Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του καλοκαιριού αν και πέφτει λίγο βαρύ στο στομάχι.  Άλλωστε από εκεί έχει πάρει και το όνομά του το Ιμάμ Μπαϊλντί που στα τούρκικα, γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι τούρκικης προέλευσης. Ιμάμ Μπαϊλντί σημαίνει ο Ιμάμης μπαΐλντισε, μπούκωσε, βαρυστομάχιασε.

Σύμφωνα με μια εκδοχή  ο ιμάμης μπαΐλντισε γιατί έφαγε μεγάλη ποσότητα από αυτό το  εξαιρετικής νοστιμιάς φαγητό.  Σύμφωνα με μία άλλη ο ιμάμης που ήταν ιδιαίτερα τσιγκούνης, λιποθύμησε στη θέα της ποσότητας του λαδιού που χρησιμοποίησε η γυναίκα του για να το μαγειρέψει.  Πραγματικά το φαγητό κατατάσσεται στα  πολύ λαδερά  φαγητά. Το δικό μου Ιμάμ όμως δεν πρόκειται να σας μπαϊλντίσει γιατί είναι ένα Ιμάμ Μπαϊλντί, ελαφρύ, εναλλακτικό μεν αλλά εξ’ ίσου νόστιμο. Δοκιμάστε το…

Υλικά:

– 6 κουτ. σ. ελαιόλαδο
– 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
– 4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
– 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
– 1 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
– Σκόρδο κατά βούληση (μην το λυπηθείτε)
– 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
– Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλύντε και σκουπίστε τις μελιτζάνες. Χαράξτε τις κατά μήκος χωρίς να κόψετε το  κοτσάνι τυλίξτε τις σε αλουμινόχαρτο  και ψήστε τις στο φούρνο της κουζίνας μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλετε ψήστε τις χωρίς να τις τυλίξετε  αφού τις αλείψετε με λίγο λάδι.

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 1

Όσο οι μελιτζάνες ψήνονται ασχοληθείτε με την σάλτσα. Κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές φετούλες και ψιλοκόψτε τα σκόρδα. Ρίξτε τρεις από τις έξι κουταλιές του ελαιολάδου σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέστε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ανακατέψτε και αφήστε να αχνιστούν μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν. Προσθέστε τον πελτέ και αφού διαλυθεί συνεχίστε με τις  ντομάτες αφού προηγουμένως τις περάσετε από το μούλτι. (κρατήστε ένα φλιτζάνι από τη ντομάτα).  Προσθέστε αλάτι πιπέρι , ρίγανη ή θυμάρι και αφήστε τη σάλτσα να βράσει  για 20-30 λεπτά. Τέλος προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 2

Ρίξτε σε ταψί το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη ντομάτα που έχετε κρατήσει. Προσθέστε λίγο αλατάκι και απλώστε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 4 Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 5

Χωρίστε τις  ψημένες μελιτζάνες στην μέση και αραδιάστε τις στο ταψί.

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 3 Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 3β Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 6

Αλατίστε τις ελαφρώς, πατήστε τη σάρκα τους με ένα πιρουνάκι,  και γεμίστε τις με τη σάλτσα κρεμμυδιού.

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 7 Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 8

Αν περισσέψει γέμιση σκορπίστε την στο ταψί εδώ κι εκεί.

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - 9

Προσθέστε ελάχιστο νεράκι και ψήστε το ιμάμ σε προθερμασμένο φούρνο στο στους 180ο -220ο,  για 40-45 λεπτά ή έως ότου μελώσει η σάλτσα και ψηθούν εντελώς τα κρεμμυδάκια και οι μελιτζάνες. Σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό για το Ιμάμ Μπαϊλντί είναι η φέτα. Αν θέλετε πασπαλίστε το ιμάμ με τρίμματα φέτας 10 λεπτά πριν το βγάλετε  από το φούρνο ώστε να λιώσει ελαφρά το τυρί. Του πάει. Αν θέλετε  να απογειώσετε γευστικά το πιάτο σερβίρετέ το βάζοντας στο πλάι και μερικές πατατούλες τηγανητές. Το ιμάμ είναι ακόμα πιο νόστιμο  σε θερμοκρασία δωματίου. Η νοστιμιά φτάνει στο αποκορύφωμα το βράδυ, αν το αντέχει το στομάχι σας. Μη μπαϊλντίσετε κιόλας…

Ιμάμ Μπαϊλντί Εναλλακτικό - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία φίλες μου μέχρι την επόμενη συνταγή, οι καιροί απαιτούν να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όσους το έχουν ανάγκη. Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «όταν ανοίγεις  την αγκαλιά σου σε  έναν άνθρωπο που την έχει ανάγκη είναι σαν να αγκαλιάζεις  ολόκληρο τον κόσμο».

Σας φιλώ αυγή…


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *