετε με το αλεύρι, αλατοπιπερώστε ελάχιστα και προσθέστε τη κομμένη ντομάτα, το αλλαντικό και τη γραβιέρα.

Κέικ αλμυρό μούρλια - 4Κέικ αλμυρό μούρλια - 5

Ανακατέψτε απαλά και αδειάστε το μείγμα σε μια φόρμα στενόμακρη ή κανονική στρόγγυλη φόρμα του κέικ, βουτυρωμένη.

Κέικ αλμυρό μούρλια - 6

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήστε το κέικ για 40′ – 45’ λεπτάκια. Δοκιμάστε με ένα μαχαιράκι κι αν βγει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.

Κέικ αλμυρό μούρλια - 7

Αφήστε να κρυώσει για 5’ λεπτά και βγάλτε το από τη φόρμα. Τρώγεται ζεστό, αλλά και κρύο είναι πολύ νόστιμο. Όπως ανέφερα και στην αρχή, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τα υλικά. Προσθέστε πιπεριά κόκκινη και πράσινη, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο κ.ά. Αν δεν σας αρέσει το ζαμπόν, αλλάξτε το και βάλτε μπέικον, γαλοπούλα, ή τέλος πάντων, ό,τι αλλαντικό έχετε στο ψυγείο σας. Είπαμε, η κουζίνα είναι δημιουργία και η δημιουργία απαιτεί φαντασία. Φτιάξτε το! Σίγουρα θα το τιμήσουν μικροί και μεγάλοι!.

Κέικ αλμυρό μούρλια - 8

Καλή επιτυχία φίλες μου! Να περνάτε καλά και να μου προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, ακόμη και αν περνάτε δύσκολα, προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους…»

Σας φιλώ αυγή.-

Save


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *