Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Γριβάδι Στιφάδο στο Φούρνο

Το γριβάδι με κρεμμύδια στον ταβά (ταψί) είναι ένα ξεχωριστό πιάτο, ένα πιάτο  δυτικομακεδονίτικο και δει Φλωρινιώτικο μιας και το γριβάδι είναι ένα ψάρι που αφθονεί στις λίμνες της περιοχής των Πρεσπών και του Αμυνταίου. Είναι, θα έλεγα το γριβάδι ο βασιλιάς του γλυκού νερού, ένα ψάρι που το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τριάντα κιλά. Είναι ψάρι λιπαρό, ιδιαίτερα νόστιμο και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.

Το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί σπεσιαλιτέ των χωριών του κάμπου. Όσοι  δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση του λιμνίσιου ψαριού, μπορούν να αντικαταστήσουν το γριβάδι  με θαλασσινό, μεγάλο ψάρι, όπως ροφό, μαγιάτικο κλπ. ή με χέλι. Το γριβάδι όμως δίνει τη ξεχωριστή του γεύση και νοστιμιά, ειδικά αν μαγειρευτεί με τον παραδοσιακό τρόπο των γιαγιάδων, που ήξεραν να χαϊδεύουν το φαγητό, να του μιλάνε, να μετράνε τα υλικά «με το μάτι», να τους δίνουν το χρόνο που χρειάζονται  για να «αφήσουν» τις ευωδιές και τις πολύτιμες ουσίες τους να ξεχυθούν  και δώσουν εκείνη τη ξεχωριστή νοστιμιά που εμείς, οι νέες νοικοκυρές δεν μπορούμε, όσο και αν προσπαθήσουμε.

Οι γιαγιάδες μας ήξεραν να δίνουν στο κάθε φαγητό την αξία και το σεβασμό που του έπρεπε. Το συγκεκριμένο φαγητό,  η πεθερά μου το μαγείρευε την ημέρα του Ευαγγελισμού, και την Κυριακή των Βαΐων.Το τιμούσαμε ιδιαίτερα. Δεν έμενε τίποτα. Σκουπίζαμε μάλιστα με τη μπουκιά του ψωμιού ακόμα και το μεγάλο μπακιρένιο ταψί.

Φτιάξτε το! Φαίνεται μπελαλίδικο αλλά αν το ξεκινήσετε θα διαπιστώσετε ότι ο μοναδικός μπελάς είναι το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Το γριβάδι θα σας το καθαρίσει και θα σας το κόψει σε κομμάτια ο ψαράς, αρκεί να του το ζητήσετε.

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

– 3 κιλά νεροκρέμμυδα
– 1 μεγάλο γριβάδι
– 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
– 2-3  σκελίδες σκόρδο
– 2-3 μέτρια καρότα
– 2-3 πράσινες πιπεριές κέρατα
– 1 ½  ποτήρι ελαιόλαδο
– 2 φύλλα δάφνης
– 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες ή 1 κουτί ντοματάκια
– 1 κουτ.σουπ. πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
– 2 κουτ.σουπ. ξίδι
– 1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη (κοφτό)
– 1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
– 2 κουτ.γλυκ. μαύρο πιπέρι
– 1 κουτ.γλυκ. πάπρικα γλυκιά
– Αλάτι
– 1 κούπα  μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλύντε το γριβάδι, αλατίστε το και βάλτε το στην άκρη. Αν το προτιμάτε ολόκληρο  πείτε στον ψαρά να το χαράξει απλά, με τον τρόπο που ξέρει αυτός. Καθαρίστε τα κρεμμύδια, κόψτε τα σε λεπτές φέτες και βάλτε τα μέσα σε μεγάλη λεκάνη με νερό να καθίσουν δυο τρεις ώρες.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 1αΓριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 1

Εγώ αυτήν τη δουλειά την κάνω από βραδύς και αφήνω τα κρεμμύδια όλη νύχτα στο νερό. Έτσι το στιφάδο γίνεται ελαφρύ, σα να τρως μαρουλάκι. Δεν προκαλεί όλες εκείνες τις δυσάρεστες παρενέργειες (φουσκώματα, αέρια, βαρυστομαχιά κλπ.) που ακολουθούν αμέσως μετά το φαγητό και κάνουν τους περισσότερους να αποφεύγουν αυτό το κατά τα άλλα νοστιμότατο πιάτο. Ρίξτε τα κομμένα  κρεμμύδια σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά και μετά σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι αφήστε τα  να σιγοβράσουν.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 2α

Αφού πιουν όλο τα νερό τους, προσθέστε το ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, το σκόρδο, τα καρότα την ψιλοκομμένη πιπεριά το πιπέρι και τη πάπρικα και αφήστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, να σωταριστούν σιγά-σιγά τα υλικά ενώ ανακατεύετε σταδιακά-σταδιακά για να μην κολλήσει.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 3α Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 4α Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 5α Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 6α

Σβήστε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί, ρίξτε τον πελτέ, ανακατέψτε και μετά από λίγο ρίξτε την ντομάτα, το ξίδι, τη δάφνη  και αφήστε να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 7αΓριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 2Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 9α

Τα κρεμμύδια είναι πλέον μισομαγειρεμένα και υπάρχει ζουμάκι στο τηγάνι. Ρίξτε τον μαιντανό, ανακατέψτε και είναι έτοιμα για το πάντρεμα τους με το ψάρι.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 8αΓριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 3

Ρίξτε το μισομαγειρεμένο κρεμμύδι στο ταψί. Απλώστε ομοιόμορφα και προσθέστε εδώ κι εκεί λίγο-λίγο νεράκι ζεστό. Τοποθετήστε επάνω τα κομμάτια του ψαριού  (ή ολόκληρο το ψάρι στο κέντρο). Παίρνοντας με ένα κουτάλι λίγο λίγο από το λάδι του κρεμμυδιού, τα αλείφουμε για να μην στεγνώσουν με το ψήσιμο.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 4

Ψήστε για μία περίπου ώρα σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι και να μείνει μόνο  με το λάδι του. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κρεμμύδι καραμελώσει και μείνει με το λαδάκι του.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 5

Καλή επιτυχία φίλες μου! Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Σας φιλώ αυγή…

Save

Save


Για περισσότερες συνταγές επέλεξε μια από τις κύριες κατηγορίες συνταγών ή ρίξε μια ματιά στη Ροή Συνταγών. Αλμυρά - Γλυκά - Παράδοση - Πίτες - Ψαρικά - Σούπες - Γρήγορα - Δημοφιλή

Θέλεις να ενημερώνεσαι μέσω e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια συνταγή; ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.-


Χρησιμοποίησε ελεύθερα τις συνταγές μας στο σάιτ σου βάζοντας απλά έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) προς το syntages.nextnet.gr


Προτεινόμενες συνταγές για εσάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *