Εύκολο Παγωτό - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Εύκολο Παγωτό

Για σήμερα φίλες μου σας έχω τη  συνταγή για παγωτό που σας υποσχέθηκα . Ταιριάζει απόλυτα με το «ρεβανί Μαίρης»  – ελπίζω να το φτιάξατε . Ταιριάζει επίσης και  με πολλά σιροπιαστά, μπακλαβά, κανταΐφι, λουκουμάδες. Και μόνο του όμως, περιχυμένο με γλυκό κουταλιού, σιρόπι φράουλας, βύσσινου ή σοκολάτας, είναι μ μμμ, υπέροχο!

Το παγωτό, σε κυπελάκι,  σε  χωνάκι, σε ξυλάκι, πύραυλος, ή απλή μπαλίτσα σ’ ένα μπωλ,  έχει πάντοτε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Είναι σημείο αναφοράς στην παιδική μας ηλικία. Είναι δεμένο με τις αναμνήσεις μας, τα ζεστά καλοκαίρια, τις παραλίες, τη ξενοιασιά. Έχει την ικανότητα να κάνει παιχνίδια με τις αισθήσεις μας, να χαϊδεύει προκλητικά τον ουρανίσκο μας, να μας αιχμαλωτίζει με τη βελούδινη υφή του και τη δροσιστική γλύκα του. Πολλοί λίγοι μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι  μπροστά σ’ αυτόν το γλυκό πειρασμό  και να μην υποκύψουν σε κάποια από τις τόσες και τόσες  γεύσεις του.

Το παγωτό, έχει πλέον γίνει αγαπημένη συνήθεια χειμώνα καλοκαίρι. Μπορεί να χάθηκε ολοκληρωτικά η αγαπημένη φιγούρα του ασπροντυμένου πλανόδιου παγωτατζή Μαστκαλούλε, με το καρότσι του, αλλά αντικαταστάθηκε από τα ψυγεία, όπου κανείς βρίσκει ότι γεύση, μέγεθος, χρώμα η σχήμα ,επιθυμεί. Αν ψάξουμε δε  για τη ιστορία του, θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω.  Όπως αναφέρουν  τα αρχαία κείμενα, ο Μέγας Αλέξανδρος  είχε την ευτυχία να δοκιμάσει μια πρώιμη μορφή παγωτού. Εκείνη την εποχή,το έφτιαχναν από φρούτα ανακατεμένα με μέλι,  παγωμένα στο χιόνι που το έφερναν οι σκλάβοι  από τις πλαγιές του Ολύμπου.

Στην Κίνα ανακάτευαν το χιόνι με γάλα και ρύζι και έφτιαχναν ένα είδος παγωτού…ρυζόγαλο, για το οποίο υπάρχουν γραπτές αναφορές. Εκεί στις αρχές του 17ου αιώνα , πρώτοι οι Ιταλοί, έφτιαξαν ένα παγωτό , κράμα γάλακτος και ζάχαρης, ανακατεμένο με πολτούς φρούτων που το  χτυπούσαν σε κάδους βυθισμένους μέσα σε θρυμματισμένο πάγο και αλάτι. Τα παγωτά αυτά έφταναν μέχρι το παλάτι των Βερσαλλιών, σε αστρονομικές τιμές. Στην Αμερική το ταξίδεψαν οι Ιταλοί μετανάστες, που το πουλούσαν στους δρόμους, όπως ο δικός μας αγαπημένος παγωτατζής,  ο Μάτσκας στη Φλώρινα.

Το 1864 μια αμερικανίδα νοικοκυρά ανακάλυψε τη χειροκίνητη παγωτομηχνή και έκανε τη κατασκευή του εύκολη και τη διάδοση του στο ευρύ κοινό, ευκολότερη. Από τότε οδηγηθήκαμε με βήματα γοργά στη σημερινή πραγματικότητα, με τον «πόλεμο» να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις εταιρίες, με τις απίστευτες διαφημίσεις . Εμείς όμως, εδώ  στα ηχωμαγειρέματα επιμένουμε παραδοσιακά, και φτιάχνουμε στο σπίτι παγωτό νόστιμο, υγιεινό με υλικά αγνά και μάλιστα χωρίς πολύ κόπο. Η δόση που σας προτείνω είναι μικρή  για να το δοκιμάσετε. Αν σας αρέσει -που θα σας αρέσει σίγουρα- διπλασιάστε τα υλικά…

ΥΛΙΚΆ:

– 6 κρόκους από αυγά φρέσκα
– ½ φλιτζάνι ζάχαρη
– 250 γραμ. γάλα πλήρες (αν έχετε αγελαδινό από το χωριό, ακόμα καλύτερα)
– 250 γραμ. κρέμα γάλακτος φυτική 35% λιπαρά
– 5-6 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Εύκολο Παγωτό - 1

Χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα ή το μίξερ τους κρόκους.

Εύκολο Παγωτό - 2

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα να αφρατέψει το μείγμα.

Εύκολο Παγωτό - 3

Ανακατεύουμε τη κρέμα γάλακτος με το γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών και ζάχαρης.

Εύκολο Παγωτό - 4

Δουλεύουμε για λίγο με το σύρμα, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά , αδειάζουμε σε κατσαρόλα και τη βάζουμε πάνω στο μάτι.

Εύκολο Παγωτό - 5

Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν το περιεχόμενο της κατσαρόλας αρχίζει να πήζει, αυτό γίνεται λίγο πριν το βρασμό –προσοχή δε θέλουμε να βράσει- κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι , αδειάζουμε την κρέμα σε μεταλλικό σκεύος.

Εύκολο Παγωτό - 7

Αφήνουμε να κρυώσει και το χτυπάμε στην παγωτομηχανή, αν έχουμε.  Αν δεν έχουμε, βάζουμε στη κατάψυξη.  Αφού μισοπαγώσει το βγάζουμε το χτυπάμε με το μίξερ για να σπάσουν τα κρυσταλλάκια και το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τρεις τέσσερεις φορές. Το παγωτό μας είναι έτοιμο.

Εύκολο Παγωτό - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Η συνταγή που σας προτείνω, είναι η βάση για να φτιάξετε το παγωτό της αρεσκείας σας. Μη φοβάστε, αυτενεργήστε. Άλλωστε, σας το έχω πει και παλαιότερα ότι η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική  είναι τέχνη και σαν τέτοια απαιτεί φαντασία. Αυξομειώστε τη ζάχαρη, βάλτε νιφάδες σοκολάτας, ψιλοκομμένα φρέσκα ή ξερά φρούτα, προσθέστε, γιαούρτι,  κακάο, γενικά πειραματιστείτε. Το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο και πάνω από όλα φτιαγμένο από  τα χεράκια σας!

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση. Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας  να περνάτε καλά. Απολαύστε την άνοιξη που παρελαύνει και κάνει τη φύση μαγική . Η γιαγιά Αθηνά έλεγε χαρακτηριστικά «Η μέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα ήταν πιθανότατα η ίδια μέρα που δημιούργησε την Άνοιξη…»

Σας φιλώ αυγή


Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *