Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 26

Διπλοτηγανιστοί τραγανοί λουκουμάδες!

Οι πιο τραγανοί λουκουμάδες που φτιάξατε ποτέ!

Τραγανοί από έξω και αφράτοι από μέσα, ζεστοί, βουτηγμένοι στο σιρόπι ή ραντισμένοι με μπόλικο μέλι και πασπαλισμένοι με καρύδια και κανέλα. Οι λουκουμάδες, το πιο εύκολο και λαχταριστό γλυκάκι, είναι πραγματικά ξεχωριστοί. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για να γλυκάνετε σήμερα τον ουρανίσκο σας; Όχι; Υποκλιθείτε, λοιπόν στη γλύκα τους!

Οι λουκουμάδες, αυτό το κλασικό, τραγανό επιδόρπιο που στάζει σιρόπι είναι σύμφωνα με την παράδοση, σύμβολο ευτυχίας και γονιμότητας καθώς και ένα άκρως αφροδισιακό και δυναμωτικό έδεσμα. Για μένα, αλλά και για τους περισσότερους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 35

Βεβαίως, ο λουκουμάς έχει και αυτός τη δική του ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η αναφορά του Καλλίμαχου στους λουκουμάδες αποτελεί την αρχαιότερη αναφορά, στην ιστορία της Ευρώπης, σχετικά με προϊόν ζαχαροπλαστικής. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε αυτούς ως «χαρίσιοι πλάκοι, πλακούντες». Άλλες αναφορές υπάρχουν επίσης από τον Αρχέστρατο σε κείμενα σχετικά με τους δειπνοσοφιστές καθώς και σε έργα του Αριστοφάνη.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 31

Λένε πως Το 776 π.Χ.. τότε δηλαδή που γεννήθηκαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες, ο πρώτος νικητής στην ιστορία των αγώνων στο άθλημα του σταδίου, το οποίο ήταν αγώνας τρεξίματος στα 190 μέτρα δηλαδή κάτι ανάλογο με το δικό μα διακοσάρι στον στίβο ήταν «μάγειρος» και έφτιαχνε ωραιότατους λουκουμάδες.

Το τελετουργικό επιβράβευσης των νικητών, λοιπόν, προς τιμήν του συμπεριελάμβανε κέρασμα με λουκουμάδες βουτηγμένους σε άφθονο μέλι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το 2008 στους Oλυμπιακούς του Πεκίνου, προσφέρθηκαν λουκουμάδες, σαν φόρος τιμής στους πρώτους χρυσούς ολυμπιονίκες της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 34

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι λουκουμάδες δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό γλύκισμα, αφού τους συναντάμε σε πολλές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Ανατολής και σε διάφορα μέρη του κόσμου, με διαφορετική ονομασία και μικρές παραλλαγές στη συνταγή και στο σχήμα. Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική (και τούρκικη) lokma που σημαίνει μπουκιά.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 27

Παραδοσιακοί και πολυαγαπημένοι λουκουμάδες, λοιπόν, και αν δεν το έχετε προσπαθήσει μέχρι τώρα, να τους φτιάξετε, δώστε μια ευκαιρία στο εαυτό σας . Άλλωστε η παρασκευή των λουκουμάδων, είναι εύκολη και τα υλικά απλά και υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.

Λίγος χυλός που φτιάχνεται με αλεύρι, χλιαρό νερό, αλάτι, λίγη ζάχαρη και μαγιά, και σε λίγο είναι έτοιμος για το τηγάνι. Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο σφιχτή ζύμη κάνετε τόσο πιο στρογγυλοί και γεμάτοι θα είναι οι λουκουμάδες. Επίσης, για να γίνουν πιο τραγανοί, πολλοί είναι εκείνοι που προσθέτουν στο χυλό και βρασμένη πατάτα σε πουρέ.

Εγώ, εδώ για να γίνουν πιο τραγανοί οι λουκουμάδες, αντί για πουρέ πατάτας προσέθεσα λίγο κορν φλάορ, όχι αυτό της ζαχαροπλαστικής , τον άλλον που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, τον νεζεστέ που λένε. Τέλος, ένα μυστικό για να γίνουν οι λουκουμάδες έξτρα τραγανοί από έξω και ζουμεροί από μέσα είναι και το καλό τηγάνισμα σε μπόλικο, καυτό λάδι,όχι μία αλλά δύο φορές.

Δείτε και μια εναλλακτική συνταγή για λουκουμάδες από τα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε για τον χυλό:

  • 280 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σουπ. λεμόνι
  • 1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι
  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 50 γρ. κορν φλάορ (νεζεστέ)
  • 1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Τι θα χρειαστείτε για το σιρόπι:

  • 250 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κουτ. σουπ. μέλι

Πώς θα τους φτιάξετε:

Ξεκινήστε με το σιρόπι μιας και όταν θα σιροπιάσετε τους λουκουμάδες πρέπει να είναι κρύο. Βάλτε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το μέλι και ανάψτε το μάτι της κουζίνας…

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 1Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 4Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 6Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 7

Αφού αρχίσει ο βρασμός μετρήστε 2 λεπτά και αποσύρετε την κασαρόλα από την φωτιά. Καλό θα ήταν να μεταφέρετε το σιρόπι σε άλλο σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Βάλτε σε ένα μπολ, το χλιαρό νερό και όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες, εκτός από το λάδι…

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 9Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 11Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 12Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 14Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 15

Ανακατέψτε τα καλά με ένα πιρούνι ή κουτάλι μέχρι να πετύχετε έναν χυλό λείο χωρίς σβόλους.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 16

Σκεπάστε το μπολ με μια μεμβράνη αφήστε τον να φουσκώσει σε μια ζεστή γωνίτσα για 30-45 λεπτά. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο και να φαίνονται φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του χυλού…

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 17Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 21

Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Αν έχετε θερμόμετρο η θερμοκρασία του πρέπει να είναι 180 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν έχετε, δοκιμάστε με ένα λουκουμά. Αν καθήσει στον πάτο της κατσαρόλας και δεν ανεβεί αμέσως στην επιφάνεια, τότε το λαδάκι θέλει λίγο ακόμα για να κάψει.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 25

Ετοιμάστε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάλτε το κουταλάκι του γλυκού με το οποίο θα κόψετε τους λουκουμάδες (δείτε φωτο παρακάτω). Αντί για νερό μπορείτε να βάλετε λάδι. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πιτσιλάει το λάδι στην κατσαρόλα όταν θα πέφτουν οι λουκουμάδες μέσα!

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 22

Αν θέλετε στρώστε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.

Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες, θα χρειαστεί να θα τους τηγανίσετε δύο φορές.

Οι λουκουμάδες γίνονται με το γνωστό τρόπο της …χούφτας. Πάρτε χυλό στη χούφτα σας και σφίξτε το χέρι αας. Θα προβάλλει ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη ένα μπαλάκι ζύμης που θα το «κόψετε» με το κουταλάκι που έχετε βουτήξει στο ποτήρι με το νερό και θα το ρίξετε στο καυτό λάδι.. Μάλιστα το μέγεθος του κουταλιού με το οποίο θα κόψετε τη ζύμη, καθορίζει το μέγεθος του λουκουμά. Μικρό κουταλάκι, μικρός λουκουμάς. Μεγάλο κουταλάκι μεγάλος λουκουμάς.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 38Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 43Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 42

Όταν το λάδι φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία κόψτε μικρά λουκουμαδάκια και αφήστε τα να πέσουν μέσα στο λάδι. Με μια τρυπητή κουτάλα γυρίστε τους λουκουμάδες για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Μην ξεχνάτε να βουτάτε συνεχώς το κουταλάκι μέσα στο ποτήρι με το νερό.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 41Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 37Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 33Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 32

Τηγανίστε τους για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και βγάλτε τους από το τηγάνι. Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 36

Αφήστε τους λουκουμάδες για λίγα λεπτά. Ξαναζεστάνετε καλά το λάδι και ξανατηγανίστε τους για μία ακόμα φορά μέχρι να πάρουν καλό χρυσοκάστανο χρώμα και να τραγανίσουν.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 30

Αφαιρέστε τους από το τηγάνι και βουτήξτε τους στο κρύο σιρόπι. Εκεί μέσα θα ρουφήξουν όσο σιρόπι χρειάζονται.

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 28Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 29

Πασπαλίστε με κανέλα, σπόρους σουσαμιού, τριμμένο καρύδι και ότι τέλος πάντων τραβάει η όρεξή σας. Με το παγωτό ταιριάζουν τέλεια. Τι θυμήθηκα τώρα! Παλιά τρώγαμε κρέμα πιάτου με λουκουμάδες από τον Κικιλίτντζα, παλιό μάστορα λουκουμαδοποιό. Δυστυχώς τέτοιοι δεν υπάρχουν πιά!

Λουκουμάδες τραγανοί, διπλοτηγανιστοί - 26

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμεο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και όσους αγαπάτε αλλά να θυμάστε αυτό που έλεγε γιαγιά Αθηνά «Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα…»

Σας φιλώ αυγή.-


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών.: ΑΡΧΙΚΗ | ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *